Protoze uz se par lidi ozvalo, ze by bylo ochotno si za gcm i nejakou tu korunu zaplatit, zacal jsem prozatim velice predbezne uvazovat, co by se dalo podniknout v tomto kroku. V podstate jde o to, ze bych chtel, pokud by se to zaplatilo, posilat SMSky primo pres GSM a ne pres ty emailove brany, ktere hodne zdrzuji a jsou nespolehlive. Tj. bylo by potreba poridit GSM modul, ktery jde z PC ovladat + nejaky tarif s neomezenymi SMS.
GSM modul stoji cca 2700 (levnejsi jsem nenasel), ale to je jednorazova investice, to bych zas tak neresil.
Dulezite je, ze tarif, kde jsou SMS zdarma v neomezenem poctu stoji u Vodafone 500 mesicne, ostatni operatori tusim nic podobneho nenabizi. Takze by bylo potreba dostatek lidi, aby se naklady pokryly.
Uvazovali jsme o cene 200Kc za rok, tj. bylo by potreba 30 lidi aby se to zaplatilo.
Takze ac rozhodne neslibuju, ze do toho pujdu, a nebo ze to bude brzo, zajima me, kdo by realne o tuhle sluzbu mel zajem, pripadne jestli se vam ta cena nezda moc velka, nebo naopak moc nizka. Podle vysledku tohoto "pruzkumu" se uvidi, jestli zacnu neco podnikat (i kdyz realizaci vidim realne tak na konec roku), nebo jestli by byl zajem natolik maly, ze by to nemelo smysl.
Samozrejme ze SMS pres tuhle branu by chodily jen tem, kdo na jeji provoz prispeji, proste takovy premium ucet s rekneme snad garantovanym dorucenim SMS v expresnim case Pro ne-premium by chodily SMS pres maily jako dosud.
Co se mě týká, tak já nepozoruju žádný velký rozdíl mezi přímou sms a sms z e-mailové brány (t-mobile). I ta z mailu mi chodí spolehlivě a prakticky okamžitě (do pár sekund). Takže pro mě by ten přínos byl prakticky nepozorovatelný.
(Teď nehodnotím GCM jako takový, ten je super, hodnotím jen rozdíl mezi placenou přímou sms a neplacenou sms z mailu)
No neviděl bych v tom problém. Dal jsi na výběr mezi obyč. a premium účtem, takže si každý může svobodně zvolit a cena je víc než dobrá. Já bych do toho určitě šel.
Jen si vyhraď právo třeba po půl roce pčepočítat náklady a eventuálně změnit cenu. Myslím, že pár drobných jsi ještě nezapočítal. Např. provoz serveru, práce admina … atd.
No a nejlevnější brány taky nejsou úplná výhra, chtělo by to nějakou, která má solidní rychlost odesílání SMS. V práci máme totiž nějakou, co umí "jen" 5-6 SMS/min. a to by určitě pro ty, co budou na konci seznamu premium nebyla výhra.
GCM je super! Jen škoda, že sms do o2 můžou mít jen 60 znaků. Opravdu se toho tam vejde minimum Proto bych byl ochoten platit i víc za službu co nabízíš… (předpokládám, že by pak sms nebyla znakově omezena…)
Doufám tedy, že to vyjde a min klienti o2 budou stejně šťastní jako já!
Ze stejneho duvodu bych si klidne priplatil. Kazdopadne bych nejakou dobu testoval jaky je rozdil v rychlosti a pokud by rozdil nebyl nic moc, tak bych asi presel zpet na neplaceny.
Ale zajiamva je ta pripominka na kvalitu SMS brany, protoze pokud by bylo potreba poslat v jeden okamzik treba 30 sms, tak aby to vubec klaplo.
No zkusil jsem vsem trem ceskym operatorum poslat dotaz, jak je to s limity jejich site proti zahlceni, ne ze bych ocekaval ze se dozvim neco smysluplneho, ale jsem docela zvedav na odpovedi
vodafonu jsem se zeptal, jak moc neomezene jsou jejich SMS, jestli treba 2000 zprav mesicne porad povazuji za neomezene.
Co se SMS brany tyce, pokud do toho pujdu, rad si necham doporucit.
Momentální rychlost odesílání SMS je maximálně do pár vteřin! SMS mě zatím nepřišla déle jak 10s od události. To ti nestačí? Mě by se jednalo spíše o tu možnost většího počtu znaků v SMS…
nixi, abys na to nedojel. ted se lidi kasaj, ze dve kila rocne jsou ochotni dat, pak zjistej, ze jim pindik nepovyrost, vycukaj a budes za sponzora pro tech par co zustane..
Tak pro me by to asi nebylo, zatim chodi noticky prakticky okamzite. Par FTF se diky nim povedlo, takze za sebe rikam ze placenou verzi nevyuziji.
Pouzivam Vodafone a pokud se noticka nevejde do jedne SMSky, tak jich dorazi vic, takze ani v tomto smeru problem nemam
Jelikoz jsou to jen dve stovky, tak bych do toho mozna sel, hlavne zalezi, zda by se nejak zvetsil prostor SMS. (pozivam t-mobile a ten je rychli dost, a me o rychlost pritom ani moc nejde, spiš o tu delku). A nmimo téma, měl bych návrh, na vylepšení. Bylo by super, kdyby chodili nějaké info SMS,když přijde mail do složky "Inbox". Občas mi píšou kešeři a bylo by super hned vědět, že mi něco přišlo.
… No a pak by to ale taky chtělo uvažovat že jde o komerční činnpst, která by se měla legalizovat a zdanit ! Ono by sice k danění asi moc nebylo a vešlo by to do limitů, ale možná VZp nebo někdo takový by také měl zájem o nějakou kačku.