Ztrata databaze urcite nesouvisi a aktualizaci GG. Kdyby ano, byl bych, vzhledem ke sve praci s GG, asi jeden z prvnich, kdo by o neco pravidelne prichazel. Nikdy jsem ale o zadna data aktualizaci neprisel a neumim si predstavit, jak by k te ztrate mohlo dojit. Jedine ta instalace (ne aktualizace) s novym DATADIRem. K te dojde, pokud neni nalezena skutecna instalace GG. To byval zasadni problem se Satanovym balickem, ktery si hral na neco, co nebyl. Ale tomu uz doufam definitivne odzvonilo.
Pak jsem videl PC, kde byly 2 "instalace GG" a vzdycky zalezelo na tom, ktera se spustila. Pak se majitelka divila, jak ji mizi a objevuji se data ... To ji jeden chytolin zkopiroval adresar s GG a datama "na plochu" a kdyz uz se ji to stalo po nekolikate, volala mne. Nez jsem pricinu odhalil, chvili mi to trvalo, zejmena proto, ze popisovala co dela (delala), ale ve skutecnosti, jak byva zvykem, popisovala, co si mysli, ze delala.
Pak mam docela spatne zkusenosti s ruznymi aplikacemi, ktere se snazi uvolnovat misto na disku. Rozhodnou se, ze nejaka data nepouzivas, navrhuji je ke smazani a chvastaji se, kolik mista ti usetrily. Kdybych si nedaval pozor, pisel jsem treba o mnoho map, GIMP, ... Neni vubec vylouceno, ze do toho mazaneho zahrnuji i databazove soubory. (Navrhy podobnych aplikaci z principu ignoruji. A to i za cenu, ze budu mit zaplneny disk necim, co je podle nich zbytecne.) Posledni dobou se s tim hodne vnucuje Avast, ale treba i takovy CCleaner umi leccos sikovneho odstranit, zejmena pokud je to velike.
No a posledni body: zalohovat, zalohovat, zalohovat. Automaticke zalohy databazi v GG nejsou samospasitelne, spis bych dokonce rekl, ze pro mnoho lidi matouci. Maji totiz pocit, ze kdyz se delaji automaticky, oni uz nic zalohovat nemuseji. Neni to pravda.