V lete mi prakticky stejnym zpusobem odesla Vista HCx. nenachazi satelity, GPS SW ukazuje 0.00. A opetovne tam te SW nahrat nejde, po par procentech flashovani to vyhodi chybu.
Garmin.cz se vyjadril, ze je to neopravitelne, ze jim mam tu GPSku poslat a ze uvidi, kolik by mi nabidli slevu na nakup jine.
A co jsem tak hledal na internetu, tak zdaleka nejsem sam, komu se to stalo.
Ted jsem si hral s pajkou, inspirovan zjistenim jednoho nadsence, a vysledek? Vista si zrovna na okne spokojene chyta efemeridy! 
Garmini GPSky maji totiz v sobe kurvitko! (viz. http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Kurvítko) Tim kurvitkem je prtava vnitrni baterie ktera je napojena na ten GPSkovy chipset, a je tam proto, aby to i pri vyndanych hlavnich bateriich bezely hodiny, protoze presny cas je nezbytny pro fungovani samotneho systemu GPS.
Jenze ta mrnava baterie se po nekolika letech provozu proste vybije… a GPSkovy chipset bez napeti z teto baterie nenabehne, a odmita se i flashovat atd. Proste mrtvola, ktera se odmita se zbytkem GPSky bavit.
Stary cernobily legend mel tuhle baterku o dost vetsi, a navic jeste v patici, takze se dala snadno vymenit. Ta GPSka mi taky funguje dodnes! Zato u HCx eTrexu tam dali baterii o hodne mensi, a pro jistotu ji jeste i pripajeli k desce. Neni divu, ze se ta mrnavoucka baterka po mnoha letech provozu vybila. (Nameril jsem na ni pouhych 0.06V!)
Pravda, nekde se na internetu tvrdi, ze to ani neni baterka, ale kondenzator, nicmene vizualne vypada doopravdy jao zmenseny knoflikovy lithiovy clanek. Tak bych rekl, ze jim i je.
Zkusil jsem tu baterku trochu ozivit, vratil jsem ji zpet, a hle, GPSka spokojene funguje. Nevim, jak dlouho ji to vydrzi, nicmene alespon vim, cim to je, a co pripadne shanet za baterku. Porad lepsi nez shanet novou GPSku, ne?