Už 5.rok jezdím na cykloturistiku se specializovanou CK po Evropě. V programu se vždy našlo trochu času na odlovení několika keší uložených poblíž stanovených tras. Majitel, který letos zájezd osobně vedl, projevil o geocaching osobní zájem a po mojí nalejvárně se asi stane naším kolegou. Při debatě jsem nahodil i téma – ušít zájezd pro cyklokačery do míst slibujících bohaté úlovky. Protože takovou možnost připustil, zkusme si v tomto vlákně o tom popovídat.
Vstupní informace:
luxusní autobus se skříňovým přívěsem s kapacitou cca 40 osob i s koly
zajištěné ubytování v penzionech nebo bungalovech s možností snídaně či PP
možnost turistického ladies programu pro nekešující doprovod
nástupní místa v Čechách i na Moravě (podle cílové destinace)
Několik podtémat k diskusi:
výběr míst s dostatečným množstvím keší, aby nedošlo k hromadnému odlovu jedné keše (např. okraj větších měst –výskyt městských i venkovních keší)
délka zájezdu
puťák nebo ubytování v jednom místě a hvězdicové celo nebo polodenní výjezdy
roční období (asi jaro a podzim – mimo turistickou mudlosezonu)
Závěrem jen to, že CK je solidní rodinná firma, která ale musí i na tomto podniku vydělat a záleží na klientech, zda jim atraktivnost programu stojí za určité finanční oběti. Pokud tedy tato možnost někoho z vás zaujala, přidejte svůj názor, při větším zájmu se tyto názory stanou kostrou případné přípravy prvního geocyklobuseventu.
Zajímavé - přívěs na 40 kol - to sedí, Evropa taky, teď ještě ta CK ;o)
Po absolvování geocachingu na Chorvatských ostrovech (na kolech) - viz článeček na našich stránkách: http://www.wagsoft.cz/view.php?cisloclanku=2007093001 jsem navrhoval něco dost podobného v mailu do CK - konkrétně rozšíření programu o geocaching (návrh alternativních tras pro ty, kteří by chtěli vyzvedávat kešky, případně založení pár dalších kešek průvodci a jejich permanentní kontrola a údržba - samozřejmě mimo náplň činnosti CK) ;o)
Pokud se to uskuteční tak jedu! B)
Líbil by se mi tak týden /i déle/, ideální je ubytování na místě /nebo postupně na dvou, třech/ - najde se toho míň, ale odpadnou přejezdy a hlavně se nemusí stále něco řešit s ubytováním.
Kam - to je vcelku jedno, skoro všude je hezky /no asi by byl lepší spíš rovinatý terén, než velehory/.
Termín by byl dobrej tak konec června, případně to září hned po prázdninách - ale určitě jsou místa, kde by se dalo působit i v hlavní sezóně.
Na ceně vcelku nesejde - do 8-10 t. by se to snad mohlo vejít /pokud to nebude moc daleko/.
Osobně bych předpokládal zájem tak 3 lidí, ale to je ještě brzo slibovat.
Jinak nápad je to perfektní, ovšem ta realizace bude asi trochu složitější - přeju ti, aby se to povedlo dotáhnout do konce !
Tak tohle by se mi moc líbilo, už proto že se k cachím dopravuju téměř výhradně na kole. S podobnou cestovkou (mimochodem rodinný podnik z Jablonce) jezdím na cykloturistiku pravidelně už léta a poslední tři zájezdy jsem si s sebou kromě kola vzal i GPS. Jenom ty trasy nebývají na geocaching optimalizované…
Jako ideální termín bych viděl září, je to už mírně po sezóně a není takové vedro. A kam? Někam kde je dost cachí dostupných na kole a kde a nejsou moc velké kopce.
My jsme do nazvu naseho tymu dali slovo "Riders" protoze od zacatku cachujeme zejmena na kolach - tenhle cykloevent je uzasny napad a prihlasuji se kamkoliv a kdykoliv tato akce u me dostane absolutni prioritu.
Misto - jedu kamkoliv ale asi nejprijatelnejsi kombinace cykloteren+cache poskytuji Helmuti, pripadne Frantici. Ve vetsi vzdalenosti pak Anglani a Norove. Ja jedu ale kamkoliv i klidne i nekam jinam
delka zajezdu - no kdyz uz tak klidne 14 dni - no kdyz bude kratsi tak to mi to zily trhat nebude a kdyz bude delsi - jen lip
3)Spis putak ale pokud se pojede jen na par dni tak hvezdice se da v pohode snest
obdobi pro me je idealni zari protoze to jeste nejede semestr - ale neni neresitelny problem jet temer kdykoliv. Ale jinak plne souhlasim s Lerojovym obdobim - konec cervna nebo zacatek zari.
Velka pochvala za napad - myslim si ze o zajem nouze nebude - snad to vyjde - jen nevim jak to Revs zpublikuji jako Event - pac to bude Locationless.
Po zkušenosti s cestováním pomocí autobusu s cyklopřívěsem:
je naprosto nereálné, aby to byl puťák s přejezdy pomocí autobusu, kde by se každý den nakládaly kola a znovu vykládaly. Těch 40 kol trvá naložit přes hodinu a vykládka je jen o málo kratší !!! Autobus také nelze vyblokovat na celou akci - to by nikdo nezaplatil. Přejíždění s plně naloženými koly kde by si každý vezl veškeré vybavení není problém (občas jezdíme na 7-10 dní a vezeme každý okolo 25-35 kg nákladu - včetně stanu, PB vařiče, jídla), ale to zase není nic na geocaching - takhle naložený kolo se dost blbě dostává někam po lesních cestách a překonat s ním třeba jen schody je dost náročný (a o překážky není u geocachingu na kole nouze). Ponechat takto naložené kolo bez dozoru a jít pro kešku je taky nic moc pocit. Pro případ puťáku tedy zbývá jedině doprovodné vozidlo (nějaká dodávka), která by pouze převážela batožinu a případně dojela pro někoho, koho postihne porucha. Proti puťáku proto nejsem, ale je to komplikace.
kdy to bude je vcelku jedno (kapacity na ubytování bývají ale na jaře a podzim volnější, to samé terén - méně mudlů). Jezdit v parném létě je taky méně příjmené, než na jaře a na podzim, takže období je jednoznačné.
kde to bude je jasné - někde kde je dost kešek a je možnost si vybrat více různých tras
plánujeme na 2008 znovu Kololoď (jinou trasu), takže nevím jak to vyjde, ale rozhodně bychom to brali (2 místa).
Ještě doplním - o Kololoď je takový zájem, že během 2 dnů od zveřejnění jsou všechny termíny takřka plně obsazeny. Tady sice bude chybět to atraktivní ubytování na lodi, ale zase tady budou ty kešky a tam je jedno, kde člověk bydlí.
A ještě jeden nápad - nebylo by od věci, kdyby v místě ubytování byl alespoň 1 comp s připojením na net, aby si každý mohl zalogovat denní úlovky ;o)
Nebo alespoň blízká i-net kavárna.
Mám zkušenost s kratšími zájezdy (tak 4-5 dní) kdy cyklisté jedou nalehko a zavazadla buď zůstávají v ubytovně nebo je - v případě puťáku - veze autobus.
Pokud je vlek na kola rozumně zkonstruovaný tak nakládání trvá ve dvou lidech 20-30 minut a jednou jsme to ve čtyřech vyházeli za 10 minut (kola zavěšená na hácích střídavě předním a zadním nahoru).
Jezdím s touhle cestovkou: http://www2.ck-trip.cz/web/cz/
Juuuuuu, tak na takovejhle zajezd bych taky urcite jel.
Kolo a kesovani to jde pekne dohromady.
Ja sem vsema deseti pro, takze se mnou muzete urcite pocitat :D.
Hlavne kdyz se nebude celou dobu jezdit po asfaltu, chce to aspon obcas nejakej adrenalinek i kdyz to se da taky prekousnout
Jezdim se stejnou cestovkou jako Aviatik a vim ze nakladaji kola velmi setrne s kutecne velmi rychle - nicmene musim uznat ze hvezdicovy system am vyhodu ze si muze kazdy vyrazit kdy chce on takze je to takove personalizovanejsi. Vim ze nekteri uz v 6.00 loguji a jini zase v 10.00 snidaji takze tam by sladeni odjezdu autobusu bylo asi slozitejsi.
Hmmm, no to nevim… jezdim uz delsi cas kazdy rok pravidelne s Adventurou, autobus na celou dobu pobytu, cyklovlek, kucharka ktera vari snidani a veceri, ubytovani ve vlastnich stanech v kempech… Program je ruznorody, nekdy se naklada a prejizdi, jindy jsme treba 3 dni na miste a delame hvezdici… je to takove poznavaci cyklisticke, kazdy si prijde na sve.
Uz jsme takhle byli v Norsku, Pobalti, Bratani, Madarsku, Anglii, Francii (uz jsem mel GPS) a naposlady Polsko. Pokazde to bylo super. Mam konrtakt na naseho oblibeneho vedouciho, ktery nam vzdy napise program na miru.
Proste suprova vec, geocaching by se dal jiste zakomponovat.
Je to parádní nápad. Letos jsem byl s CK na kole v Irsku. Autobus snámi byl celý 14ti denní pobyt. Nakládání kol se časem dost zrychlilo, spolupráce všech. Jede se na lehko.V jednom kempu ( vlastní stan) jsme spali max 2x. Pokaždé někde jinde. Polopenze. Vždy ráno breafing s info o doporučéné trase, mapka a zajímavé cíle, trasa jen orientační, čas návratu večeře na určené místo nebo zpátky. Kdyby CK zadala přesnější místa kempu a navštívených míst, bylo by ulovených pokladů více. I přesto jsem jich ulovil dost, navštívil spoustu krásných míst. Myslím, že je to ideální kombinace. Nemyslím, že by zájezd musel být orientovaný pouze na Geocaching. Většinou mají vybraná známá krásná místa, na kterých poklady jsou, jen o nich dát do předu vědět, aby se na ně mohl kačer připravit.
Já bych to s tím nakládáním a vykládáním zas tak černě neviděla… Když jsme takhle kdysi dávno jeli kolem Dunaje byl systém ježdění na kole od kempu ke kempu, vybavení vezl bus, na koho byla trasa dlouhá (denně kolem 70 km, což v té rovině kolem Dunaje není pro dospělé problém, ale pro děti jo), mohl jet kus cesty busem (tuším že se vždycky ráno řeklo kdy a kde bude bus čekat, jakej nás čeká terén apod). Takže nakládání a vykládání se v podstatě neřešilo, busem většinou jely max dvě děti, zbytek vesele šlapal. Druhá zkušenost z Norska a Švédska podobná - na prvním místě jsme byli tuším pět dní, vyjíždělo se hvězdicově, případně nějaký poznávací zájezd busem. Pak přejezd, každej šlapal na kole, bus vezl batožinu, tuším že večer se všichni sešli u busu a ještě se kus pokračovalo busem, nijaký velký zdržování s nakládkou a vykládkou kol si nepamatuju, busem jsem dojeli na místo, kde jsme myslím byli dalších pět dní. A pak hurá domů, cestou jsme poslouchali zprávy o povodních, v ČR jsme zjistili, že část Ostraváků momentálně nemá dům, kam by se mohla vrátit, Olomoučáci na tom byli podobně… (červenec 1997).
Osobně nevidím problém se zůstáním více dní na jednom místě (stejně málokdo dokáže za jeden den vysbírat všechny keše v okolí), pak se busem či kolmo přesunout na další místo a vystřídat takhle dvě až tři lokality. Místo je celkem nepodstatné, v Evropě je krásně skoro všude :o). Přespávání třeba ve stanech, jen ne se suchým záchodem. Teplá sprcha a čistý wc jsou základ příjemné dovolené ;).
AHOJ,
tak tato nabídka vypadá fakt SUPR!! I když nejsem polykač km, tak spojení cyklistika, hledání pokladů a objevování krásných míst mi přijde ideální. Takze za mne ANO, pripojím se. Ráda.B)
Při soucasem geometrickem rustu poctu kaceru to vidim v cervnu pristiho roku spis na 3 plne autobusy Jeden do svycarskych a francouzskych Alp, jeden do zemi Beneluxu a jeden do jihozapadni Anglie. Podle terminu a lokality bych se rad pridal taky
Vzhledem k zájmu o akci se pokračuje v přípravě. V tuto chvíli si dovolím naznačit, že by to mohlo být na jaře, ve velmi atraktivní části Francie, kde bude v dostupných vzdálenostech, s ohledem na fyzické schopnosti cyklokačerů a čas (asi 7 až 8 dnů) k dispozici k odlovu více než 100 keší. Bydlení na jednom místě po celou dobu pobytu ve čtyřlůžkových bungalovech s kuchyní a vlastním soc. zařízením znám z vlastní zkušenosti a věřím, že s ním bude spokojenost.
Zatím tyto informace, časem budou další.