Jak jste mozna jiz nekteri zaregistrovali, T-Mobile bude k 1.7. rusit sluzbu Mobile Box Easy, tj. bude prakticky znemoznena moznost posilat mail-SMSky pro tohoto operatora. Sice tvrdi, ze maji "nahradu" v podobe sluzby Postm@n, prakticke testovani behem dnesniho dne ale ukazalo, ze spozdeni SMS tvori priblizne pul hodiny - coz je samozrejme zcela neprijatelna situace.
Takze, v budoucnu budou dve reseni, jak z gcm spolehlive neco dostavat.
Prvnim, uz nyni pouzitelnym, zpusobem je vyuzit technologie Push, kterou ma minimalne Android a iPhone (a Windows Mobile pri pouziti Exchange emailu), a nechat si posilat emaily primo na mobil. Je to dokonce jeste rychlejsi jak SMS, ale zere to baterku (alespon u Windows Mobile, kde s tim mam zkusenosti) a spolehlivost neni uplne 100% (pokud spadne spojeni, chvili trva, nez dojde k jeho obnoveni). Dalsi nevyhodou je, ze "obycejne" telefony tohle neumi. Vyhodou naopak je, ze to je zadarmo, v pripade, ze mate datovy pausal.
Existuje vsak jeste jedno reseni (zadne dalsi me uz nenapada), ktere jsem tu uz dokonce jednou probiral. Jde o vyuziti nejake komercni SMS brany, ktera zajistuje diky primemu propojeni s operatorem rychle dorucovani SMSek. Nevyhoda tohoto reseni samozrejme je, ze to bude neco stat.
Nabizeji se tu v podstate dve moznosti, jak to cele financovat.
Prvni je, ze by se vytvoril nejaky kreditovy system primo na GCM, bylo by mozne jej dobijet, a z tohoto kreditu by se pak odecitala platba za jednotlive SMSky. Nevyhoda tohoto reseni je z vetsi casti administrativni - znamenalo by to pro mne udelat si zivnostnak a cele to nejak ridit, aby se nevyskytly problemy co se dani tyce. A do toho se mi jit nechce.
Takze pokud by to melo fungovat takhle, musel by se najit nekdo, kdo by do toho sel se mnou, a vzal si na starost veskere financni zalezitosti, ja bych pak naprogramoval patricnou funkcionalitu.
Protoze ale uz vidim ty davy zajemcu, existuje tu jeste druhy zpusob - a to takovy, kdy pres samotne gcm neprotece ani koruna. Byla by tu moznost vytvorit pouze rozhrani k nejake existujici SMS brane, a v gcm by se pouze misto emailu (jako ted) zadaly vlastni uzivatelske pristupove udaje k teto brane. Kazdy uzivatel by si tedy musel zridit svuj vlastni ucet na dane brane, sam by si tam dobijel kredit, a sam by si resil svoje vlastni financovani. Tohle ma vyhodu v tom, ze naprosto odpada jakakoliv administrativa z me strany, nevyhodou muze byt slozitejsi uzivatelska narocnost nastaveni, a pripadna nemoznost vyuzit nejakych mnozstevnich slev nebo lepsich tarifu, pokud by tech SMSek chodilo vice v prvnim pripade. Nicmene je to momentalne preferovana varianta.
Prozatim neni naprogramovane ani jedno z toho, pisu to sem proto, abyste se meli moznost vyjadrit
Jista vec je, ze do budoucna nepujde zajistit funkcnost GCMka v soucasne podobe minimalne pro zakazniky T-Mobile, a osobne si myslim, ze je jen otazkou casu, kdy se ostatni operatori pridaji. Je tedy nutne jednat a byt pripraven, az tahle situace nastane.
Nicmene vse co v soucasnosti funguje bude fungovat a bude rozvijeno a udrzovano i nadale, rozhodne se nebojte, ze bych to zabalil
Jen je treba reagovat na zmeny ktere nemuzeme nikdo z nas nijak ovlivnit.