Náhodou jsem po delší době koukal do guidelines a tenhle odstaveček mě fakt pobavil…
[i]Geocaches in Space (or other planets/spacecraft)
We do allow cache listings in outer space such as in the International Space Station or on Mars. Make sure you can land or connect to the space station/planet for it to be acceptable as a listing. Keep in mind, however, that due to the saturation guideline you can’t place another cache on the ISS since one is already listed there.[/i]
Jenom by mě zajímalo, jaký je správný formát souřadnic třeba na Marsu.
Areografické souřadnice samozřejmě nejsou problém, používají se odedávna! Ale nad Martem ještě nekrouží MPS satelity, takže byste museli hledat podle mapy nebo hintu. BRUTAL FORCE FOREVER!
Na uvedenych souradnicich se nachazite pobliz vykopavek oblasti Cydonia.Na sever lze videt pamatnik puvodni Martanske civilizace ve forme giganticke tvare hledici do vesmiru a nekolik starobylych pyramid…
…
viz. tez: http://mek.kosmo.cz/novinky/clanky/mars/foto13.jpg
hint: "CBQ FBYNEAVZ CNARYRZ"
:-)) Takhle nejak si to predstavujete damy a panove?:-DD
JJ Groundspeak jde s dobou a myslí do budoucna… co kdyby vznikl konkurenční Marsocaching :D. Bylo zajímavé sledovat vývoj tohoto dodatku guidelines, který vyvolala cache [cache]GC1BE91[/cache]
KaMo_cz: Aha, tak děkuji za upozornění, než jsem to napsal, tak jsem na to koukal, ale nějak jsem z toho nebyl moudrý. Ale stejně, ty satelity museli vystřelit do vesmíru, a takovému fochu se věnuje v USA snad jen NASA
ne ne, první kdo v usa vystřeloval rakety bylo tuším námořnictvo a poté se přidalo letectvo následované ostatníma složkama ozbrojených sil. (např v sssr bajkonur a kosmonauty obhospodařovala také armáda, až v 90tých letech se oddělila civilní složka)
pokud jde od kosmodromy, tak nejznámější floridský používá nasa, ale ještě před ním byl vybudován vandenberk nad los angeles pro potřeby armády a odtud jsou právě vynášeny družice pro gps.
(usa má ještě několik základen, které jsou schopny vyslat a příjmout "kosmický dopravní prostředek", ale to už je tak trochu mimo debatu)
KaMo_cz: Aha, tak díky za informace, jsem zase o něco chytřejší Zrovna toto moc nesleduji, o GPS jsem se zajímal technologicky, ale kdo to posílá a udržuje jsem nečetl.
tak tam je vidět komu to patří, vandenberg i cape caneveral jsou letectva (usaf), tzn. že nasa je tam (c.c.) pouze v nájmu. a já myslel, že to má námořnictvo (navy), respektive dnes už nasa