garmin legend?

Ahoj, chtěla bych koupit příteli k narozeninám GPS přístroj. Protože by byl jeho první tak se dívám spíš po něčem levnějším tak se chci zeptat kdybych mu pořídila Garmin etrex legend, bude to na geocaching stačit? Ptám se hlavně lidí kteří ho mají a používají ho pro geocaching v přírodě/lese. A taky mě zajímá jak velký rozdíl v přesnosti je mezi etrex legend a etrex H. Díky za rady.

Ahoj. Zkus si pročíst tohle vlákno, popřípadě najít ještě nějaké další. Legend je poměrně hodně používaná GPS, takže je o něm tady na fóru spousta příspěvků.
Mezi Legendem a eTrex H je zásadní rozdíl hlavně v citlivosti přijímače. S přesností to bude, tam kde mají oba signál, srovnatelné.
S výběrem mezi těmahle dvěma těžko radit. Legend se často nechytá v hustém lese, ale zase má mapy, lepší ovládání a vejde se do něj víc waypointů. eTrex H se chytne skoro všude. Záleží, co komu víc vyhovuje.

Podle mne je lepší se chytnout všude, než mapy (v dané kategorii!!!). Přecejen, někde v lomu, mezi panelákama, v listnatým lese se s Legendem začneš chovat jako průmětový průzkumník - dojdeš až kde budeš mít signál, zapamatuješ si směr/vzdálenost, a pak totéž z další strany., a další… mapu totiž můžeš mít papírovou v kapse, a radši i s buzolou. Ale signál neošidíš.

Máme oba přístrojky, a navíc v SmartFounu pár mapiček a HandyGeo. A GPS modul. Popravdě, málokdy (kromě připojení na net) nastartuju něco jinýho než eTrex H.

Ono to s tím signálem Legendu není tak tristní, jak se říká. Samozřejmě nemůže konkurovat Sirfu III, ale většinou to pocítíš jen v tom, že bude signál hledat delší čas. Jak jej chytne, obvykle už drží.

I ty cache v lese s tím zvládám (když nepočítám hustníky, ale tam zase tak často člověk na lovu nezabloudí).

A ta mapa v navigaci je podle mě fajn věc - sice většinou lovím se šipkou, ale někdy je fajn zobrazit si mapu okolí hledaného bodu a ověřit si, zda v přímé cestě není řeka, dálnice či jiná překážka;)
(přece jen si člověk neprohlédne všechny mapy okolí keší při domácí přípravě a pokud ano, stejně si to nemusí pamatovat)

Takže pokud nechceš moc investovat, není Legend špatná volba. Vyjde na podobné peníze jako modul k mobilu, ale je méně zranitelný (vydrží i ránu o zem) a navíc tolik nenaštve, když jej ztratíš.

Já jsem si před dvěma měsíci koupil Garmin eTrex Legend HCx a jsem plně spokojen. Taky je to moje první navigace a při hledání kešek mě většinou dovedena místo skoro přesně. Ve volném prostoru když jdu podle mapy na display a zstavím se přesně na truhličce, tak si můžu být jistej že je v dosahu ruky, je fakt že když je hodně hustej les, tak metr, dva ta nepřesnost je, ale myslím že naprosto v pohodě. Ještě jsem nenarazil na místo kde bych měl takovej rozptyl že by byla keška nějak extra daleko.B)

Taky zvaž, kde se většinou pohybuješ.
Sám toho starýho Legenda mám a v soutěskách Českosaskýho švýcarska to býval někdy docela vopruz kvůli signálu (odchylka 10m může znamenat 100m převýšení a hodinu chůze :smiley: )

Bacha, vlákno je ale o "eTrex Legend". Ne o "eTrex Legend HCx"… a to je dóst podstatný rozdíl v možnostech i ceně.

V soutěskách Českosaského švýcarska ti s přesností pod 10m nepomůže ani 60CSx. Se signálem a aspoň nějakou polohou ale hodně.

[quote]
alkes napsal/a:

Bacha, vlákno je ale o "eTrex Legend". Ne o "eTrex Legend HCx"… a to je dóst podstatný rozdíl v možnostech i ceně.

Aha, no napadlo mě to, jen jsem si říkla že v dnešní době kupovat Legenda s čb displayem už je takový… no ale vlastně proč ne.

Asi 2 roky jsem pouzival Vistu (coz je Legend dopleny o kompas a vyskomer) a byl jsem docela spokojeny. V hustych lesich a roklich se sice moc nechytala, ale na druhou stranu jsem s ni ulovil cca 1000 cache. Jen v souteskach jsem nekdy lovil podle podrobne mapy, jelikoz signal nebyl. Jako levnou GPS mohu poporucit, jen je treba zvazit velikost pameti na mapu, cela republika se tam nevejde a seriovy port na pripojeni k pocitaci, ale to se da snadno vyresit prevodnikem USB-COM. Jen ten prenos mapy do GPS je hrozne dlouhy, trva cca 15 minut. Pak jsem presel na Cx a pak HCx a stale jsem spokojeny s velikosti pristroje a hlavne s vydrzi baterii.
Pokud jde o cenu, tak je to dobra volba, pokud jde o citlivost a mapy, tak bych radsi doporucil HCx.

eTrex Legend stále máme a používáme. Proč? Protože na začátky s hledáním pokladů stačí, a také od doby, kdy jeho cena klesla pod 1500,- Kč. Dnes se koupí do 1000,- a za pár stovek zase prodá, takže přejít na vyšší model lze snadno bez větší ztráty.
Využíváme často nejen šipku, ale i mapu (Topo 50 v.4), hledáme kešky hlavně v přírodě (pro město je lepší podívat se na internetové mapy či použít hint).
Hlavní nevýhody: horší citlivost (vždy už předem hledám volné prostranství s výhledem na oblohu, nechávám dostatečně dlouho hledat po zapnutí satelity před vstupem do lesa, v mokrém nebo zasněženém lese je dost problém), malá paměť na mapy (cca 7-8 okresů).
Myslím, že je to dobrá GPS pro první rok, během kterého je dost času na výběr lepší GPS.

Má někdo zkušenost s restartem legenda?diky

Co je tim mysleno? potrebujes ho restartovat, nebo se ti restartuje a ty tto nechces?

Ahoj. Zkus prosím založit nové vlákno s výstižným předmětem (např. eTrex Legend - reset) a popiš v něm trochu podrobněji, co přesně tě zajímá. Usnadníš tím orientaci, jak lidem, kteří by se ti případně snažili pomoci, tak těm, kteří třeba budou mít v budoucnu podobný problém. Díky.

to Melinda: všechno podstatné už tu zaznělo a tak jenom malé podotknutí.
Legend je brán geocacherskou komunitou trochu jako socka, takže pozor, aby ten dar nebyl vyložen jinak než zamýšlíš :o.
Pokud chceš jenom zjistit, jestli by přítele geocaching chytil, je Legend vyhovující a pak se uvidí.
Jak je z mého podpisu zřejmé, já si teda nestěžuju!

Te socky bych se nebal. Osobne jsem se s timto nazorem nesetkal, a i kdyby, myslel bych si o autorovi takoveho nazoru, ze je pekny trouba.

Mam velmi bohate. Je mozny RESET, vse se smaze, jen mapa zustane, ale nevzpomenu si jaka je kombinace tlacitek. Ale kdyz prohledas forum, tak to najdes, jen to je prispevek stary tak 4 roky.

No nevim, ale s timto nazorem jsem se taky nesetkal.
Myslim, ze geocaching neni o pristrojich ale o cache. Je fakt, ze je jista skupina lidi, kteri maji tu posledni moznou vybavu vcetne mobilniho pripojeni na internet a terenich aut, ale na tu skalu stejne musi vsichni pesky a tu cache stejne museji najit rucne. Spis bych rekl, ze ten Legend je velmi spolehlivy pristroj, ktery uz nema softwarove chyby, jako nektere nove pristroje a je mozne se na nej spolehnout (samozrejme pokud ma prijem). Rad na tu svoji starou Vistu vzpominam, kdyby neodesla do vecnych lovist, tak ji mam mozna jeste dnes.