GC1T7XV - Stromolezecka

Rozpoutala se diskuse kolem nové keše [cache]GC1T7XV[/cache] na stromě u Pardubic.
Co si o tom myslíte vy?

Tezko se k tomu vyjadrit, ten strom jsem nevidel. A nejsem ani dendrolog. Ale pri dnesnim poctu kaceru mam obavu, ze jeho zivot je v ohrozeni, myslim treba polamane vetve, sedrenou kuru pod kterou se snaz dostanou skudci apod. U nas mame taky jednu takovou, a bezte se na toho chudaka podivat. Z logu ani z listingu nevyplyva, ze se jedna o suchy mrtvy strom. Pokud tomu tak neni zvedam svuj hlas proti, nechte strom v klidu zit.
A poznamka k zamysleni. Vsichni pouzivate slovo "pravidla", a ohanite se pravidly. A to i "schvalovaci". Schovat se za doslovny preklad slova "rules" je velmi pohodlne. Ale pani z gc.com by to jiste prelozili spise jako "doporuceni", a ocekavaji, ze vsichni to budou brat jako hru a ze se budou chovat v souladu se zdravym rozumem. A to se zde uz delasi dobu nedeje. Bohuzel.

Ó jé. No sem zvědav jak se to tu vyvine. Já osobně vidím jediný problém v možném ničení stromu. Což je samozřejmě škoda. Proto bych asi takovou keš nezakládal. A diskuze o dostupnosti pro toho a toho a nedostupnosti pro ostatní mi přijdou bezpředmětné… :wink:

Není to mrtvý strom. Tedy až doposud byl živý a zdravý.
Je to zajímavé, ale ani v listingu ani v logu není jediná fotka. Zatím.

Nasel jsem fotku toho chudaka. Strom je az po kes bez vetvi.

Mám naprosto stejný názor jako Minarjo.
Přijde mi to úsměvné, jak vždy někdo rozpoutá takovouto vášnivou debatu. Člověk by až nabyl dojmu, že kačeři jsou nějaká fanatická větev ekologistických aktivistů.
Netuším, jak takovéto lidi přivést k nějakému reálnějšímu pohledu. Ze skušenosti vím, že lezení po stromech a slaňování z nich jim nijak výrazně neškodí. Jako lezec jsem se setkal s desítkami stromů, které slouží ke slaňování, s některými, které dokonce slouží jako součást lezecké cesty. Takže tyto byly zatěžovány mnohem víc, než občasné návštěvy kačerů. Ano, byly na nich patrné stopy po používání, ošoupaná kůra a semtam zlomená tenká větvička. Ale nic víc - ještě jsem se nesatkal s případem, kdy by strom byl nějak narušen či zničen. A už vůbec nemá cenu zmiňovat stav, kdy tu lynčujete kdekoho, kdo se opováží dotknout stromu, ale je vám jedno, že z druhé strany se rozrůstá město, kácí se stromy pro nové silnice, pro průmyslové zóny, a nebo třeba i jen tak, protože jsou třeba kolem silnice. A další úhel pohledu - stromy v lesech budou po čase vykáceny a použity pro potřeby člověka - protestujete třeba i proti chovu zvířat a jejich zabíjení na jatkách, případně proti jejich týrání v malých klecích a kójích ?
Vadí vám vyšlapané pěšinky v lese - a všimli jste si někdy, když necháte třeba i velkou cestu chvíli nepoužívanou, jak rychle zaroste a zmizí ? Fakt si myslíte, že šlapání pěšinek a lezení po stromech ubližuje přírodě ? A nebo nedávná absurdní debata, kdy někomu vadil hřebík ve stromě.
Poprosím tedy ty, co tu nejvíc křičí, aby svoje názory podložili nějakými důkazy. Připojte sem fotky stromů, která byly vážně poškozeny (nemám na mysli odřenou kůru či zlomenou větvičku) činností kačerů. Zkuste při hledání kešek fotit ty, u kterých dochází k ničení, a tyto fotky sem připojovat. Pak se dá vážně diskutovat o tom, kdo má pravdu. Takto je jenom plácání do vody :frowning:

Tak jsem si vzpomněl na celkem dosti frekventovanou [cache]GC1DBFV[/cache] a že by krom toho ošoupání kůry strom nějak trpěl si nevzpomínám.
A to nebyla jediná stromo, kterou jsem absolvoval a stromy (pokud to nejsou 5 metrů vysoké smrčky) tím opravdu nijak zvláště netrpí.

Jeste bych pridal ty papiry do susenek a bombonu, ktere se vali i u tech "vyslapanych" cesticek, po kterych evidentne nechodi nikdo jiny nez geocacheri.
Pet-flasky od mineralek se taky rozkladaji v prirode pekne dlouho :frowning: . Predevcirem jsem u cache na Ostromeci sbiral zbytky cerneho igelitu z cache, ktery evidentne doslouzil, tak nekdo ukryl cache bez nej, a ty potrhane zbytky proste hodil za sebe na zem. :frowning: A dalo by se pokracovat… Geocacheri rozhodne nejsou ekologove… Ale nechci hazet vsechny do jednoho pytle. :wink:

Ja jsem napr. dnes PO ne PRO odloveni cache lezl na strom taky. Ty tresne se tak pekne cervenaly… :D:D:D

No jasně, nelze házet všechny stromové keše do jednoho pytle.
Například tahle keš [cache]GC1FGNA[/cache] byla skvělá a strom rozhodně nevypadal, že by mu lezci vadily. Ovšem nedá se srovnávat obří strom v divočině a stromek v městském parku…

Jelikož jsem z vesnice po stromech jsem lezl věčně a že nás bylo :wink:
Ale o tom mluvit nechci, mě se třeba velice líbila jedna multina v Praze kde přímo v kešce byla role modrých pytlů na odpadky, igelitové rukavice a žádost, že pokud keš odlovíte, vezměte jeden pytel a vysbírejte nějaké ty odpadky v okolí keše, což jsem já osobně udělal, ale už to že tam byli k tomu prostředky byl takový ten spuštěcí efekt, jinak bych to taky neudělal, tím nechci říci že je mi příroda lhostejná. Ale tady už to byl jen "detail" při odlovu :wink: