Budu psát diplomovou práci, ve které se chci zabývat geocachingem s dětmi ve věku 1. stupně. Chtěla bych Vás poprosit, jestli nemáte nějaké osvědčené náměty na dětské kešky? Mým cílem není zpopularizovat geocaching, aby děti kešky vykrádaly, ale ukázat jim, jak by mohly s rodiči trávit volný čas…
Budu ráda, když mi cokoliv napíšete na téma děti a geocaching… Díky za jakýkoliv příspěvek
Brzo to skonci. Zanedlouho se GC chopi reklamni a PR agentury. Na firemnim teambuildingu bude stovka mudlu hledat okolni kese a doma o tom budou vypravet. V televizi budou reality show na toto tema. DP na tema GC je jen dalsi krok k takovemu konci. Jak to rikali Vontove? Nezradime nic, co vime, mlcenlivost chrani nas.
Udělej jim sama sérii s indiciemi na finále v okruhu 500 x 500m. Použij nano, micro, small a finále regular/large.
Myslím, že nemá smysl brát školní třídu na reálný lov. Je to nerealizovatelné už logisticky natož pedagogicky.
Nikdo ti do nich nepoleze, budou jenom pro děti. Myslím, že práce je na tom až nad hlavu, včetně psaní textové části. Ale v diplomce spíš než o GC by mělo jít o ty děti, ne?
Navíc, představ si, že s dětmi dorazíš ke keši, kterou předtím nějaký tupec znectil. Co jim povíš?
Můj to názor, jinak s výchovou potěru souhlasím. Sám si vychovávám syna a jeho dva nejlepší kamarády občas bereme také s sebou.
A proc to tajit, ze? Nedelejte z GC porad sektu nekolika zasvecenych. A i od novacku muze vzejit driv nebo pozdeji super keska.
sorry za off-topic.
[/quote]
Raději bych to taky nepopularizoval. Nejde o nováčky. Jde o to, že čím více lidí bude vědět o geocachingu, tím více se mezi nimi objeví zmetků, kteří budou cíleně vykrádat a níčit krabičky. Pak si vy co chcete neustále "šířit osvětu" nestěžujte, že vám mizí TB nebo GC nebo že vám někdo cíleně ničí vámi zhotovenou kešku.
Takových diplomových prací se tady už tvořilo … Do několika jsem přispěl a vždy byl příslib toho, že si tu diplomku budeme moci přečíst. NIKDY se tak nestalo, takže z mé strany nenapíšu již ani písmenko.
Naprosto souhlasím! Určité tajemno a dobrovolné mlčení mi naprosto vyhovuje. S děckama na táboře jsme to pojali tak, že jsme jim vyměřili cosi jako multicache (o 40 stages :D), kde na souřadnicích byly placky s písmenky do šifry.
No, nevím, ale nějaké tajemno a hra pro zasvěcené je pryč už několik let. A přijde mi kapánek mimo šílet kvůli diplomce, když diplomek už bylo několik, vyšly desítky článků, nějaké pořady v televizi a na každém rohu v čr je vidět o nenápadnost se snažícího geocachera.
btw jako admin musím podotknout, že "Díky za jakýkoliv příspěvek" v úvodu znamená podle pravidel "jakýkoliv příspěvek k tématu"
Geocaching jsme jednou využili ke zkrocení děcek na škole v přírodě.
I ta nejlenivější havěť vesele špacírovala mnoho kilometrů, když věděli, že jdou po stopách loupežníka a pytláka. Cestu zdobily občas stopy, které po sobě lotr zanechal (nepatřily ke kešce, byla to obyčejná tradička a stopy jsme dělali průběžně cestou - šipky ze šišek, větvička z listnáče na smrku etc.), mláďátka uklízela spoušť (petky kolem lavičky, které tam rozházel zlý loupežník), učila se hledat v mapě a určovat jih pomocí slunka a hodinek.
Nakonec našli navigaci, kterou někdo z loupežníků vytratil, když utíkal před četníky. Ta je zavedla ke kořisti lapků (poklad, který jsme nachystali my) a schránkou, v níž si král místních lotrů nechával vzkazy a cennosti (samotná cache). K té se tedy už vydala jen část nejvytrvalejších dětí, ale byly nadšené. Mrňousové totiž poznali, že tuhle schránku nenastrčil nikdo z násB), a tak příběhu uvěřili.
K mému překvapení drobotina hned pochopila, co znamená "něco za něco". Někteří s nadšením měnili své klíčenky, karabinky a autíčka za kinderbordel a kamínky z kešky. Když vezmu, kolik dospělých kačerů si vezme z kešky něco, co se jim zalíbí, aniž by měli adekvátní věc na výměnu…
Takže pomoci si geocachingem, proč ne. Schránka s pokladem je vděčný cíl, ale aby děti zaujala, potřebuje dodat příběh.
Měla by také být trochu dál od školy (jinak k ní děti v dobré víře vezmou hned po škole kamarády a další kamarády, pak si jich všimnou puberťáci a neštěstí je hotové).
Na tábory, výlety a školy v přírodě podle mě ideální zábava.
Jsem nováček začátečník (viz. nízký počet nálezů), ale chytlo mě to a věřím, že nálezy budou přibývat. Ale o tom co se tu píše (masovost, ničení kešek, ztráty) už taky nějakou dobu přemýšlím.
Schválně jsem zkusila jít na gc.com jako nepřihlášená, najít si nějakou kešku. Je prima, že nevidím souřadnice. ALE! U tradičních keší stačí znát místo, dát zobrazit HINT - (to mě hodně udivilo, že se zobrazí i nepřihlášenému!!!) a jsem doma! Můžu jít pro keš, aniž bych se musela přihlašovat - čímž neříkám, že to dělám. Já si svoje bodíky sbírám poctivě. Ale pokud to takto zkouší neregistrovaní, není se pak už vůbec co divit, že se kešky ničí nebo ztrácejí.
Samotnou mě to moc mrzí.
Nevím, možná by do určité míry pomohlo, kdyby víc údajů nebylo přístupných pro nepřihlášené. Vždyť už jen logy, fotky z místa jsou někdy dostatečným návodem k tomu, kde kešku najít a to, že nejsou uvedené souřadnice už ničemu nepomůže.
Jasně, někdo, kdo chce a baví ho kešky ničit, se prostě přihlásí a vše si snadno najde, ale těch co se neradi někam registrují je taky dost a omezení toho všeho, co nepřihlášený může o kešce vyčíst by se podle mně mohlo trochu pomoct. A možná jsem taky až moc naivní a rychle mě vyvedete z omylu.
Zaloz si vlastni krabici, udelej z toho treba letterbox, nedavej to na geocaching.com a nevod decka na prave kesky.
Mlcenlivost chrani nas… respektive nase kesky
Pořád si myslím, že je lepší určitá míra konspirace. Několik mých dávných přátel dávno keškovalo (že, Zličíňáku!) a já nic netušil a odhalil jsem to až poté, když jsem se sám stal kačerem. Dokonce vím, že jeden můj známý se léta kamarádil s jedním z největších kačeru českých (PaBa) a neměl o samotné existenci geocachingu ani tušení … :D:D:D