geocaching ničí panenská místa

začala jsem s geocachingem, ale zjistila jsem že díky němu už místa která kdysi byla panenská a bylo jen málo lidí co ta místa znala, nádherná příroda, zvířata, ticho… každý milovník přírody zná… tak taková místa se díky geocachingu proměnila na turisticky profláklý skladiště plastiku a jiného bordelu. Kouzlo zmizelo, zůstala plastiková krabička se seznamem jmen a vzpomínka že dřív to bylo krásné místo.

např kde ? ne, že bych se někoho chtěl zastávat, ale zajímalo by mne kde třeba. lidi co kešujou vetšinou bejvaj proti odhazování odpadku a tak… ten kdo zakládá keš musí počítat s tim že tam začnou chodit lidi, ale že by jich bylo zase tolik.. ale cestičky ke keším jsou docela vyšlapaný to je pravda

Kdo je jane111? Nevidím profil na GC - snaha o další nesmyslný flame?

Volba místa při zakládání keše je na odpovědnosti autora. Ten musí počítat s tím, že pokud to bude keš na přístupném místě, tak ji navštíví nejen kačeři se zájmem o výhled do krajiny, ale také drive in lovci bodů… ale na tohle téma je tady hafo vláken, které nikde nekončí.

Nejen volba místa. Ale pokud autor umístí důkladně zamaskovanou filmovku do kořenů, je o něm známo že i ve volném prostoru měří s odchylkou 10-15 metrů a neuvede žádný hint - tak co vlastně může čekat ? Místo zryté líp než od divočáků. Takže je na autorovi, aby posoudil zda v daném místě chce potrápit lovce důmyslnou skrýší, nebo zda se spokojí s tím, že lovce na místo dovedl a dál už ho není třeba trápit.

Ne že bych se chtěla někoho dotknout, geocaching mi také přišel jako skvělý nápad. Šla jsem pro jednu kešku která měla být ve zdi ruiny věže ze 13.století, z pískovce, díky kešerům napůl rozebraný jelikož kešku očividně nemohli najít tak tahali šutr za šutrem. Předtim jsem byla v jeskyni schované v horách. Je zniičená, během roku co tam někdo dal kešku je absolutně zdevastovaná. Nechci se nikoho dotknout ale mrzí mě že z dobrého nápadu se stalo postupné ničení toho nejcenějšího co máme.

Což kořeny v lese, přijde zima a na jaře nikdo nic nepozná, ale různé zídky, to už je dost horší. Za to ale obvykle může owner, který si pomyslí jak keš dobře schoval a není vidět, ale po čase je tam logicky všechno rozvrtané. Pokud už tam keš musí být, měl by tomu odpovídat naprosto přesný a blbuvzdorný hint.
Jako příklad nevhodného umístění můžu uvést Alcazabu na Hr. Vodě, kde jsem byl předevčírem.

Bohužel ten pocit nemáš sama… ovšem je spousta těch, resp. vidí jen tu krabku a následky si jaksi nepřipouští. Ale tyto negativní jevy přináší především masovost této zábavy. Když nás bylo pár, chovali jsme se jinak (nebo to nebylo alespoň tak vidět). Dneska jsou kačeři sami sobě schopní hned vedle keše vyhodit papír od svačiny, občas ho i přiskřípnout přímo deklem od keše, či jej keší zatížit, ti drsnější rovnou vykonat potřebu. A to nepřeháním, a skutečně nejde o mudly.

Rozebrané zídky, krajina kolem keše rozrytá jak od divočáků, olámané větve, kůra, v uranistické zástavbě co bylo jen trochu odchlíplé, dnes drží na jednom šroubku, vyrvané dlaždice z chodníků, kachličky, dvířka, parapety, to ani nemluvím o vybodovaných lovcích FTF, kteří jsou schopni v řítících se vozidlech ohrozit životy nejen své, ale i ostatních…

Ale řeči plynou a voda teče, nezmění se nic (tedy alespoň ne k lepšímu).

me naopak gc uci ucte k prirode a myslim snad i (nebo spis doufam) ze jsem prirode platnej vic nez drive prave diky gc,priklad:drive jsem se sice na panenske misto nedostal,tedy podle jane111 nenicil.nyni se tam dostanu,vnimam prirodu vic nez driv,a tak si podvedome zaryju do pameti to ze prirodu potrebuji vic nez ona me a tak se podle toho chovam i v beznym zivote. A po ceste z onoho panenskeho mista zvednu odpadek co tam vidim lezet..co je pro prirodu lepsi?abych do ni nesel a nevyslapal si cestu v koprivach a v zivote se choval tak ze bych ji nevnimal,nebo do ni jit,vyslapat si v ni cesticku ale odnest z ni bordel a vedet jak se k ni chovat? Uznavam ze sou kaceri lapajici po bodech a trpici mensimi ohledy,ale myslim ze sou bohate prevazeni uvedomelimi kacer ktere ta priroda rada uvita.ohrazuji se proti teto generalizaci.

2 motty.rt
Jasně, zídky jsou horší. Já jsem myšlenkama ještě v Cluji, kde jsme se trápili s výše uvedenýma mikroškama. V každém případě je na ownerovi, aby počítal s tím, že mu pro krabku budou chodit kačeři a že nemají rentgenový oči.

2 "jane111" - opravdu nerad komunikuju s anonymama. Skutečná jane111 začala lovit keše v Sokolově a pak už je půl roku na Malorce. V každém případě, a už to tu podotknul sobikovi, nemáš provázaný profil a tak tě většina považuje za anonyma.

Je to tak.

Je potřeba ke stádu kačerů přistupovat jako k davu debilů. Jinak to zkrátka nejde.

I kdyby to bylo stádo inteligentů, tak dobře maskovanej šutr prostě nepoznáš a musíš zkoušet vytahovat. A i když to vracíš zas zpátky, tak se to brzo začne likvidovat. Tohle neberu jako chybu lovců, ale ownera.

Myslím, že mnoho kačeru, jako například já, naopak geocaching dovedl k větší úctě k přírodě.

Všechny mé kešky (již brzo 4. a 5.) jsou snadno k nalezení a není potřeba nic rozrýpávat. Je však nutné, aby 1. lidé při zakládání brali velmi na zřetel, že zoufalý kačer může opravdu místo zpustošit; 2. review se více staral o konkrétní způsob uložení (viz: vyhnout se zídkám apod) a 3. lidé, kteří si všimnou, že keška ničí okolí ihned zažádali o archivaci, čímž upozorní reviewera a ten už se dohodne s ownerem, jestli kešku přizpůsobí, nebo odstraní. TOHLE je dle mého názoru řešení na tento neduh.

V kešce, kterou jsem zakládal s kamarádem (tato bude na jeho účet) a bude publikována v nejbližších dnech ve vesničce blízko Říčan jsme poprosili kačery aby po vzoru CITO odnášeli z okolí cache odpadky. Keška je na místě, kam lidé odváží opravdu velké množsví odpadu. Sami jsme vyčistili bezprostřední blízkost cache, ale bylo nás málo a neměli jsme prostředky (auto), abychom mohli odstranit odpad z větší vzdálenosti. Doufáme, že se nemýlíme a kačerská komunita výrazně přispěje jejímu okolí.:wink:

Já tedy nevím, ale pokud je keška dost daleko od nejbližšího parkoviště a je to ještě, nedejbože, multi nebo mysterka, tak žádnou obrovskou návštěvnost nemá.

Je pravda, že některé keše přivedou lidi na místa, kam by se jinak moc nechodilo, ale pokud se podívám třeba na jednu z keší na Ještědském hřebeni, která je na místě, kam opravdu nevede pořádná cesta, tak má, od roku 2008, jen 105 logů. Podobně stará keš v Praze má více než čtyři tisíce logů. A další keš, která je na Ještědském hřebeni, jen na trase turistické značky a naučné stezky, tak má, od roku 2005, cca 600 nálezů.

Takže s tím devastováním panenských míst geokešery to tak horké nebude.

Ale samozřejmě, nejlepší by bylo tu přírodu oplotit a nikoho tam nepouštět …

Ale samozřejmě, nejlepší by bylo tu přírodu oplotit a nikoho tam nepouštět …
[/quote]

Ale o tohle přeci nejde… ale když ukážeš lidem jeskyni kterou znají jen místní a chovají k ní úctu, a dáš tam kešku a tuhle jeskyni navštíví i kdyby "jen" sto lidí, tak zničí všechno co tam příroda budovala po tisíciletí. Prostě si myslim, že na některá místa by se keška dávat neměla. K rozhlednám, turistickým stezkám… no prosim však je to super i mě keškaření ukázalo spoustu hezkých míst. Ale proboha zrovna třeba jeskyně nebo už zmiňované zídky, ale i spousta jiných věcí by se z geocachingu mohla vynechat, ne?

Omlouvám se za ten profil ale jaksi se v tom moc nevyznám a nerozumim tomu. Zkusila jsem to, nejde mi to. Jsem ta Jane111 co jste tu zmiňovali. Našla jsem 47 kešek a neuložila žádnou. A jestli někdo potřebuje o mě vědět něco víc tak se klidně ptejte.

To je to samé jako když tě někdo poprvé odpanil (nebo to samé když ne) ! Omlouvám se všem koho se to dotklo … ale kondom si po sobě seberu ! :expressionless:

Na stránce editace profilu najdi kolonku Profil na gc.com a nakopíruj do ní [b]http://www.geocaching.com/profile/?guid=79448be1-8d90-4d4d-b68f-499eabb3c479[/b].
Do položky statsbar nakopíruj [b]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Profil+Jane111&uid=79448be1-8d90-4d4d-b68f-499eabb3c479&bg=1[/b].
Pak zaškrtej volby pod nimi a ulož. Mělo by to fungovat.

A k Tebou nahryznutému tématu - taky jsem narazil na místa, kde keška přispěla k devastaci (a tím nemyslím sešlapanou trávu, která se zase zvedne) nebo narušila pietu (proto nemám rád kešky uvnitř hřbitovů).
Jsou i vyloženě nešťastné počiny (například [cache]GCYGPM[/cache] nebo nejmenovaná keška za zábradlím v NPR) a dost mě hněte, když někdo vypustí stádo snadných bodíků na místo, kam se na čundrech chodí pelešit.
Je to důvod k zamyšlení, ale snad ne k odmítnutí schránek na všech místech atraktivních pro romantiky. S trochou ownerova rozumu to může většinou fungovat.

:smiley: doufám že to chápe ale pochybuji

:o:o:o

:@ … B):smiley:

Mne sice nadšení z geocachingu dosud nepřešlo, ale přece jen musím s autorkou vlákna docela souhlasit. Už nejednou jsem měl chuť odhodit "falešnou solidaritu" a upozornit reviewera na nevhodné uložení keše. Nakonec jsem to nikdy neudělal a spokojil jsem se s tím, že jsem na to v logu upozornil ownera, nicméně pokud vím, nikdy to nemělo odezvu. Možná jsem měl napsat přímo e-mail …
Ale přitom by se té lokální devastaci dalo docela snadno předejít nebo ji aspoň minimalizovat. Stačilo by pár drobných opatření ze strany ownerů. Nedávat krabičky do zídek a podobných rozebratelných objektů, a pokud je takový objekt poblíž, jmenovitě upozornit, že tam to není. Nestrkat krabičky přímo do přírodních rezervací, ale raději udělat jednoduchou multinku s finálkou mimo rezervaci. Pokud už musí být krabička v cenném území, dát ji co nejblíže k cestě a vytvořit co nejjednoznačnější hint. Pokud má být keška složitá, raději udělat mysterku … a daly by se vymyslet i další tipy.
No a lovci by především měli pořádně číst listingy a hinty, protože řada ownerů nějaké upozornění na ochranu před devastací v listingu má.

Já mám kešku v jeskyni, kterou znali jen místní, a úctu projevovali především odkládáním matrací…