geocaching a zavody BOAS (AOS)

BOAS - branně-orientacni automobilova soutez (pred rokem 1989)

AOS - automobilova orientacni soutez (po revoluci)

takovy soutezni predchudce geocachingu:

Pro neznale - na startu jste dostali mapu+itinerar a ukolem bylo dojet do cile (cca 30-50 km) v casovem limitu. Typy itineraru byly ruzne, “jezek”, slepa mapa, prujezd zadanymi body, koty na mape… Nejvetsi vykrik techniky, ktery se tenkrat pouzival, bylo pocitadlo s presosti 10m napojene (aspon ve Skodovkach) na nahon tachometru.

A po ceste se sbiraly spec. cedule, navic bylo potreba je mit “zalogovane” ve spravnem poradi. Vse za normalniho silnicniho provozu!

Soutezil nekdo z dnesnich kaceru? Soutezi se dnes jeste vubec (krome “Cil neznamy”)?

A existuje dnes v CR nejaka multi keska postavena v duchu teto souteze?

No pár takovýchto závodů jsem se před léty zůčastnil. Tehdá se to jmenovalo “Tajný závod” a mělo to mnohaletou historii. Dokonce věřím, že se to jezdí dodnes. Akorát že u toho se najezdilo tak 350 - 450 km. Start byl obyčejně na nějakém odpočívadle kolem Prahy a cíl byl u Blatné. Deset až dvanáct kontrol po celém území středočeského a jihočeského kraje. Start v 21.00 hod. cíl tak kolem 03.00 hod. Noc plná vášní :)) Každej rok si při tom někdo nabil a odepsal auto. Dokonce jeden rok si jedna posádka namontovala mezi sedačky kameru, aby si své počínání zdokumentovali. Po startu ujeli 8 km a před jednou vesnicí vyjel ze stodoly páníček s moskvičem, nedal jim přednost a obě auta na odpis. Ale bylo to perfektně zdokumentováno :)). Tehdá to dopadlo pouze s jednou zlonenou rukou. Jako mladej kluk jsem v tom viděl obrovskou zábavu a adrenalin. Dneska vím, že to byla kravina. Prostě jde o čas a o to být první, jinak to nemá cenu jezdit. A je při tom moc a moc rizika. Jednou jsem ve dvě ráno, málem přejel souložící pár, uprostřed křižovatky. :-(( Dneska je to sranda, ale tehdy jsem byl dost orosenej. Myšlenka multi? To nevím jak. Já jsem kdysi přemýšlel o uspořádání eventu s tématem tajného závodu, ale pak jsem to opustil. To riziko je opravdu velké.

Známá letecká soutěž - tzv. navigační - nakreslená trať v mapě kterou posádka musí polohově i časově co nejpřesněji dodržet, najít ze kterých míst jsou fotky které má posádka na palubě (zakreslit do mapy), kontrolováno buď pozemní kontrolou na tajných brankách nebo nově GPS…a to se lítá srovnávací navigace(podle mapy, země a za světla)… dodneška jsem nepochopil jak za války létali němci tajné výsadky nad ruské stepi a přesně navigovali jen podle hvězd :)))

Ahoooj! Ano, dodnes se to jmenuje AOS, jezdí se to často s GPS, intenzivně se tomu věnuji s bráchou (tady GeoBenedikt@cz) a synem. Jezdí se soutěže různých úrovní od místních přes MČR až po středoevropský pohár (=CZ,SK,PL,HU,RO). Několik posádek se opravdu jako týmy zároveň baví geocachingem. Informace o AOS je možno najít na www.aoscz.info. I tam funguje jako tady diskusní fórum, výsledky, pokyny atd. O GPS se tam ale nediskutuje, každý si získává info jinak (například tady).

[quote]

BOAS - branně-orientacni automobilova soutez (pred rokem 1989)

AOS - automobilova orientacni soutez (po revoluci)

Jo jo, také jsem to jezdívala:-)
Spojení AOS a GC mi přijde jako dobrý nápad, ale byla by to asi docela makačka to připravit…
Jinak si dovolím trochu nesouhlasit s Cejdou - AOS mi nebezpečné nepřijdou a alespoň já osobně nic nebezpečneho při AOS nezazila (teda krome jedné noční etapy, kdy jsem zastavila asi 10 cm od jámy s hnojem:-D:-D)

Nedavno jsem zamitl event cache, ktera zvala geocachery na AOS, ale duvod byl jen ten, ze to byla akce autoklubu, ne “setkani organizovane geocachery pro geocachery” - pokud by nekdo z cacheru zorganizoval vlastni soutez, nevidim v tom problem.

Sice takymto panskym huncutstvam neholdujem, ale aspon spropagujem Tummyho kesky na vychode Slovenska:

NEED FOR SPEED LAP1, a

NEED FOR SPEED LAP2.

Nieco take myslis?

Jo, to nevypadá špatně:-) Škoda, že je to tak daleko…

Tajnaky jsme take jezdili a jezdime kazdorocne, v posledni dobe v jedne z odnozi jako Bludizavod. jen ukoly tam byvaji obvykle tezsi, nez u vetsiny kesek :wink:

Ja jsem si GPSku poridil kvuli AOS. Kdyz uz ji mam tak prilezitostne nejakou kesku taky ulovim. Naposled se mi povedlo 6 kousku na Islandu.

Řekl bych, procento lidí kteří jezdí AOS a zároveň se zabývají geocachingem je poměrně vysoké. Jinak v ČR se jezdí takřka každý výkend nějaká soutěž. Kalendář a další info na aoscz.info . Rádi přivítáme každého zájemce. Pro začínající je určen Shell Cup. Poznámka na závěr. Ten event (viz Haggeus) jsme chtěli uspořádat na letošním Prasátku v Roudnici n.L.