Ahojky, potřebovala bych poradit, jaký gps pořídit, chci začít s geocachingem, ale nemám potuchy, kterou bych měla pořídit, mrkala jsem na netu na Garmin e Trex H, máte s tím někdo zkušenosti? Budu ráda, když poradíte, díky;)
Záleží na tom, kolik peněz do toho chceš investovat..
Garmin eTrex H naviguje pouze "za šipkou", spíš bych šel do Garminu eTrex Legend HCx (má docela dobrý čip), který má barevný displej a je mapový..
Já vlastním Garmin eTrex Legend (černobílý, mapový) a jsem s ním zatím spokojený, ikdyž občas v lese má potíže.
já háčko mám, myslím že do začátku je ideální-levný, ale má docela přesný čip a šipka v pohodě stačí…můžu ho klidně doporučit;)
Pokud máš mobilní telefon s JAVA a bluetooth tak doporučuji Evolve GPS modul /je jich víc/ hodně vydržej a mají super příjem, kdekoliv, velice přesné. Do telefonu si pak můžeš dát buď aplikaci jen se šipkou nebo pak třeba TrekBuddy, ten je i mapovej. Mapy si buď můžeš stáhnout z netu nebo si udělat dokonce vlastní, jednoduše. A je to asi nejlevnější verze - mdul vyjde asi na 1000 Kč a je malinkej a praktickej.
Pokud chceš s GC začít, pak máš několik možností…
a\ najít si někoho, kdo má vybavení a vezme tě na nějakou výpravu
b\ mobil s GPS kam si nahraješ odpovídající program
c\ Garmin Legend "Trávníček", který tady můžeš pořídit do 1.500,-
d\ končící Oregon 300, nový Oregon 5xx nebo Dakotu xx; vše podle toho kolik do toho chceš investovat…
Jestli se nepletu, tak etrex H má velmi kvalitní čip, stejný jako dražší modely. Mám ho, většinou jako talisman v kapse
Pořídil jsem GPS asi po 200. keši a zatím s ní odlovil tak 10 keší z cca 260. Na ostatních nebyla třeba (než ji nastartuju, tj. pochytá družice a upřesní pozici na nejlepší přesnost, má člověk většinou krabku nalezenou - ne že by GPSka byla tak moc pomalá - na přesnost 4m se dostává asi za 1min - ale najít nějakou tradičku nebo vyluštěnou multinu s hintem a okouknutím místa na letecké mapě doma předem bývá rychlejší
Samozřejmě se hodí na (některé:-) multiny.
Jestli využiješ mapy a máš cca 5000Kč, kup si mapovou. Ale jen kvůli přesnosti si kupovat dražší rozhodně nemusíš. I s "Háčkem" je to velmi pohodlné, někdy až moc jednoduché.
Tohle se tady mockrát probíralo, zkus si prohledat vlákna na fóru. Jak píše ThomasPV, hlavním kriteriem je kolik jsi do toho připravená investovat peněz, ale taky jak často a v jakých podmínkách chceš keše hledat, jaké jsou tvoje technické schopnosti (dražší přístroj = obvykle vyšší komfort), atd.
Nejlevnějším dobře použitelným přístrojem je asi mobil se zabudovanou nebo externí BT GPS, celkem za cca 2-5 tisíc. Rozchodit takovou kombinaci ale nezvládne každý (propojení mobilu s GPS, volba a instalace správného programu pro kešování, volba a instalace map, nahrávání keší do mobilu, atd. atd.)
Na druhé straně žebříčku jsou specializované outdoorové navigace od Garminu s podporou geocachingu v cenách kolem 10 tisíc - a ty samozřejmě nabízejí lepší použitelnost i komfort.
No a pak je spousta možností mezi tím :).
Děkuji za příspěvky, piště piště ať můžu porovnávat:-). Jsem studentka, určitě do toho nemůžu vrazit 10 000 a varianta s mobilem taky nepřipadá v úvahu, mobil mám, nechci měnit, ale obávám se, že by to nezvládl, raději bych samostatný přístroj…
Pokud chceš tedy samotnou mašinku, pak dle mého příspěvku bod c\ nebo d\
Já osobně bych šel do toho Bédi Trávníčka do 1500,- (pak ho určitě zase prodáš).
P.S. v jednom příspěvku potřebovala a v druhém nezvládl??? ![]()
Mila Creative, videl som v inom vlakne, ze zacinas s geocachingom. Podla mna sa da mnozstvo kesi najst len s papierovou mapou a s pripravou za pocitacom pri google maps. Tak skus zacat takto a potom ti naozaj staci najlacnejsie GPS ktore bude iba ukazovat suradnice a smer a to je za tych cca 1500Kc. Ak mas tlaciaren k pocitacu, je to vyhoda, pripravu si spravis v Skrysotlaci vytlacis si na cestu vypisy kesiek.
Když jsi to takhle upřesnila, tak z nových GPS vychází buď etrex H za 2 tisíce, nebo mapový za cca 5. Do dvou tisíc seženeš taky starší model mapový, ale předchozí typové řady s horším čipem, tj. horší přesností a citlivostí. Háčko má fakt skvělý příjem. dělal jsem test v bytě: místnost s jedním oknem, GPS na stole 3m od okna, okno je v koutě baráku (stavba do L), naproti přes dvůr cca 10-12m ještě další stavba. Takže výhled na oblohu hodně zoufalý. I tak GPSka ukazovala přesnost 9m. Zaměřil jsem souřadnice a hodil na leteckou mapu na mapy.cz (udává se u nich cca 1m přesnost napasování na souřadnice). Skutečná chyba zaměření byla 3-4m! Na souřadnice Tě tahle mašinka dovede stejně přesně, jako dražší strojky. Ty mají navíc nějaké funkce a lepší komfort. Záleží taky na stylu lovu, jaký chceš praktikovat. Na kombajny je asi užitečnější dražší mašinka - ale s tím nemám zkušenost. Moje maximum je asi 10keší/den, zopakované tak 2x, vše bez GPS, ale i tak jsem měl pocit, že jsem se nakešoval až až a hlavně to byly pěkný keše v přírodě, některé spojené s lezením po skalách či v podzemí. Takže na tom stylu lovu, případně zálibě hrát si s technickými hračičkami taky hodně záleží…
Ptala ses na volbu GPS, ale možnost lovu i bez ní jsem trochu naznačil ve svých příspěvcích. Když je tu tahle možnost více rozepsána Bratkom, tak ji doplním: dřív jsem si také tisknul výtahy z listingů. Má to výhodu, že pokud jsem všechny připravené keše neodlovil, nechal jsem si papíry v autě a použil při další cestě do těch míst. Později jsem přestal tisknout - buď si udělám jen krátkou poznámku rukou na papírek (který pak při lovu kolikrát ani nevytáhnu - dost keší jsem ulovil jen zpaměti), nebo prostě vyfotím části listingu (hlavičku, hint, kus mapy) digitálem rovnou z monitoru a na místě si to prohlídnu na displeji. Je to velmi rychlé a kolikrát na místě to taky ani nepoužiju. Když máš k tomu v kapse GPS a ve foťáku souřadnice, neúspěch je skoro vyloučen (možná kromě fikaných schovek, pro které získáš cit praxí (můžeš ale mít nadání) a kde Ti stejně sebedražší GPS nepomůže). Jdi do toho, žádný ostych. Pusť se do hledání, ještě než Ti GPs přijde domů! ![]()
Už jsme pořídili, děkuju mockrát za rady, teď už se prostě vrhneme na hledání:-)))
A jste tedy nakonec pořídili? eTrex H?
Uklízím na stole
a proto jsem právě vystavil na Aukro svoji první navigaci - nemapový Garmin Geko 201. Jde sice o jednoduchý přístroj napájený dvěma mikrotužkami, což omezuje jeho výdrž, ale je příjemně malý (99x48x24 mm), citlivější než "trávníčkův" Legend a HLAVNĚ - vyvolávací cena je 1 Kč.