Dnes mi dorazil modul goTraxx, a tak jsem se ho rozhodl na mém Qteku 8310 (WM 6 Standard) vyzkoušet v kombinaci s Garmin Mobile XT, který jsem si oblíbil vzhledem k možnosti používat vektorové mapy (takže i TOPO 2) z MapSource. Po připojení jsem si ale všiml, že se chová nějak zvláštně - mapa se překreslovala neskutečně dlouho nebo vůbec, pohyb kurzorem po mapce taky trochu zadrhával. Zkusil jsem GPS vypnout - vše šlo normálně. Stejně tak po připojení starého i-tecu BT-308. Usoudil jsem tedy, že bude problém v goTraxxu, tipoval jsem to na vyšší update rate, kterou tento modul oplývá. Po obstrukcích s MS Bluetooth tray se mi podařilo modul připojit k PC a přes GPSview přepnout update rate na 1 Hz. Po tomto zásahu už funguje Garmin normálně, nastavení v goTraxxu drží do vyndání baterie, a 5Hz update rate se dá oželit.
Problém byl tedy nakonec vyřešen, a usoudil jsem, že by bylo vhodné napsat to i sem, aby někdo, kdo by řešil podobný problém, věděl, kde hledat chybu.
dalo by se upřesnit, jaký GPSview? Tvůrci utilitek pro gps nemají příliš invence pro pojmenování svých produktů, takže se tak jmenuje více prográmků a žádný z těch co jsem vygooglil žádné takové nastavení nemá.
Diskutuje se o něm například tady: http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?p=10005
nebo je ke stažení na stránách Transystem: http://www.transystem.com.tw/pdf_gps/Tool_i-Blue737%205Hz_Rev1.1.0.zip
Při této příležitosti bych se zeptal, zda jsem jediný, komu goTraxx ukazuje prakticky pořád nenulovou rychlost (občas i kolem 3 km/h), i když GPS leží delší dobu na jednom místě.
Edit: Tak mě ještě napadlo podívat se na to přes NMEA monitor a zjistil jsem, že to je způsobeno nejspíš tím, že se pozice neustále pohybuje, tady za oknem kurzor putuje v okruhu přibližně 20 metrů, takže to asi nebude žádná anomálie ve FW.
Edit 2: Jinak ve chvílích nudy prohlížím dokumentaci příkazů pro MTK chipset a pokouším se vytvořit nějaký program, časem (radši nebudu říkat přesně, ale brzy) by z toho mohla vzejít utilita pro WM na nastavení přijímače.