Koncem roku mě umřela GPS Garmin Quest a tak jsem začal sondovat možnosti náhrady. Původní "questka" uměla jak autonavigaci včetně hlasu, tak i použití na kole a outdoor obecně. Stejné možnosti už dnes žádná dostupná navigace nenabízí -snad kromě GPSMAP 276C/278C, ale to už je cenově trochu jiná liga. Preferoval jsem při výběru hlavně outdorové použití s možností autonavigace (třeba i bez hlasu), ale s možností připojení externí antény (majitelé pokoveného skla vědí o čem mluvím). Volba pro mě asi logicky vyzněla pro GpsMap 60CSx, byť na kole vypadá asi trochu "humpolácky", ale jinak asi splňuje vše co jsem po GPS zatím požadoval. … A pak jsem se nestačil divit. První nalezené nabídky e-shopu(ů) někdy v půli ledna byly s DPH cca 6500 Kč, jenže jsem "váhavý střelec" a tak než jsem se rozhoupal, tak ceny vyskočily přes cca 7200 až k dnešním 8500 - 9000 Kč. To skokové zvýšení cen o cca 30% celkem nechápu a myslím, že ten pád koruny vůči $ zatím není tak dramatický a navíc nezanedbatelnou část ceny navigace představují české TOPO mapy, a tam pohyb kurzu nemá vliv. Rád bych jenom znal váš názor, jestli ten cenový vývoj je jenom takový cenový šotek a nebo dlouhodobý až trvalý stav. Pořád se mi bohužel prohlubuje psychický blok na koupi navigace.
Máš pravdu.na začátku roku jsem se koukal po coloradu a když jsem viděl 8000Kč zdálo se mi to moc.řikal jsem si počkám a ono zlevní-a teď-o 1tis až 2tis šla cena nahoru.
Bohužel, je to tak.
Za vše může:
- zvednutí USD kurzu
- dramatické zlevnění Garminu u nás+ mapa na CD v balení (asi pochopil,že mu těmi dovozy dělamě pěknou díru do prodeje).
Min.rok jsem nestačil GPS dovážet ale v současnosti jsem již doprodal poslední kusy a již to odebírám od CZ Garmina.
Pokud to v současnosti koupíš ve státech a přičteš dopravu a DPH se clem, tak to máš zhruba o pár set Kč (200-500,-) levnější než dealerský nákup od CZ Garmina - ale bez mapy a záruky!
Takže pokud kurz neklesne opět na 15-17 Kč nebude to levnější.
Funguje to se spozdenim, ale asi to funguje. V cervnu USD za 14,50 Kc, dnes za 22,20 Kc. To je oslabeni pres 50 %.