GPS... "s" nebo "bez"

Mel bych dotaz....kolik z Vas hleda kesky bez GPSsky....jenom podle mapy.cz ? Ja jsem s geocachingem zacal v pulce zari....a k dnesnimu dni mam 79 nalezenych kesi, a jenom par za pomoci GPS, na spolecnych odlovech a jednou jsem si ji pujcil (legend od Bedi). A uplne nejlepsi to nebylo...odchylka 11 metru...podle ortofota by se hledalo mnohem lip...ikdyz treba v lese to neni nic moc;) A velkej problem jsou taky multikesky....kterych je, jak se me zda, cim dal vic. Teda ne ze by se nedala bez GPS najit aj multi...ale je to o dost narocnejsi....

Tak me napada jestli jste nekdo kdo hledate taky bez GPS nevymysleli nejakej "zlepsovak" :) (napr. ja jsem si ortofota nejdriv tiskl....a pak jsem prisel na to, ze muzu obrazek natahnout do fotaku (pripadne vyfotit monitor) a na displeji si to krasne prohlidnu a usetrim za barvu;) ). Samozrejme s kvalitni GPS by to bylo asi jednodusi.....ale bohuzel nejsou finance

no ja hladam s gps za tri tisice kupenu v r. 2003 (zlutasek) a funguje to [:)] myslim, ze skor ci neskor, ked sa budes chciet dalej venovat geocachingu, si GPS nakoniec aj tak budes musiet kupit… BTW to este bud rad, ze hladas bez mapy v CR, tu mame nadstandardne dobre hinty oproti inym krajinam.

Samane, zapomnel jsi napsat, ze ty tu GPS vetsinou ani nezapnas:)))))))

Začínali jsme taky bez GPSky a jde to. Osobně jsem si vždy našel danou kešku na ortofoto mapách a pak na http://izgard.cenia.cz/website/dmu/viewer.htm, kde jsem si obrázek uložil do compu a později natáhnul do telefonu (foťáku) abych ho měl na místě. Dají se takhle v podstatě hledat všechny kešky, kde není nutné na místě dopočítávat souřadnice a pak je hledat.

Na druhou stranu si myslím, že levných GPS bez mapového podkladu se dá sehnat docela dost po bazarech, vždyť jich Béďa Trávníček rozdal už tisíce :-) 

No já sem začal asi v říjnu a bohužel, zatím taky nemám GPS. Dá se to i bez ní, to samozřejmě, ale je to dost nepraktický. Už se těšim, až se mi sejdou 3k a koupim si Legenda z frcu. Ale zatim...

Jinak není ani problém s multi, jen se člověk víc nachodí (najezdí, nahledá ma mapy.cz, ...). Já mám dokonce nalezevo víc multi než tradičních (6:4)

My hledame bez GPS, i kdyz uvazujeme, ze si ji na jare poridime. Podklady pro tradicni kesky tiskneme, na multi se vracime na dvakrat. Ma to svoje kouzlo. A propos, kolikrat jsme se vraceli i na mysterku nebo na tradicni nekolikrat a GPS na to nemela vliv :-)

ano, tomu sa vravi teamova spolupraca [;)], alebo inymi slovami mam na to lidi [H]

Já poslední dobou začínám hledat cache čistě ze sportu bez GPS, mám tak už pár úlovků jenom podle ortofotomapy. Dokonce jsem si ji ani netisknul, jenom jsem si to vryl do paměti (většinou to ale byla stejně místa která jsem už znal). Samozřejmě krabičky v hlubinách lesa tak hledat nejdou…

Prvních asi 90 jsem taky hledal jen podle ortopedický mapy a říkal jsem si, až bude přístroj, to bude panečku něco jinýho. Přístroj je, ale větší zábava než chození za šipkou, je pořád mapa, orientace podle terénu a odhad řešení.

ortopedicka mapa to je nejaka spesl mapa hustoty pohybu geocachera? jako kam slapla noha hledacu a jak casto?

to bude spis kde a kolikrat jsi nekomu slapnul na nohu ;) 

Taky hledáme a ukládáme bez aparátu od pana Gépéese (k dnešnímu dni 165 kousků najitých a osm uložených) a ani nám moc nechybí. Je to sice dost náročné na domácí přípravu (probdělé noci před každým geovýletem), ale při hledání mnohem zábavnější a někde dokonce i rychlejší (dle logů). Největší odměnou pak je radost z ulovení multiny nebo mysterky hned napoprvé bez toho, že jsme se museli vracet k netu.

Podle toho, co čtu v lozích (od slova log) a na fórech, tak je GPSka dobrá na stažení informací o spoustě keší a navedení k cíli, ale vlastní dohledání už většinou svou nepřesností nebo špatným signálem spíše komplikuje... Přesto si myslím, že i my si ji časem pořídíme... 

Po té, co se moje GPSka dostala do opravy, tak nuceně hledáme bez ní a zjišťuji zajímavé závěry. Člověk se začne více spoléhat na svoje smysly a instinkty, takže je hledání v mnoha případech lepší než GPSkou. Nekouká tolik do displeje, více přemýšlí a hlavně neběhá nesmyslně za šipkou, která mnohdy neukazuje nejlépe. Na posledních pár keších, o kterých jsem si myslel, že je bez GPS nemůžeme najít, jsem si ověřil, že to jde podle ortomapy i místech jako je les, pokud je v okolí alespoň nějaký výrazný bod (lépe 2). Takže až budu mít opět GPSku, tak ji budu zapínat jen v případě nouze…

Pro pokrocilejsi kesovani se obecne doporucuje investovat do zlute krabicky typu Samanka. Nosi se jen jako dovazovadlo do batohu, nikdy se nezapina, signal ma vzdy dostatecny, protoze satelity nepotrebuje, ale urcite najde pres tisicovlu kesi [:D]

Samane, prosim, aspon si z ni vyndej baterky, at Ti nevytecou [:D]

… a tesim se na dalsi spolecne vypravy [;)]

No kdyz jsem toto vlakno zakladal, rozmyslel jsem se zda koupit nebo nekoupit. Nakonec jsem koupil Béďu, ale pouzivam ho hlavne na to, abych se k danemu mistu dostal…finalni dohledani uz je lepsi bez ni…