Geocaching dle Metropolitního Expresu

Tak jsem ráno cestou do práce narazil na článek v metropolitním expresu pojednávající o Geocachingu. Je na straně 12-13 dokonce mu věnovali dvě stránky…

Nějak se s osvětou lidí rozthl pytel nemyslíte??

Taky jsem to četl. Teď všechny keše (v článku to zase spelovali) budou tvrdě hlídané mudly :smiley: Já si myslím, že hromadná osvěta tomu z tohoto důvodu nemůže svědčit. Možná se budou víc ztrácet, ničit. Ale třeba se taky mýlím … kéž by.

No taky doufám že se Geocaching nezvrhne v masovou zábavu. To že dělám něco o čem normální lidi (mudlové) neví, má své kouzlo a kolikrát je to dost adrenalinová záležitost zvláště u městských kešek na frekventovaných místech :wink:

Je někde nějaká statistika nárůstu hráčů ?

Kdyžtak samotné vydání je ke stažení zde - http://data.zpravy.cz/expres/pdf/20070830.pdf

Řekl bych, že je to celkem neškodný článek a vyložené nepravdy tam tuším nejsou.

Jen v popisu zkratek maj drobný renonc: U TB maj celkem jasně vysvětleno, o co jde, ale u GC je jen lakonické "Geocaching". Což je sice pravda, ale teď abychom se začali bát o GeoCoiny :wink:

pravda, clanek napsany docela v pohode co se vysvetleni tyce, ale problem bych videl spis v tom, ze vubec vysel v takovem deniku, ktery je hodne rozsireny a je zdarma, proste publicita jak krava a to si myslim ze GC uz davno nepotrebuje a vetsinou mu to skodi :confused: tedy zvlaste kdyz je to v takovyhle novinach :frowning: no nic uvidime jak to s ceskym GC opet pohne.

Jako moderatorovi wiki mi je samosebou 80% clanku povedoma. Ano, wiki byla zcela urcite hlavnim zdrojem autora, coz mi prijde celkem dobre, aspon tam nejsou vyslovene lzi. No a ze GC znamena Geocoin i Geocaching, to na wiki taky je v clanku zkratky. Cili autor opravdu provedl zajimavy vytah encyklopedie - i kdyz konkretne v pripade tech zkratek ci napr. popisu CITO je to spis skoro kopie 1:1 :slight_smile:

Není publikace v tištěném periodiku nějak ošetřena autorským právem ze strany autora internetového článku? :smiley:

Dle meho wikipedie (nejen GC) byla vzdy otevrenym systemem a autori do ni pisici rozhodne autorska prava neuplatnuji. Ani by to dobre neslo, nebot vzhledem k filozofii wikipedie jeden clanek edituje/rozsiruje X lidi, cili je dilem mnoha autoru a ne jednoho.

Wikipedie a systémy postavené na této platformě publikují většinou pod licencí GNU Free Documentation Licence. Ve zkratce: kdokoli může text zdarma použít, upravit, doplnit, ale vždy musí uvést původní zdroj. A text, který z toho vznikne, musí být uvolněn pod stejnou licencí, kdokoli ho může použít.

Takže pokud v novinách neuvedli zdroj, má autor původního textu nárok na odměnu. Pokud nelze prokázat přímou škodu, tak se v případě takového neoprávněného užití dá dle zákona požadovat dvojnásobek běžného honoráře.

On to měl být původně vtip, ale teď nad tím přemýšlím.
Wikipedie je sice otevřeným systémem, ale ne pro novináře, kteří se obohacují (dostávají plat) na základě cizího článku, který publikují.