pokud si dam merit uslou vzdalenost, tak v pristroji ve funkci "Pocitac ukaz. cestu" -> "Pocitac kilom. dil" me to ukaze treba 2.5km, a pokud stahnu stopu do pocitace do MapSource a udelam sumu ze vzdalenosti jednotlivych useku, vyjde me vice, dneska treba 3.6km.
Varim z vody: jisty procentualne nevelky rozdil bych umel vysvetlit treba tim, ze Oregon pocita "vodorovnou vzdalenost". Ovsem rozdi 30 % by znamenal, ze se jednalo o velmi, ale opravdu velmi kopcovity teren.
Musim rict ze mam stejnou zkusenost, nekolikrat jsem oregon 300 pristihl , ze mi v terenu hlasi jinou vzdalenost nez nasledne v gpx reportu. Odchylka byla max 10%, tak jsem to nijak neresil. Navic se chyba vyskytla jen v obcas. Ale budu rad pokud bychom tomu prisli na kloub.
No ja porovnavam udaje z pristroje s udajem, ktery vznikne sumou projitych useku stopy v MapSource. Tam me tozdil vznika vzdy. Napsal jsem dotaz i do Graminu, ale nejak se jim nechce odpovedet.
Presne v ten den ako svopex, som presiel s priatelkou 38 kilometrov. Presnejsie. Na mieste startu tury som vynuloval aj trasovy pocitac aj zaznam trasy. Ked sme dosli domov po 12-tich hodinach slapania tak mi Oregon ukazoval v trasovom pocitaci preslu trasu 35 km. Ale ked som stiahol zaznam trasy do pc, tak v Mapsource aj v Google Earth-e ukazovalo 38,2 km. Prvych sedem kilometrov sme presli z nadmor. vysky 665 do 1240. A zvysne km sme presli z tych 1240 na 290 m. Ktoremu mam teraz verit? predsa rozdiel je tam 3 km co je celkom dost.
No a zaroven tu je aj riesenie . Vsetko je viacmenej v poriadku ODO-meter ukazuje menej preto lebo ked idete pomalsie tak GPS-sko nereaguje na ten pomaly pohyb a nezaznamenava prejdenu trasu pri tej pomalej rychlosti. ALE zaznam tras to musi zaznamenat lebo on kilometre pise tak, ze spaja body. A vy ked idete hocijak pomaly ale on vas zbada o 20 metrov dalej tak spoji tie dva body a preto on registruje tych 20 metrov. Pri ODO tych 20 metrov nemusi zaregistrovat vobec. Takze ovela realnejsie su udaje tie ktore sa vam ukazu az v PC. Kludne by mohli napr ODO-meter urobit tak ze by udaje boli tie ktore pise zaznam tras, ale jak by to vyzeralo keby ste sa pozreli na pristroj a ukazovalo by vam 200 metrov a zrazu 220:)
Jo, to by mohlo bejt. Ale mozna take naopak, ze kdyz clovek stoji a je spatny signal, gps-ka "skace" kolem aktualni pozice a v PC je pak vetsi namerena vzdalenost. Takze je otazka, zda je presnejsi udaj z PC nebo GPS. Mozna nekde mezi? Chtelo by to testnout ma nekterem useku, jehoz delka je znama. Pak by se vedelo, kterej z udaju je presnejsi.
Psal jsem dotaz i do Garminu, neodpovidaji, asi nevedi
Jednoznacne sa to deje viacmenej LEN pri chodzi. Pri rychlejsich presunoch napr na biku abo autom by ten problem nemal byt:) idem teraz pokukat trasu co sme presli, ze kolko vychyliek je tam mimo cesty:) a dam vediet
v google earthe som kreslil rucne celu tu trasu a ukazuje mi 36,6 km.Snazil som sa dost podrobne kreslilt predsa som dakde mierne zakruty zrezaval. Zachadzky ku keskam som tak isto zakreslil ale nezakreslil som uz to samotne "bludenie" (tu machulu co ukazuje trasa z gps). Takze mi vychadza ze tych 38,2 km co ukazuje zaznam trasy z gps-ka je realnejsich ako ODO-meter z gpska co bolo 35 km. Tie 2 km co je rozdiel medzy Google earthom a trasou z gps-ka moze byt kludne pri tom bludeni a casti ktore som az tak podrobne nezakreslil:)
To by vysvetlovalo, proc jsem si toho vsiml jen nekdy. Na kole mi to lita min, nez kdyz se nekde plizim lesem bez poradneho signalu… Diky za vysvetleni.
takže v diskusii, ktorú ste mi poslali je už aj odpoveď. Je to presne ako
"No a zaroven tu je aj riesenie. Vsetko je viacmenej v poriadku ODO-meter ukazuje menej preto lebo ked idete pomalsie tak GPS-sko nereaguje na ten pomaly pohyb a nezaznamenava prejdenu trasu pri tej pomalej rychlosti. ALE zaznam tras to musi zaznamenat lebo on kilometre pise tak, ze spaja body. A vy ked idete hocijak pomaly ale on vas zbada o 20 metrov dalej tak spoji tie dva body a preto on registruje tych 20 metrov. Pri ODO tych 20 metrov nemusi zaregistrovat vobec. Takze ovela realnejsie su udaje tie ktore sa vam ukazu az v PC. Kludne by mohli napr ODO-meter urobit tak ze by udaje boli tie ktore pise zaznam tras, ale jak by to vyzeralo keby ste sa pozreli na pristroj a ukazovalo by vam 200 metrov a zrazu 220".
Najpresnejší údaj je stále v PC napríklad v programe MapSource. Po našom zistení to dokonca robí aj prístroj GPSmap 60 CSx.
Toto som aj ja testoval už dávno a bolo to rozobraté ako bug firmware.
Záver testu bol že ODO meter nevie zachytiť a zapísať trasu, a rýchlosť menšiu ako 2 km/h.
Takže pri pomalom pohybe to nezaznamená nič. Ja som sa dokázal posunúť o 300m bez záznamu v trasovom počítači v GPS ale v gpx to bolo.