Ja bych to nechal na inteligenci hledace. Je jasne ze za snehu je hledani obtizne. Ale i tak se da najit. Tak proc disableovat ??? Snad si dokazeme sami rozhodnout jestli nam to stoji za to. A kdyz bude nenalezena, tak to bude urcite hezky vylet …
Zalezi na ownerovi. Muj nazor: rozhodne nedisablovat, ze je snih kazdy vidi a kdyz uz se na kese vydava, tak asi vi, co ho ceka. Zmena atributu spis, nechat to na vuli hledacu bude uplne nejlepsi.
Disablovani by se melo pouzivat vyhradne pri zmizeni kese nebo nejakych stavebnich upravach v okoli, pri povodnich a podobne, tedy kdyz je vyzvednuti nemozne. Nasel jsem nekolik kesi ve snehu a jsou to jedny z tech, ktere si pro jejich vyjimecnost nejvic pamatuju :-). Kdyby byla disablovana pro zimu vodacka kes, asi by nevznikla “mokra parta”, takove vyjimecne zazitky jsou na geocachingu to nejlepsi, Nesidme se o z prehnane opatrnosti o ne. Takovehle DNF za drsnejsich podminek je zabavnejsi, nez 10 nalezenych kesi
v lete. A proto kdo muze, hura na Klondiki.
Dle mého by měla být hned od počátku v atributech škrtnutá vločka, tedy atributy by měly informovat co nejpřesněji o podmínkách - od toho jsou. Pokud je keška uložena v zemi tak, že pokud napadne sníh je třeba kopat, určitě označit zcela zřetelně. Stejně tak by tomu mělo být pokud je hint pod sněhem.
[quote]
sobikovi: Dle mého by měla být hned od počátku v atributech škrtnutá vločka, tedy atributy by měly informovat co nejpřesněji o podmínkách - od toho jsou. Pokud je keška uložena v zemi tak, že pokud napadne sníh je třeba kopat, určitě označit zcela zřetelně. Stejně tak by tomu mělo být pokud je hint pod sněhem.
[/quote]
sobikovi, neblbnete [:P].
Kdyz napadne snih, tak napadne snih a kazdy to vidi (nebo o tom slysi z radia). Na to snad nepotrebujeme atribut (zvlast kdyz ty zimy budou stale kratsi [:(].
A od čeho ten atribut teda je ? Jsou cache, které jsou hledatelné i když napadne dva metry sněhu, proto nepřeškrtnutá vločka a jsou cache které jsou nehledatelné i když napadne jen deseticentimetrový poprašek - škrtnutá vločka. A hotovo... [:P]
Mam k tomu poznaku tu, ze souhlasim, ze je to tak trochu na hledacovi. Napr. vcera jsem vymetl nekoli kesi na Pardubicku, kde byly docela drsne podminky v mistech, kde normalne moc snehu nebyva. Takze rozhodne nedisableovat, pouzit ikonu s vlockou a inteligenci. Snih nas prece nezastavi, ne???
S cachovanim v snehu byva iny problem - a to ze sa velmi casto nepodari tu cache zamaskovat tak, aby po roztopeni snehu nebola na ociach. Nehovorim nehladat, ale venovat zvysenu pozornost maskovaniu.
Symbol vlocky neznamena hledatelna nebo nehledatelna, ale “Available during winter” neboli dosazitelny, pristupny, jsouci k dispozici. Podle me je to atribut pouzitelny nekde v Kanade, za polarnim kruhem nebo ve vysokych horach, ne v nasi selance.
O obtiznosti hledani to nerika nic, spis o pristupnosti mista jako takoveho. Kdyz nekdo chce jako v lete vybehnout v saku z auta 100m od kese, tak to asi bude mit problem, kdyz ja pujdu na lyzich s lopatou, tak asi ne - pro ktereho typka bude ten atribut urcen?
Jestli me pamet neklame, tak snih neni letos poprve, jak by se mohl nekdo z teto debaty domnivat :-).
[quote]
jarry: Symbol vlocky neznamena hledatelna nebo nehledatelna, ale "Available during winter" neboli dosazitelny, pristupny, jsouci k dispozici. Podle me je to atribut pouzitelny nekde v Kanade, za polarnim kruhem nebo ve vysokych horach, ne v nasi selance. O obtiznosti hledani to nerika nic, spis o pristupnosti mista jako takoveho. Kdyz nekdo chce jako v lete vybehnout v saku z auta 100m od kese, tak to asi bude mit problem, kdyz ja pujdu na lyzich s lopatou, tak asi ne - pro ktereho typka bude ten atribut urcen? Jestli me pamet neklame, tak snih neni letos poprve, jak by se mohl nekdo z teto debaty domnivat :-).
[/quote]
No osobně znám pár keší v Beskydech, kde při sněhové nadílce by bylo zapotřebí alespoň sněhové frézy na vyhrabaní keše. A proto je tento atribut zcela na místě.
Dva metry snehu jsou dva metry snehu vsude, kdyz jsem sel v lednu nebo kdy na Stepanku v Krkonosich, tak jsem taky vedel ze nejspis nic nemuzu najit, na to nepotrebuju preskrtnutou vlocku v listingu. Ale byl to pekny vylet na nadhernou rozhlednu spojeny s lyzovanim :-).
Ano, dejme tedy v lete atribut slunicko (pozor, sviti, muze vam byt HORKO) na podzim blato (pozor, prsi, muze byt MOKRO !!!) v zime preskrtnutou vlocku (v Beskydech navic atribut snehove frezy) a na jare vsechno dohromady, protoze na aprila jeden nikdy nevi :-).
A jeste mame padajici listi (no nemysli si, na Blaniku ho bylo na podzim taky na listovou frezu, ta kes v tom lupeni byla uplne nehledatelna :-)).
Vidim, ze jsem duveru ve zdravy rozum dospelych lidi trosku precenil :-(.
Nechci vypadat jako kverulant, ale třeba u hypotetické kešky pripevněné třeba k rozcestníku dva metry nad zemí nebo schované za okýnkem v horské chatě, bych atribut "available in winter" přivítal. Právě proto, že na první pohled si člověk řekne "hmm, keš na horách, v tuhle roční dobu, to nemá smysl", kdežto s doplňkovými atributy je to jiné.
Jasně, autor to může napsat přímo do listingu. Ale v tom případě bychom ty atributy nepotřebovali vůbec :-).
Řekl bych že atribut přeškrtnuté sněhové vločky je na místě tam kde by to na sněhu bylo příliš o ústa (pro cache Dánské kameny jsem lezl po namrzlých a ojíněných skalkách a upřímně nic moc). Na Monkey trap jsem tenhle atribut dal proto že za sněhu se zdejší skalní plotny musí změnit na tobogán jehož sjetí bych nikomu nepřál.
Ale to je už věcí každého hledače, nakolik dokáže ovládnout svoji touhu po další čárce do statistiky.
[quote]
RaRoch: sobikovi, neblbnete [:P].Kdyz napadne snih, tak napadne snih a kazdy to vidi (nebo o tom slysi z radia). Na to snad nepotrebujeme atribut (zvlast kdyz ty zimy budou stale kratsi [:(].
[/quote]
Nevím, ale tak jak tady padlo, tak ikonka od něčeho je. Nebo je jen pro srandu? Nemá za úkol nic jiného než hledače upozornit na to, že když napadne sníh, tak nemusí být keška vyzvednutelná resp. nalezena. V minulém týdnu jsem vyrazil na pár městských kešek které měly být v zimě dostupné, ale bohužel ne.. Vím že zima je stále kratší a mírnější, ale prostě musí se s tím počítat a asi to nikomu nic neudělá... Mám dojem, že i otázka maskování je na místě, jak píše Šaman.