Garmin GPSMAP 60Csx - pravděpodobná příčina SW poškození přístroje

Pravděpodobně jsem přišel na příčinu nebo podmínku kdy dojde k poškození SW v GPS.
Na toto jsem samozřejmě přišel náhodou, nikoli nějakým cíleným bádáním. Takže mne prosím případně nekamenujte…
Jakožto čerstvý majitel této GPS a i jako majitel Legenda jsem si užíval několik dní perfektní citlivosti a barevných kvalit nové hračky. Dokonce jsem se kvůli tomu dobrovolně stal i závozníkem…
Moje radost bohužel skončila asi po týdnu hraní, kdy jsem nechal 60tku ležet doma. Poté co jsem se vrátil domů, jsem chtěl pokračovat ve zkoumání dovedností 60tky. Takže jsem ji zapnul, 60tka začala startovat a náhle zdechla. Vteřinu jsem na ni nechápavě koukal ,a poté mi to doteklo, nechal jsem ji zapnutou a akumulátory jsou prázdné. Takže jsem sáhl po nové sadě a 60tku nastartoval a jal se zkoumat s manuálem v ruce co kde a jak. Jaké bylo moje překvapení když na mne po chvilce vyskočila hláška že GPS nemá signál. Přeskákal jsem na příslišnou stránku a skutečně, neviděla ani jeden satelit. Zmocnila se mě panika a málem záchvat šílenství že jsem opět narazil na jeden vadný kus v evropě. Začal jsem proto pátrat zdali se to někomu již nestalo. Posléze jsem zjistil že nejsem první a ani poslední…

GPS po příhodě s vybitými akumulátory ztratila citlivost tak o 30procent . Projevovalo se to tak že v místnosti kde jsem chytil 5-9 satelitů jsem nechytil ani jeden. Pokud jsem dal GPS na okno a tak 2 minuty čekal tak se jich 5 chytlo a 3-4 se zafixovali. Venku se GPSka chovala jako zpomalený film. Vše ji trvalo tak dvakrát déle než předtím. Pro toho kdo ji neviděl to vypadalo jako normální stav. Ale přesto se zaregistrovala a fungovala. Byla hrozně citlivá na jakoukoli překážku v příjmu, okamžitě signál padl což bylo v pořádku ale ta doba než naskočil zpět…
Proto jsem vyzkoušel totální reset a to nepomohlo jen jsem přišel o mapy bez nějaké změny k lepšímu. Zafixování polohy po resetu byla snad 5 minutová záležitost.
Proto jsem se přehrát FW. Po přehrání se GPSka začala opět chovat tak, jak jsem ji znal. V místnosti opět chytla to co předtím. Venku byla rychlá a citlivá. Přehrání viditelně pomohlo. A od té doby byl pokoj.
Po nějaké době za mnou přišel kámoš s zádostí zdali bych mu ji nepůjčil s sebou na víkend do hor na prodloužený víkend. neváhal jsem ani minutu, alespoň otestuje kvality TOPO 2. Nastavil jsem častější logování, přibalil sadu akumulátorů a zapůjčil.
Po víkendu ji kámoš přišel sklesle vrátit s poznámkou že ji nějak zničili. Když jsem se zeptal co se stalo, tak z něho vypadlo že nějak špatně chytá družice a v lese nemůže chytit skoro nic. To jsem ale už byl doma. Tak jsem z něho začal tahat info co a jak se s ní dělo. Vytáhl jsem z něho že dva dny fungovala perfektně a poté co vyměnily akumulátory už nefungovala tak jak předtím. Tak jsem položil cílenou otázku směřující k detekci vybitých akumulátorů a jejich výměně. Jeho odpověď potvrzovala moji zkušenost. GPS se chovala stejně jak jsem už zažil a opět pomohlo přehrání FW.
Domnívám se tedy, pokud nejde o závadu kusu, že problém vzniká při nastartování GPSky s vybitými akumulátory. Kdy při bootování systému dojde k poškození některé jeho části.
Bohužel nevim jak se dostat do menu, kde je vidět verze FW GPS přijímače. Verzi FW celého zařízení najdu.

To je zvláštní, tohle se mi s 60tkou nikdy nepovedlo, ale povedlo se mi to s Coloradem, kterému došly baterie a pak už jsem ho neprobudil a dostal za něj po reklamaci nový přístroj :D.

Nevim nevim, 60ku kazdou chvilku zapinam s vybitejma baterkama a to co pises se mi nikdy nestalo…Muze se stat, ze po delsi dobe bez baterek se ztrati almanach nactenych satelitu, ale ten by se po nejake dobe mel znova nahrat z druzice…aspon tak nejak tusim, ze to funguje :slight_smile:

To že mi došli baterky se mi stalo několikrát a GPSku to vliv nemělo. Ale dvojí nabourání SW za podobných podmínek může skutečně ukazovat na nějaký skrytý problém.
Docela by mne zajímali informace od majitelů, kteří s 60tkou měli také problém.

Jak zjistím jaké verze SW jsou v přístroji nahrané ?
Verze firmware je ENTER a POWER. Ale ten druhý nevím.

60Cx. Neni to to samé, ale stalo se že jedu na kole pohoda signál bez problemů. Najednou se zhoršila přesnost a po chvilce úplná ztrata signálu. Bylo to v prostoru Ralska v udoli ale ne tesnem, stromy neclonily jindy v těchto místech bez problémů. Už jsem si řikal "Tak a vypnuli družice :o a nebo je někdo ukrad". Po par kilometrech zase signal naběhl a to byly stromy pomalu nade mnou. Tak teda nevim. Stalo se to jen jednou. Jo baterky byly dobré.
Jinak verze SW: Nastaveni>System>a zmačknou MENU>Verze softwaru.