Ahoj,
Používám PDA Acer n35 ke geocachingu s pomocí programu VitoNavigatorII. Mám ale problém: u některých cache se objeví zadání typu “odtud jděte pod azimutem 270° 65metrů” nebo "cache se nachází ve vzdálenosti X metrů a kursu Y° ". Jak a popř. jakým programem mám vyprojektovat bod pod daným azimutem v dané vzdálenosti, abych se na něj potom mohl přesně pomocí šipky navést?
Stáhl jsem si i demoverzi programu BeeLineGPS v1.77, kde jsem našel panel i s azimutem (ten s šipkou ke cache), ale šipka mi vždy po zadání waypointu děsně lítá sem tam a je problém s přesným určením směru i severu (vzdálenost ke cache ukazuje správně). Ve VitoNavigatoru je kompas mnohem přesnější a hlavně “klidnější”
Možná mám něco špatně v nastavení:
Map properities
První záložka: Course Up
Averaging: zaškrtnuto Qualify Waypoint Averaging, HDOP Threshold: 5.0
Position filter: zaškrtnuto Enable Position Filter
NEzaškrtnuto Use Course from GPS
Mohl by mi prosím někdo poradit? Předem děkuji za jakoukoliv odpověď !
Pavel
Ahoj , sice mám verzi 1.76 ale nastaveni jsem nechal tak jak je" tovární " a úspěšně jsem odlovil několik desitek kousků. Jen jsem upravil přiblížení na bod navigace na 1,5m.
Ahoj pane,
kup si nejakej kompas a maš to. Mně se to osvedčilo protože s tim azimutem si ve většině připadů autor kešky pomáhá když neni zrovna optimální signál.
BeeLine ma proti Vito Navigatoru II “kompas” trhanejsi, ale co jsem si pri kratkem testovani Navigatoru stacil vsimnout, plynulost jeho pohybu sipky je dana nejspis jeji animaci z jedne polohy do druhe. Nejsem odbornik pres gpsky, ale udaje o pozici z ni tecou jednou za sekundu. Takze kompas v BeeLine take skace ve stejnem rytmu. Teda, doufam, ze to tak je, uz jsem si na to tak zvykl, ze to vubec nevnimam. Navic, nechodim podle sipky, ale podle mapy, v ktere diky zakreslenemu tracku vidim i historii, kde vsude jsem se kolem kese motal. Jinak BeeLine ve verzi 1.77 uz umi vyprojektovat bod v urcite vzdalenosti a azimutu od existujiciho waypointu. Co se tyce nastaveni Course Up, mozna bych zvolil North Up, ktery mene zatezuje procesor. A jeste k litani sipky sem a tam. Takto se chova i garmin, a to v pripade, kdyz se sam pohybuju podobne. Chce to prece jen jit alespon par metru jednim smerem, aby gpska vedela, co se s ni vlastne deje.
Ostatni volby:
Averaging: Qualify Waypoint Averaging, HDOP Threshold: 5.0 - nastaveni, ktere se pouziva k prumerovani bodu (Waypoint Average), pro normalni ucely jsem nevypozoroval zadny vliv.
Position filter: Enable Position Filter - znamena, po kolika metrech (udaj v dalsim policku) zmeny pozice se bude zakreslovat track na mape. Jinymi slovy, zmena pozice do “x” metru je brana jako fluktuace polohy a nebere se na ni zretel. Sipky kompasu se toto nastaveni netyka, tyka se pouze zakresleni tracku na mape a udaje odometru.
Use Course from GPS: defaultni volba je zaskrtnuto, jeste jsem s tim nelaboroval, tak nevim.
Nevíte o něčem jako BeelineGPS pod Symbianem?
Presne jak bylo receno vyse, nejlepsi je klasicka busola (v mistech, kde neni dostatecny signal) nebo pouzit projekci waypointu v BeeLine v.1.77. Projektovat umi od existujiciho waypointu v obrazovce Mapa, tapnout na waypoint, v otevrenem kontextovem menu zvolit Project Waypoint a nastavit vzdalenost a azimut. Snadne a elegantni…
Řeším pomocí XLS tab., vložím souřadnice výchozího bodu, azimut a vzdálenost a výsledek opíšu do GPS :-).
W.