Hobby serie ?

Při přípravě moji další keše jsem přišel na zajímavý nápad. A protože keš ještě stále není připravena a já mám dvě možnosti jak tuto keš pojmout, obracím se na vás s jedním z těch dvou způsobů, protože mám pocit, že by to mohlo zaujmout více lidí.

Většina kešerů se mimo geocaching věnuje i jiným koníčkům. Takových koníčků existuje celá řada a každý z nich je neméně zajímavý. Napadlo mě vytvořit sérii keší o našich koníčcích. Každá taková keš by se věnovala jednomu koníčku. Probrala by jeho stručnou historii, přínos pro člověka a také to jak se tomuto koníčku začít věnovat. Myslím si, že existuje spousta koníčků o kterých ostatní ani neví a už vůbec třeba netuší, že je jednoduché jej také provozovat.

A teď moje představa o realizaci. V první řadě chci tento nápad podrobit vaši kritice (nebo pochvale ? :wink: ), abych věděl, zda by byl mezi kačery zájem (nejen o hledání, ale i o realizaci), případně i vylepšení mojich nápadů. To co mě přijde jako geniální nápad se ostatním může zdát jako blbost. Po diskuzi rád uvítám (soukromou cestou) Vaše návrhy na jednotlivé koníčky.

Mé představy o podmínkách pro zařazení:

• traditional o obtížnosti terénu do 2-3 (keš má nést zejména zajímavou informaci)
  • umístění na místě, které se nějakým způsobem vztahuje k danému koníčku (takže např. pro rybářskou keš by vhodné místo bylo u vody či RybSvazu ale už ne na náměstí :slight_smile: )
  • žádné komereční reklamy na prodejny vybavení atd.
  • listing obsahující minimálně tyto informace:
    — stručná historie či představení koníčku
    — co to člověku dává
    — jaké možnosti koníček nabízí (rekreace, závody, odvětví, …)
    — co udělat pro to abych se tomuto koníčku mohl také věnovat
    — orientační přehled investic do tohoto koníčku (to si myslím, že je sice trochu zvláštní a možná to bude i nejdiskutovanější, ale přeci jenom patří to mezi ty první informace jež nás zajímají při volbě koníčku)
    — informace o samotné keši
    — odkazy na další keše ze série
  • dále může listing obsahovat:
  • osobní zkušenosti, prožitky a zmínky o tom co a proč k tomu daného kačera přivedlo (stručně)
  • připadné další info :slight_smile:
  • pokud možno solidní zpracování listingu, aby to nedělalo ostudu :wink:
  • kdyby to jen trošku šlo trochu originality
  • (já osobně bych i rád pro uznání logu chtěl i menší vyjádření vztahu k danému hobby od logujícího?)

Jde o sérii, ale velmi nerad bych ji ukončoval nějakým bonusem. Pokud bude zájem, předpokládám pak keše po celé republice a nechci kačery stresovat nemožností odlovi bonus bez objetí celé republiky a také… lidská tvořivost snad nemá hranic a proto koníčků bude přibívat B). V tuto chvíli také neplánuji zastřešovat sérii nějakou webovou stránkou - tedy alespon ze začátku. Snažil bych se o koordinaci ale jen minimálním způsobem.

Takže teď prosím o vaše názory:
Máte chuť najít keš s danou tématikou (a nejen kvůli bodu)?
Máte sami zajímavý koníček, kterým se chcete pochlubit ostatním (pokud ano, tak jej tu prosím zatím nezmiňujte a později vše probereme soukromě a ostatní překvapíme) ?
Nebo snad myslíte, že to je celé o ničem? Proč?

Takovych cachi uz je spousta, zda se, ze autorum nijak nevadi, ze nejsou zarazene do serie, treba [cache]GC1460J[/cache], [cache]GC11AK1[/cache], [cache]GCXXVG[/cache], [cache]GCX5Z3[/cache]…

Klidně bych přidal i svoji [cache]GC16D96[/cache], ale nevim jestli je nutný to nějak centralizovat. U série prameny se to dá pochopit - kdo má rád přírodní cache tak je může hledat, ale hobby ? tam je toho tolik…
Např. Pijte rum je mi dost sympatická, ale třeba rádiovky mě nezajímaj. :slight_smile:
Jinak ty představy o podmínkách mi přijdou místy dost mimo - co to komu dává, množství investic, jaké možnosti to nabízí - tohle se snad ani nedá specifikovat.
Navíc to omezení na tradiční je úplně mimo - taková pěkná multina, která protáhne rybáře třeba pstruhovým revírem - filatelista si zase rád vyluští pěknou mysterku atd.
Takže to shrnu: vytvořit nějaký seznam těchto keší by bylo prima, ale dělat nové za nějakých daných podmínek asi ne. Takhle by mohl owner přidat zmínku o sérii do listingu /případně ho i doplnit/ a bylo by.

Tak mám pocit, že jsem asi nebyl vůbec pochopen.

haggaeus > Moc jsem nepochopil co mají tyto keše společné s nějakým koníčkem. Leda možná ten gambling, ale vzhledem k tomu, že je někde u bostonu, tak bude pro našince poněkud nepřístupný.
Keškám ze série pramenů taky ta série předtím určitě nechyběla… Ale vznikla.

Proč prameny ano a hobby ne? Stejně jako mě zajímá kde pramení tahle řeka zajímá mě i to, že Ty (a další lidé) rád chodíš do lesa a sbíráš houby. A zajímá mě proč to děláš a co by obnášelo kdybych se i já tomu chtěl věnovat stejně hluboce jako třeba ty. Když to vezmu trochu obšírněji, tak bych řekl, že keše hledáme 1/ pro body; 2/ pro poznání nových věcí; 3/ pro pohyb na čerstvém vzduchu. Pro každého z nás v libovolném pořadí. I tato série přece uspokojí všechny tři body.

A přece rádiovky existují a ty když nechceš, tak ji nebudeš hledat.

Ale právě, že dá. Uvedu pár příkladů:
Řekněme keš o rybaření. Málokdo chápe co to rybářům dává. Málokdo chápe proč ty lidi jsou schopni sedět tolik hodin u vody a odejít s prázdnou. Proto owner keše (rybář) vysvětlí své vzrušení při pohledu na hladinu, na houpající se splávek, na klid u vody, atd.
Další keš bude řekněme o potápění. Třeba to patří mezi koníčky o kterých by mě zajímalo co musím udělat k tomu abych se mohl také potápět. Samozřejmě si to mohu najít sám, ale takové informace si mohu vyhledat sám i o jakékoliv informaci v jakékoliv jiné keši.
Mě jde o to, aby se tu každý kdo bude mít chuť a přijde mu to smysluplné, pochlubil tím co dělá pokud nekešuje. Aby upozornil hledače keší, že existují koníčky jako třeba windsurfing, paragliding, floorball a kdovíco ještě a že není vůbec složité se jim začít věnovat. Protože problémem zejména "nemasových" sportů a zájmů je to, že lidé nevědí nic o tom jak začít a co to stojí a proto se tomu třeba nevěnují ač by to mohl být třeba koníček přímo jako stvořený pro ně. Není mým cílem dělat velkou náborovou akci na nějaké aktivity - mým cílem je, aby ten kdo chce a přečte si pečlivě listing už příště věděl co obnáší třeba závodní ježdění v motokáře.
A co se týče vyčíslení investic… ne vždy je to možné - to máš samozřejmě pravdu. Ale přece tenista je schopen říct, co budeš potřebovat k tomu aby ses mohl věnovat tomuto sportu. Zná cenu průměrné rakety, dresu, kurtu, trenéra a co já vím čeho ještě, takže ti řekne, že pro věnování se tomuto sportu budeš na začtek potřebovat cca 2000,- (teď samozřejmě vařím z vody… jen příklad). A z vlastní zkušenosti vím, že obvykle peníze a "předsudky" o vysokých cenách brání lidem začít se věnovat tomu po čem touží.

Tady asi souhlasím. Fakt je to omezení trošku mimo. Ale za mým návrhem stála myšlenka, že pokud chci někoho (širokou vrstvu lidí) o něčem informovat, tak vytvořím keš, jejímž hlavním cílem je seznámit. Pobavení pak přichází až ve chvíli hledání keše. K tomu se hodí perfektně tradicionálka. Mystery a multi snižuji už početnost nálezů. Navíc co píšeš ty, to se mi moc nezdá. Nebudu přece dělat keš o tom jak začít sbírat známky pro ty co sbírají známky (ty už to dávno vědí a přijdou si hlavně pro bodík a pochlubi se, že takový ušlechtilý koníček už dávno dělají). Naopak: filatelista vytvoří keš aby se ostatní dozvěděli, proč sbírám známky on a když nálezce zjistí, že stejné pocity při lepení známky do alba by chtěl také zažívat tak mu pomoci v tom s tím začít.

S tímhle částečně souhlasím… Seznam v listingu by asi časem narůstal a neúnosnou mez, až by byl delší než samotný listing :D.

Jak jsem psal, jde o mé návrhy a nápady. Moc velký ohlas to nemělo, takže to stejně asi brzy uzavřu a keš udělám tak jak jsem zamýšlel původně. Každopádně i tak zatím díky za vaše připomínky.

Ted si tak pročítám ten můj původní příspěvek a už asi chápu to zmatení… Je to způsobeno tím, že jsem nenapsal dost jasně jednu věc:
To není MOJE serie. Je to série všech. Já mám jen jeden nebo dva koníčky kterými bych se vám chtěl pochlubit. Ten zbytek je na vás. Mezi vámi jsou přece horolezci, rogalisti, fotbalisti, jeskyňáři, gambleři, atd, atd. Já jsem chtěl pouze ukázat vám svůj nápad pokud by se ho chytl i někdo jiný než já. A případně si vzít to minimum koordinace na sebe. Nic víc. Nehodlám zakládat tisíce kešek po celé republice sám o věcch o kterých nic nevím. Naopak… já sám se chci dozvědět o tom co děláte vy na vašich keškách.

Freťák má v Brně docela dobrou keš, která by ti do tohoto sedla: Věnuje se vysvětlení jak začít s golfem včetně počátečních nákladů - je u cvičného hriště.

Díky Mitáku. Tahle mi úplně vypadla, asi proto, že jsem ji tenkrát nenašel :).

Takže pro dokonalý příklad toho jak by keška z takovéto serie mohla vypadat se prosím podívejte na tu keš [cache]GC15F3F[/cache] (keš uvádím bez souhlasu autora, ale snad mi to Freťáci prominou, přeci jen to je myšleno v dobrém :wink: )