Geoskorapky a ekologie odpadu

Ahoj,

docela by mě zajímal váš názor na Geoskořápky z hlediska ekologie a odpadu.

Vždy jsme se snažili naší lodičku udělat co nejekologičtější - dřevěné špejle, kokos, provázek, papír. Kromě vosku (a tedy trochu toho lepidla z nouze :wink: ) by se vše mělo časem přirozeně rozpadnout.

Ale jak se díváte na hliníkové kalíšky od čajových svíček?
Jak se díváte na velký "Titanic" s plastovými kryty kolem svíček?

Prosím, nemá to být téma pro ekoteroristy, ani proti antiekology, ale je téma, kde bych rád věděl co si o tom myslíte a jestli přeci jenom by neměla být větší osvěta ekologickým geoskořápkám.

Nerad bych, aby časem kačeři byli považováni za znečišťovatele řeky.

Díky za krásné geoskořápky!

Bylo to moc hezké a takovýhle moment bych těmhle úvahama nekazil.

Když už bych nad tím měl takhle přemýšlet, tak bych řekl že tím že jsem z Kladna přijel autem a spálil cca 4l benzínu jsem přírodě uškodil mohem víc než tím co jsem dal do vody.

Právě z tohoto důvodu a dle instrukcí k tomuto eventu jsme naší loďku měli maximálně ekologickou - dřevo, provázek z lýka, kokosové skořápky a čajové svíčky bez hliníkového obalu.

Ale jak se tu píše - tím, že jsme přijeli autem jsme přírodě taky moc nepomohli. :frowning:

Když se na to budeme koukat z tohodle hlediska, tak geocaching, s přebytkem zbytečného cestování, je takový útok na životní prostředí a taková podpora producentů ropných produktů, že jsou nějaké lodičky zcela zanedbatelné.

Ale vzhledem k danim za benzin slusne podporujeme statni rozpocet :wink:

Přání ekologických lodiček jsem na fóru četl, takže se lodičky vlastně skládaly jen ze skořápek + vosku nebo pomerančové kůry vylité voskem. Já bych to bral jako tradici, a stejně tak bych mohl nakonec říct že škodí z ekologického hlediska například ohňostroj.

S tímhle myšlenkovým postupem uděláš nejlépe, když se nějak ekologicky utratíš (tedy ne olověnou kulkou nebo rtuťovým teploměrem) a necháš zkompostovat! :smiley: Jinak mám pocit, že ten "vosk", co jsme všichni použili, má do nějakého včelího produktu velice daleko. Čest výjimkám!

Že by kačeři se svými hliníkovými kalíšky od čajových svíček a několika malými kousky plastu byli považováni za znečišťovatele řeky, o tom silně pochybuju, protože jenom na Orlíku loni vybrali několik tun odpadu a třeba v Lahovičkách je kousek od hladiny Vltavy v polorozpadlém skladišti odhadem neuvěřitelných 500 tun odpadu a to nemluvím o kapalném odpadu z Temelína…
Takže můj názor na Geoskořápky je tento: je to krásná adventní akce s nulovým ekologickým dopadem, pokud nepočítáme projetý benzín, ale ruku na srdce - kdo někdy nejel na keše autem ?

Občas jezdím na vodu, občas se koupu v řece, jindy u řeky venčím vodomilnou psinu - dobře tedy vím, jaké trápení může číhat ve střepu či ostré hraně plechovky, rezavějící zákeřně u dna.
S hliníkovým plíškem se to může mít podobné. Byla by to hloupá náhoda, ale proč zvyšovat její pravděpodobnost, když to jde udělat jinak?

Takže chápu LaruMaua. Mám ale dojem, že drtivá většina z té zázračné včerejší flotily plnila přání ownerů - lodičky z přírodních materiálů. Aspoň jsem tam moc železářství neviděl, převažovala kokosová elegance, mezi kterou se prohánělo pár plachetnic a nějaká ta přířodní plavidla s vyšší tonáží.

Koukám, že jsme byli eko non plus ultra. Přijeli jsme metrem a složení lodiček bylo: ořechové skořápky, bavlněný knot a včelí vosk. Ale fakt, že jsem to neřešili.

Trochu jsem se nad tim taky pozastavil, kdyz jsem videl ze nektere svicky byly poslany i s tim pliskem okolo. A lodka s kusy pet lahve aby svicka nezhasla byl docela humus. Nejsem zadnej ekolog, vadi mi lidi co blokujou stavbu dalnic atd.. ale nad tímhle faktem jsem se pozastavil.

ten plisek je jen tenouckej kousek hliniku, takze nepredpokladam, ze by v te vode vydrzel extra dlouho. u plastovech krytu hrbitovnich svicek bych ale az tak optimistickej nebyl..

Ono hlavně záleží na tom, jestli to proud odnesl, nebo nahnal do nejbližší zátoky. I zcela ekologický a rozložitelný odpad je problém, když se nahromadí na jednom místě.

jako napr. politici..

Když (jak někteří právem přiznávají) jsme si problémů vědomi, fajn, první krůček. Hlavně na to nezapomenout a snažit se příště věci zařídit alespoň o něco ohleduplněji, nakolik kdo svede. Jak se říká, lepší rozsvítit svíčku…

Ne vsechno co vypada jako plast byl plast :o)) Mi meli lodicku z ledu a par lidi na molu si taky myslelo ze posilam plastouvou misku :o)))

no ja myslim ze v tom bordelu co ve Vltave uz je se to stejne ztrati, a kdyz vezmem ze tenhle event je jednou za rok, a kolik ruznych CITO eventu se rocne kona, myslim ze po finalnim souctu je GC vlasten pozitivni zalezitost (no ten benzin asinema cenu pocitat .. kdyz ne sem , tak by lidi jeli jinam …)

My přijeli tramvají, loď byla celá ze smrkového dřeva.
Trup z hranolu, okolo nalepený (lepidlo na dřevo) CWG jako zástěna svíčkám. V hranolu byly vyvrtány díry a vložený čajové svíčky bez kalíšku.
Než loď doplula do Vltavy tak se z půlky sama zrecyklovala = vyhořela paluba když dohořela nějaká svíčka :wink:

přijel jsem tramvají, vlakem, chodil jsem pěšky, domů dojel tramvají, vlakem a zas tramvají… plavidlo kůra z pomeranče, uvnitř čajovka zbavená kelímku…

Tady to zavání moc pěkným flamem… :smiley:

Kde berete tu jistotu že tramvaj, metro nebo vlak jsou Ekologická doprava? :wink: