GC s dětmi z turistického oddílu...

Ahojte..!
Už nějakou dobu působím jako instruktor v dětském turistickém oddíle Duha Křišťál Lutín (http://duha-kristal.lutin.cz)…
Před nedávnem jsem se od kamarádů dozvěděl o geocachingu a tak mě po cca 20ti keších napadlo zatáhnout do toho i děcka z oddílu…:wink: (prostě vytvořit oddílovej účet a na oddílových výpravách hledat kešky)… :slight_smile:

Máte s tím nějaké zkušenosti, napadá vás nějaká motivace, jste zásadně proti, nebo si myslíte, že by to mohlo být OK?:o

Předem děkuji za všechny názory, nápady a komentáře :slight_smile:

Za sebe ti dam radu. Tady se radeji na nic neptej. Uvidis, kolik ruznorodych odpovedi dostanes a budes na tom stejne jako na zacatku. Udelej to podle sveho a nebudes ani prvni, ani posledni, kdo to s detmi takhle dela.

Dělám vedoucího u turistickýho oddílu sice mám v oddíle děti menšího věkovýho průměru(zatím je eště nepostihla puberta), ale když jsem je vzal na jednu krabičku poblíž naší základny na Žumberku u Nových Hradů dal jsem jim přibližnou oblast a nechal je hledat tak se až divil jakou měli radost když jí našli a čekal jsem, že zdupou celý okolí k nepoznání a ani to se nestalo.
Takže ti z vlastní zkušenosti můžu doporučit vzít dětska na nejakou krabičku.:slight_smile:

Na svých cestách jsem potkal několik oddílů s dětma, takže proč ne.. Jen bych dětem zdůraznil zásadní pravidla geocachingu, především co se týká výměny věcí v keších, postupech s GC/TB a prozrazení kešek mudlům. Nejen tady se o tom psalo, že pak děti vyráží plenit kešky v okolí jejich bydliště a to asi nikdo z nás nechce.

Dělám instruktora už delší dobu, geocaching též.
Maximálně si však na výpravě při obědě někam odběhnu najít kešku - děti bych do toho nikdy nezatahoval.
I když děti poučíš o tom, že se kešky neničí a trade se dělá 0:0, 1:1 nebo 1:více, neznamená to ještě, že to budou dodržovat - desetileté dítě se ti po schůzce vrátí ke kešce a může jí klidně zničit, v tomto věku by mi asi taky přišlo vtipné to přesunout někam jinam a bavit se, jak to ostatní hledají.

Jo a Hillary má pravdu, dočkáš se tu plno různých názorů ;).

Já dělal vedoucího TOM skoro 20 let a troufl bych si na to tak s menší skupinou, odhadem do 10 dětí. Píšeš že jsi instruktor. Domluv se s vedoucím a třeba jděte na 2 skupiny. Je to hodně individuální. Nikdo z nás neví jaké máš děti v oddíle a jak je zvládáš. Podle toho by jsi se měl také řídit (hlavně [:)].
Jedna věc je také, že přijdete ke keši a kdo bude měnit? Aby se Tě děti nepohádali. Už tady jednou padl nápad, že si někdo udělal falešnou skrýš a vyzkoušel to na oddílu. Vím že to některé oddíly takto řeší i dál. Pak budeš vědět jak se zachovají a při výpravě můžeš udělat výpravu pro pár vybraných. Já si držel ty méně přizpůsobivé u sebe a s instruktorem odešli jen vybraní. To víš, že po pár akcích se snažily i ty nepřizpůsobivé přizpůsobit se. A to byla třeba akce, že část směla spát v lese nebo na hradě pod širákem a s těma co to nešlo byli pod dozorem v chatce.

Když to zůstane v oddíle,tak by to šlo,horší,když se s tím potom pochlubí i ostatním "kamarádům" mimo a ukáže jim,kde byli s oddílem hledat poklad.Naše děti mají i instrukce,aby třeba ve škole zbytečně neprozrazovali detaily.Možná,když už,tak by bylo nejlepší jít na keš na nějakém výletě dál od bydliště,ne ke keši,která je za rohem !?

Já nemyslím, že hledání plastikových krabic je nějaká extra věc na chlubení. To spíš, jak s společně s několika buffery a válečníky včera rozmázli pár RBček nebo dobyli nějaký hrad :p:) Já keše občas s malýma skautama hledám a žádný problém. B)

Zatím všem přispívajícím děkuju za odpověďi, zatím mám tu představu, že někde udělám zkušební… a jak se zachovají, tak dál… naštěstí je to malý oddíl, kde na výpravy jezdí 4-10 dětí… v celku v rozumném věku cca 9-12 … každopádně, po beta testování na vlastní krabce se ozvu, jak jsem dopadl :wink:

ahoj Sice už nedělám klasického oddíláka ale jezdím na tábory pokavaď jdu s dětma a procházíme kolem kešky tak si jí odlovím pokavaď má někdo zájem vysvětlím mu o co jde ale nezatahoval bych je do toho.

Vidím to stejně.

Už pár let jezdíme s menší partou děcek na tábory a na hory, a když jsme společně loni v zimě hledali keše na Špičáku, všem se to moc líbilo (všichni mi brali gpsku a chtěli navigovat) a nebyl s tím problém.
Ale jsou to všechno děti, které dobře znám a dala bych za ně ruku do ohně. Rozhodnutí je hlavně na tobě, zhodnoť, jak dobře ty děti znáš a věříš jim.

Pro Czecho Cowboy: Když říkáš, že bys jako děcko proved s keší nějakou kulišárnu, neni se co divit, že nevěříš ostatním;)

V pohodě - když s nimi pracuješ dlouhodobě (což předpokládám), tak je znáš nejlíp a víš, co čekat. Nevidím v tom problém. Z osobní zkušenosti asi kluci staří 14 let, kteří mají cache 2km od domu nic neprovádějí.

Určitě se přikláním k těm, kteří hlásaji PRO. Tam kde je ale PRO musi být také ALE. Tedy ano, ALE za dodržení pravidel. Rozhodně vysvětlit celý princip. Smysl a pravidla hry. Podpořit a zdůraznit myšlenku Fair Play. O zodpovědnosti nemluvě. určitě to nemá být hurá akce ale poklidné předvedení a vysvětlení pojmu. Sam jsem k 20. vyročí www.toradegast.CZ které letos budeme slavit přivedl mudlo team ke keši která se jmenuje jak jinak [cache]GCTBEG[/cache]. Samozřejmě, že jsem zbytečně neriskoval , neboť po 20 letech fungování již vite co si můžete dovolit. A jsem ochoten dat za ně ruku do ohně. Jsou na fer hru zvyklí a ničení neni jejich koniček. Přeji dobrý signál a uspěšný lov.

+názor TOREXe

signature :wink:

konkretne Skauti z Ostravy jsou oddil, ktery lovi… zkus se poptat.
osobne si myslim proc ne :slight_smile:
ale jen s deckama, kterym veris a vis ± co od nich cekat… nehrnul bych se do toho s lidma co neznám…
(tez vedu a s tema "dacanama" si na to netroufnu)

Pokud by to mělo být např. na táboře, prázdninách, víkendu apod., asi bych radši založil nějakou fiktivní keš…

Pokud rikas ze je to planovana akce asi neni problem jim zalozit v okoli par vlastnich kesek. Navic je muzes udelat vice tematicke co se tyce taborove hry. Muzes lepe vymyslet mysterky, multiny, tradicni. Mas jistotu ze nekdo neznici klasickou geocachingovou a myslim ze vic pobavi. Nech se inspirovat existujicima keskama. nektere jsou suprovni. A muzes je nacpat do mensiho uzemi.

Znova díky za reakce…
2 sobikovi: Jasný… to jo, ale mě se jedná (sry, že jsem to nenapsal) hlavně o jednodenní výlety, takže tam by byla technická příprava poněkud náročnější :frowning: a navíc jet xx km nachystat kešky a pak znova s děckama na stejný místo… :expressionless: … moc náročný časově…

2 PK500: částečná reakce už kousíček výš… ale jinak díky za nápad… zrovna se mi v hlavě rodí část celotáborovky, tak určitě využiju "home made geocaching" :slight_smile:

jinak je taky pravda, co psal v&f family :frowning: … jak jsem mohl čekat jednoznačné reakce… teď jsem fakt ještě víc nerozhodnutej než předtím :smiley: … nechám si to pořádně uležet v hlavě a uvidím :o …

Něco takového je tady kolem Náchoda. Bylo to v našem rádiu :slight_smile: ale neřeknu ti co :slight_smile: jelikož už si to nepamatuji.:slight_smile: