s GC teprve začínáme, ale potřebujeme GPS. Rozhodli jsme se využít můj mobil a bluetooth GPS modul.
Potřebuji se ale zeptat.
Do telefonu budou třeba mapy. Stačí Nokia Maps Česká republika? Až spáruji přes bluetooth mobil a GPS modul, tak mi jako najede šipečka, za kterou můžu jít? Dají se tam zadat stupně a minuty? (Prostě souřadnice), kam potřebuji navést?? Chceme ten modul DL-W3 od Nokie.
Má s tím někdo zkušenosti nebo pomůže nám někdo jak na to??
Na pro nás drahé GPS přístroje momentálně nemáme finance, tohle se nám zdá nejlevnější a snad dostačující varianta.
Děkuji všem, kdo bude ochoten pomoci.
Keškám zdar!
Velmi povrchně:
Nokia maps jsou pro GC k ničemu, musíte si stáhnout a do mobilu nainstalovat JAVA prográmek Handy Geocaching (http://hg.destil.cz/), případně Geocache Navigator (http://www.geocachenavigator.com/) a teprve ty budou s GPS modulem přes BT spolupracovat, vpodstatě samy se s ním spárují.
Ovládání obou prográmků je velmi intuitivní, HG je česky, GN je anglicky…
Pak už jen zbývá naťukat souřadnice a hurááá za krabičkama.
Ahoj, s telefonem a mobilem jsem nejaky patek taky hledal. Nevim jake jsou ted aktualne nejlepsi aplikace, ale me se osvedcil SmartComGPS. Jdou do nej nahrat mapy kompatibilni s OZIExplorerem. Tenkrat jsem nekde stahl Orto mapu Prahy a par zkalibrovanych turistickych map. Google urcite pomuze.
Handy Geocaching už v mobilu mám, ale potom se data načítají do HG i přes internet, ne?? Takže Nokia Maps tam ani dávat nebudu, jen tedy počkám na ten modul mnoo.
kvapa: Nějak nevím co je to ten OZIExplorer a to další, můžeš mi to nějak osvětlit jak a co na to??
Ostravaček: Jo a ten nokia 4W je možná lepší, ale jak se baterka opotřebuje, budu ho moct vyhodit, co?? v tom 3W se dá baterie vyměnit, ale v tom 4W prý ne.
To je sice pravda, ale za ty peníze si koupíš rovnou nový modul a nabíjecích cyklů to vydrží habakuk…
Spíš bych viděl výhodu ve výměnných bateriích tehdy, když se Ti vybije, když to nejméně potřebuješ…
Jo, ale stejně je lepší to tam naťukat ručně… data stáhnutá z netu tam neupravíš, tzn, že tam pak nedostaneš třeba hint…
Výhodou oproti GN je to, že si kešky dopředu uložíš.
V GN je neuložíš nikam…
Ale celkově se s oběma pracuje dobře.
OZI explorer je program pro praci s mapami pro PC. Umi toho spoustu. Nejlip udelas kdyz se podivas na http://www.oziexplorer.com/, nebo najdes nejaky cesky navod, kterych je opravdu hodne. Staci do googlu napsat oziexplorer :).
Ten programek SmartComGPS mi vyhovoval protoze:
Videl jsem na mape svou aktualni polohu,
videl jsem polohu kese, vzdalenost i smer (na Orto mape i v kterem je krovi),
podporoval import kesi ve txt formatu (loc)
Nevyhoda je, ze neni zadarmo, ale prvni mesic muzes zkouset zdarma a pokud se ti zalibi koupit nebo nekoupit.
Ostravacek: No tak to potom jo pokud si to zadám sama ať mě to tam dotahne, tak to potym jo no, většinou stejně u mysterek je třeba mít i jiné souřadnice než u obyč kešek a bohužel je u nás mysterek jak nas… prostě bych nerada abych musela najíždět na internet kvůli něčemu. Takže Handy Geo.. mi postačí, ju??
Pokud máte symbianovou Nokii, doporučuji SmartComGPS nebo SmartCom Navigator v kombinaci s HG. My zatím keškujeme s E71, ve které máme oba výše zmiňované programy. Soubory s keškami si můžete připravit v PC v programu GeoGet (free) nebo GSAK (shareware).
HG není špatný, ale nikdy mi k srdci moc nepřirostl, ale není špatný, ovšem neumí používat mapy.
Hele, srnko, HG ukazuje vpodstatě pouze šipku + vzdálenost, tak jako GN. Navíc má další funkce jako počítátko rovnic multikeší, dešifrátor, možnost logovat TB a GC a zaměřovat souřadnice. K normálnímu hledání kešulí stačí, pokud nepotřebuješ mapy.
Já podle něj našel zatím vpodstatě všechny kešky. GN je výborný pro práci v terénu, když potřebuješ stáhnout kešku z netu, při jednom ukáže i hint, dají se tam konvertovat souřadnice, jednoduše je zadávat manuálně a hned se nechat navigovat. Nevýhoda u něj je, že si kešky nepamatuje. SmartCom je opravdu dobrý, je možnost stáhnout mapy celé ČR, ale není zadarmo, jak už psal kolega. A je pro Symbian.
No a přidružené programy pro PC, to už je jiná kapitola, ale neboj, vyzkoušej všechno a sama zjistíš, co Ti vyhovuje nejlépe.
My používáme Nokii E51 s GPS modulem Nokia LD-4W. Jako programy mám na mobilu HG, Geocache Navigator a teď zkouším i Locify. s Geocache Navigatorem jsem maximálně spokojen. Kouknu se ale i po SmartComu, s tím jsem se ještě nesetkal…
Nicméně s modulem LD-4W jsem celkem nespokojen, přesnost pro hledání ve městě je i při plném signálu velmi malá. Třeba dnes jsem se pomalu přibližoval k nule, zastavil se na ní, ale GPS si vesele pochodovala ještě 20m dál… Budu se koukat po jiném. Pokud je na tom LD-3W stejně nebo hůře nevím, ale Nokii bych na GPS už nekoupil. Koukal jsem, že jsou i jiné značky co moduly dělají a budou mnohem lepší…
worldfighter: Tak to jsi mě docela dostal, co jsem tak četla recenze a tak tak lidi byli s W3 spokojení, i na GC stačily bohatě, tak teda toto.. jsem zvědavá jak to bude teda tady u nás nooo
Odlovili jsem s ní všechny cache co máme a u většiny mě navedla celkem špatně. Musel jsem kroužit kolem místa abych našel aspoň okruh kde je opravdu zaměřená kešulka… U jedné z pražských keší mě navedla podle ní na nulu, chvíli koukám na mobil, když už stojím, a z ničeho nic naskočilo 40m… Normální je taky to, že když GPS stojí na místě, nikdy není nulová rychlost. "Běžná rychlost stojící GPS" je i nad 0,5km/h :-DD, což je opravdu super. Stojíš na místě, ale GPS si směle pochoduje ještě 20m. Na hledání kešek prostě ideální… Ve městě je to občas složité, v lese stejně tak.
Vůbec se neboj, LD-3W je dobrej modul. Statická navigace jde snadno vypnout. Je určitě citlivější, než jiné zařízení, se kterými se stále úspěšně kešuje, jako např. Garmin Etrex Legend… Třeba můj jeden kolega při společném odlovu do logu napsal " Opet se potvrzuje ze ma vestavena GPSka si pri stinenem signalu dela opravdu co chce. Skatuli tedy nachazi miki6. " Vlastní PDA HTC Cruiser.. Modul mám už 2 roky, a baterka je taky stále celkem fit.
miki6: No tak jsi mě pro změnu zase trochu uklidnil A jak teda tu statiku vypnout??? Já dneska četla nějaký návod ale jsem z toho pakoš… doslova. Ono asi záleží hodně na intenzitě signálů a tak no uvidíme uvidíme… jsem jen fakt zvědavá jak to vypadá a jak to na kecafonu rozchodím, tohle jsem nikdy nedělala, ale tak snad nejsem mudla