Geocaching bez GPS?

Pro někoho to možná bude nesmysl, pro někoho výzva. Dá se podle vás provozovat geocaching bez GPS přístroje? Třeba tak, že si stáhnu informace z netu, na webové mapě (např. mapy.atlas.cz) najdu souřadnice, vytisknu a vezmu do terénu? V případě potřeby zaběhnu k netu (případně pomůže přítel na telefonu)…

Občas se to docela dá! A u některých pokladů docela v pohodě… I když většinou pomocí nápovědy. Takhle jsem pár pokladů i našel, když jsem měl v opravě GPSku a náhodou jsem šel okolo, tak jsem si to našel na mapě a hledal podle nápovědy. Ovšem pak je ta úspěšnost o dost menší… Normálně najdu tak 4 z pěti pokladů. Bez GPSky jsem měl úspěšnost tak jednu ze tří či čtyř pokladů… Ale dá se to… Chce jen správně vybírat poklady (když je někde uprostřed lesa bez bodů, podle kterých se lze orientovat, tak je to bez GPSce docela nemožné…)

Znam par lidi, kteri bez GPS nasli desitky kesi a to nejen tradicional. Samozrejme je to narocnejsi, ale mozna take zabavnejsi :slight_smile:
A vrchol podle me je, kdyz nekdo zalozi skvelou multinu a clovek se pak dozvi, ze dotycny nejmenovany ani GPS nema :slight_smile: No, abych byl adresny, ten pripad je treba Katova tun :wink:

Urcite se to da i bez GPS - mych prvnich cca 70 kesek jsem odlovil bez GPS…

Svých prvních 20 jsem odlovil jen podle leteckých map (z mapy.cz) z toho 3 multikeše (vždy nadvakrát - zjistit info - spočítat final - skočit do informací (mají zdarma net) nebo do netové kavárny nacvakat to do mapy.cz - vyfotit vysledek a venku podle pididisplaye foťáku to dohledat. Občas, dohledat to pokud vyšel final někde pod husté stromy peklo.

Prvnich 50 jsem udelal bez GPS... stacilo si doma poradne prohlednout fotomapu, odhadnout vzdalenost a ano, mrknout na hint. Nebyl to problem, kolikrat to byla fakt dost sranda :)
Ted mam gps a podle me je to o moc komfortnejsi... kesky stazeny v nem a kdyz se nejede vylozene podle planu, nekdy nekde vyjde chvilka casu, kouknu, co je kolem a muze se jit na vec.
Ale nekdy se necham jen nasmerovat na misto, gps vypnu a jdu sam bez sipky. Hlavne kdyz je kolem co na koukani. Ta sipka mi totiz nebezpecne pritahuje oci na displej a pak nesleduju okoli. A vetsinou prave to okoli je na kesce samotne nejhezci :)

Koukněte se třeba na profil I+B+M+H, to všechno co tam uvidíte, je naprosto bez GPS-ky a nálezy se 100% úspěšností. Jak to ten dotyčný dělá, jsem měl příležitost jen tak trochu poznat při společném kešování a musím přiznat, že někdy byl rychlejší jako já.

No ja jsem nasel prvnich 90 kousku bez GPS....a myslim ze finalni dohledani kese se mozna dela lip podle ortofota nez podle GPS....ale nejvetsi problem byl vzdycky najit to misto (dejmetomu okruh 100 metru kolem kese).....to jsem mel vzdycky nafocenych 10 snimku v ruznem priblizeni (fotil jsem monitor a na displeji fotaku to pak hledal). To je s GPSkou fakt o dost jednodusi;)

Ano jde to a nekdy dokonce lip nez s GPS. Kdyz je geocacher v hlubokem udoli, nebo u velke skalni steny, pak tokovy snimek ortofotomapy je k nezaplaceni. Ja sam jsem uz podle map nasel asi 20 cache a to prave v tech udolich, kde se GPS nechytala a pak kdyz jsem mel GPS v oprave a vzdy jsem byl prekvapen, ze jsem nasel cache nejak moc snadno a rychle. A nekdy schvalne nechavam GPS v kapse a hledam jen podle pameti, jak si to pamatuji z ortofotomap. Takze nesmysl to neni.

Možná opakuji už známé, ale u keše je někdy hodně dobré vzpomenout si na wap.mapy.cz. Prostřednictvím Opery Mini lze na stránku přistupovat přes internetový datový profil, takže to potom není ani tak drahé. Jsou tam i ortofotomapy a přesně lze na displeji poznat, kde je keš uložena.

Souřadnice se tam dají zadávat zkráceným způsobem v tomto stylu:

loc:49d12.345 16d12.345

Taky jsem zacinal bez gps a uspesne odlovil asi 30 kesi[:P]Problemem jsou trosku akorat multi, ale pokud nemaji moc stage tak se dali taky..Jsou samozrejme kese v lesich kde i na poveda typu geostrom moc casto nepomohla[:D]Naopak zase musim rict, ze mestske kesky nebo kese jak vyse zminuje solim jsou s ortofotomapou (pokud je dobry hint tak je to jeste lepsi) snad snaze nalezitelnejsi nez s gps.

Navic si myslim, ze zejmena pro cloveka, ktery vubec jen chce zkusit co je to vlastne zac ten geocaching, tak je nejlepsi jich takhle par zkusit najit nez se hned hrnout koupit gps.. 

Všechny keše, které jsem odlovila na vlastní účet jsou bezdružicové. Pravda, na lovení multin tímhle způsobem jsem trochu líná [:D]. Týmově odlovené keše jsou většinou s GPS - až na dobu, kdy byl přístroj v opravě. Takže ano, jde to. Od toho je tam přece hint  - žejo [:P].

Občas si ze sportu zkusím něco odlovit bez GPS. Celkem to jde, pokud je cache umístěná poblíž něčeho výrazného co se dá na ortofotomapě identifikovat. Jednou jsem tak lovil z donucení, když mi GPS v údolí našla jenom dvě družice nad hlavou. Pokud souřadnice vychází někam doprostřed lesa tak si tu GPS zapnu...[;)].

Na podobnou diskusi jsem narazil na fórech Groundspeaku a kdosi tvrdil že hledá podle podrobné mapy ve které si zaměří patřičné souřadnice, že je tak zvyklý a nálezů má řádově stovky. Na Pomstě orientačního běžce se podle mapy pro orientační běh hledají microcache a neměl jsem s tím problémy. 

Já mámskoro všechny své kešky odloveny bez GPSky- vyjímku tvoří asi 5 kešek který jsme našel s kamarádkou která má GPSku. Pro mě jako pro studenta je 5000-8000kč za tento přístroj hodně peněz. Založil jsem už 3 kešky z toho 2 normální a jednu misterku a není nad přesné určení souřadnic podle internetu- hodně lidí se pak diví jak to mám tak přesně zaměřený.

Lovení bez GPSky je celkem zábavné ale náročné na přípravu, protože doma si musím na mapy.cz prostudovat mapy, popř nakreslit schématickou mapu jak to tam vypadá, přečíst  si nápovědu a  u hodně složitých i logy předchozích.  Při tom když to hledám na mapách  si najdu i přístupovou cestu atd a  tak  nemám takové zážitky jako jít za šipkou hustým lesem atd, i když jsme rád protože se na většinu kešek dostávám na kole a to mi stačí táhnout někde v lese a to  to nemusí být zrovna kopec a člověk má dost. A jak řeším multiny a misterky? Pokud jsou třeba u města kde bydlím(Přibyslav) tak to jde protože si můžu zaběhnout domů, ale pokud jsou dál, tak je to horší, i když některý se dají dát na poprvý a jiné jsou na mnoho výletů na kole- např keška Brodské rybníky- má 7 mikro a poslední finální a je to celkem sranda to hledat po jednom- nejhoší je když člověk nemůže jednu najít a zasekne se na tom- já se zasekl na 3.

zle jazyky o mne hovoria, ze lovim tiez bez GPS [:P]

[quote] Saman: zle jazyky o mne hovoria, ze lovim tiez bez GPS [:P]
[/quote]

No lenže ty máš zvyčajne niekoho s GPS poruke [:P]  - lebo sa mýlim?

Sylvia999