Garmin GPSmap 60CSx - prvni dojmy

Tak se mi konecne dostala tahle hracka na chvili do ruky. Co se tyce presnosti, tak je to s verzi bez x fakt neporovnatelny. Hral jsem si s tim cestou domu a v Tramvaji i v tech nejuzsich ulickach jsem mel stale minimalne 5 satelitu a presnost 7 - 9 m. Neco neuveritelnyho, kdyz si vzpomenu, ze 60CS se mi nechytala skoro ani na namesti :slight_smile: Holt SiRF III je poznat, asi budu muset upgradovat svoji historickou BlueTooth GPS … Po vikendu ji budu mit tak na tejden na hrani, i s topo 50 mapou (uz mi Picodasaci poslali i registraci na jeji ID :-), tak uvidime, co to je za strojecek. Mimochodem, cely menu mi prijde takovy vic barevnejsi, ikonky hezci a grafika obecne trosku vylepsena … a slot na pametofku je taky vyborna vec, ale mohli kvuli tomu aspon zvysit pocet waypointu nebo tras, tohle omezeni bohuzel zustalo na miste …

Tak já zkusím taky přidat pár dojmů, mám 60CSx skoro týden v ruce…Ještě podotknu, že jsem do ted měl Legend C.
Musím potvrdit, že opravdu “vidí” dostatek satelitů snad všude. Z vlastní zkušenosti musím konstatovat, že i v paneláku přes minimálně 7 panelů v cestě vidí satelity !!! Velmi, velmi příjemné !! Takže SiRF III je opravdu skok dopředu ! Možnost výměny tý microSD je taky báječná vlastnost. Na 512 MB flasku mám nasypáno celou Evropu od Norska přes Británii až po Itálii až po Chorvatsko na úroven ulic, k tomu vrstevnice Alp k tomu celý Atlas10R a celý Topo 50 atd atd. Další báječná vlastnost je jednak rychlost “startu” a hlavně rychlost startu WAAS/EGNOS. Zapnu v ložnici v paneláku po noci, kdy byla vypnutá, a tak do minuty, minuty a půl mám tak 8-10 satelitů s “D” od EGNOSu.
Bohužel, pro mne, při porovnávání s Legendem C, trošku zklamání je výdrž Accu - na stejný baterky mi i při vypnutým kompasu vydrží tak polovinu, možná spíš třetinu času :frowning: . Kontrast a jas displeje je subjektivně horší, na druhou stranu je zase větší displej. A zřejmě má i rychlejší CPU, překreslení map třeba při zoomování, je znatelně rychlejší oproti Legend C.
Taky jsem si všimnul, že pro první výpočet polohy potřebuje aspon 4 satelity a ne, jak jsem zvyklej z Legenda, jen tři. Což ale na druhou stranu díky tomu, že jich vždy vidí víc, nevadí. Zkoušel jsem s tím parkrát procházet úzký uličky, budovy uvnitř apod…jedna věc je, že stále vidí “dost” satelitů, ale jestli je to způsobeno odrazy apod., poloha v tu chvíli je dost často “jinde”…jsem i 80m jinde, než v té úzké uličce, což mne trošku nepříjemně překvapilo !!
A co je asi Bug tý verze FW ( 2.50 ) je, že pokud opravdu “ztratí” signál ( třeba dole v domě ve výtahu ), tak se při příchodu na “volnou” oblohu sám nikdy nechytne ( stalo se mi to už asi 8 x ), musím na stránce satelitů vypnout a hned zase zapnout příjem satelitů, pak se chytne okamžitě…
A asi poslední, ale pro mne ne nepodstatná vlastnost - byl jsem zvyklej na “velikost eTrex” a pořád se nějak hůř srovnávám s touhle podstatně větší velikostí…nikam se to nevejde :-((

Tohle dělají odpradávna už současné map60C, dodneška tenhle bug neopravili. Obavám se, že jej neopraví ani v tom novem map60C(S)x, jen nechápu proč. Někdy stačí projet delším tunelem nebo chvíli projíždět hustou zástavbou a map60C se pak už znovu nechytne a je nutný restart :-(((

Mam map60C firmware 4.00 a nikdy se mi to nestalo, takze vsechny to asi nedelaji.

Souhlas - stejný případ jako Pítr a popisovaný problém jsem nikdy nezažil… Who

Pak to možná nebude ve firmware, ale přímo v hardware přístroje. Možná došlo k nějaké “nepodstatné” inovaci. Mám z vás zřejmě nemladší přístroj, protože jsem ho zakoupil později, než vy. A pokud tenhle bug mají i nové map60C(S)x, tak by to mohlo v tom být.

Když vyjíždím z podzemních garáží, musím raději GPSku zapínat až těsně před výjezdem, protože stačí dvě minuty bez signálu a v 50% případů se pak už nechce potvora chytnout. Stačí ji restartovat a chytne se do 10sec. Proč se jednou chytne a jednou ne, nevím, žádnou možnou souvislost jsem neodpozoroval :frowning:

Tenhle problem s chytanim po ztrate signalu se mi stal parkrat i u Legenda. A pomohl jen restart pristroje.

Jo, přesně ten samej projev - doma, uprostřed panelů, vidí dost satelitů a vše je ok. pak jdu do výtahu a protože dům má čtvercový půdorys, je šachta dole nejvíc ve stínu…Jak klesám výtahem, padá síla signálu, když někde kolem druhýho patra ztratím všechny. Vylezu z výtahu a po pár vteřinách jsem venku na plným signálu, ale už se nechytne !! A fakt stačí na vteřinu vypnout a zapnout GPS přijímač, ani není potřeba vypínat celou GPS, a ihned, do vteřiny, dvou se chytne…žil jsem v tom, že je to FW Bug. Ty mne přímo děsíš, že to vypadá na HW !!! Tohle mi Legend C nikdy neudělal !!

Mám 60CS kupovanou v srpnu 2005 a zmiňovaný problém nepozoruju. Můžete pánové (oba) říct odkud máte 60CSx a za kolik ?

Probem s opetovnym nalezenim signalu musim, bohuzel, u 60CSX potvrdit … neni to pravidlo, ale obcas to skutecne nastane. Restart spolehlive pomuze. Snad vyhledove pomuze opraveny fw.

→ Jmeno WPT muze mit az 14 znaku …

Můžu se zeptat, jak je u nových X garminů řešeno uložení karty??? Je za nějakou záslepkou???

Třeba by bylo řešením v tom druhém patře vystoupit a zbytek seběhnout po svých :))

v řadě 60 C(S)x je to řešeno pod baterkama v něčem podobným “plechovým šoupacím”, jak maj třeba mobily a v eTrexový řadě je to “zamačkávací” kolmo “do těla” v tom plastu vedle baterek. Oboji je “za gumou” baterek.

jak te, Cejdo, znam z tvych krasnych logu a hlavne z tve poznamky k me “nocni rekognoskaci” na Nestydaty, bylo mi jasny, ze nikdo jiny mi takovouhle :-)) genialni radu neda !! Je jeste minimalne jedno lepsi reseni !!! Prece hodit ji pred odchodem z bytu z balkonu ze sestyho patra !!! Ma prece prezit sest gecek :-)))

Panove jedna dulezita poznamka, nevim, jestli tu uz padla, ale pro vyber nove GPS je dost podstatna …

eTrexova X rada (VistaCx a LegendCx) N-E-M-A SIRFstar3 chipset !!! (jen pametovou kartu)

Takze to berte v potaz pri vyberu nove GPS …

Naprosta pravda !!! A pro mne osobne to bylo zpocatku velky rozcarovani !!! Prece jenom jsem si za tech 5 let, co mam nejakou gps, na tu velikost eTrexu zvyknul :(((
btw. na webu Garmin je to u 60 x-ka uvedeno hned mezi prvnima vlastnostma, ale u Vist a Legend ani sluvko !!

Pro me docela taky … sice jsem ted mel dva roky 60CS, ale rikal jsem si, ze (po zkusenostech s citlivosti SIRF3 BT modulu) mi patch antena bude stacit, takze si koupim VistuCx. Kdyz jsem ale zjistil, ze se v eTrexech SIRF3 nekona, tak byla volba jasna … a musim rict, ze SIRF3 ve spolupraci s helix antenou 60CSx-ky je zase jiny kafe i oproti SIRF3 BT modulu … takze velka spokojenost.

Rád bych se zeptal na výdrž baterií. Mohl by to někdo změřit za určitých podmínek? Já zkoušel 60CS bez x s NiMh Sanyo 2500 mAh bez pohybu na okně a vydržela tak 25 hodin. Zkuste prosím něco podobného s vašimi krásnými novými stroji, jestli je to možné. Aby bylo objektivní číslo, o kolik je spotřeba větší. Podle technických údajů jen o 10%, ale někdo říká víc, tak aby bylo jasné, jak to je. Ať se její koupí nespálím, spotřeba je pro mne hodně důležitá. Děkuji za ochotu.

OPRAVA:

Ne 25, ale 35 hodin. V původní specifikaci Garmin uváděl 30 hod., a na okne bez pohybu to vydrželo 35 hodin (věděl jsem že to bylo o 5 hod.více než specifikace).

Nyní ve specifikaci ke stejné gpsmap 60cs uvádí jen 20 hod. http://www.garmin.com/products/gpsmap60cs/ a u 60csx jen 18 hod. http://www.garmin.com/products/gpsmap60csx/ . To mi připadá jako katastrofa poloviční výdrž, holt ta externí karta asi má větší spotřebu.

Další GPSMA60 28 hod., u Visty a Legenda C a Cx už pro jistotu žádnou výdrž neuvádějí.

Připadá mi to že buď udělali u posledních serií 60cs nějakou změnu ve spotřebě, nebo to upravili papírově směrem dolů, aby ta 60csx nevypadala tak blbě ve srovnání.

Co si o tom myslíte nebo jaké máte zkušenosti?