Tak tohle na mne baflo jako reklama na Facebooku: Neměl by GS už začít vymáhat licenční poplatky ?
Opravdu nechápu, co komu na tomhle pořád vadí. Já se sice do odkazované hry registrovat nebudu, ale rozhodně mi nijak nevadí. Je to každého věc, co si bude kdy dělat a jakou formou.
A "vymáhání licenčních poplatků" Groundspeakem? Proboha, licenční poplatky za co? Mohu se sice mýlit, ale jsem přesvědčen, že Groundspeak nemá žádný patent na hry s ukrytými krabičkami, ani na hry s GPS. Když jsem se podíval na hlavní stránku www.geocaching.com, tak symbol ® vidím pouze u loga, u slova "geocaching" není ani ®, ani ™, takže ani toto označení není s největší pravděpodobností nijak chráněno a může si ho používat kdo chce, jak chce.
Žij a nech žít, aneb "po našemu": Lov si a nech lovit.
Pravidla jsem sice nijak neprohlížela, ale na to, že pod vidinou výhry soutěžící začne hledat kešky, opisuje kody na cwg, sleduje facebook, fotí se na výletech atd. a pak vyhraje třeba fotbalovou trumpetku - docela vtipné:D to není soutěž jen tak pro někoho:D
Zkusil jsem se tam večer registrovat, nezjistim-li víc a kupodivu tam toho o moc víc není.
Těch jejich pár schránek, podle souřadnic, jsou asi jejich vlastní na GC nezávislé.
JENŽE!
výňatek jednoho bodu z pravidel:
7.3. Nalezení dřevěného kolečka s unikátním kódem vycházejícího z konceptu Czech Wood Geocoin: Dřevěná kolečka jsou umístěna v oficiálních schránkách pro hru geocaching na území České republiky. Na dřevěném kolečku bude uveden specifický kód. Po nahrání kódu do profilu soutěžícího v rámci webové stránky soutěže získá soutěžící 2 body. (více informací o Czech Wood Geocoin je dostupných na http://wiki.geocaching.cz/wiki/Czech_Wood_Geocoin nebo na www.geocaching.cz). Každý získaný kód lze nahrát pouze jednou.
a to už vnáší do celé věci prvky chaosu. CWG fundamentalisté asi pěkně zuří, neb ty spořitelní kolečka se nejspíš berou bez výměny (v katalogu nebudou, nesplnují pravidla
) a spousta jedinců, kteří chtějí vyhrát tu trumpetku, si na to zvykne.
Využití principu geocachingu s vlastními skrýšemi pro reklamní hru, mě nechává chladným.
Využití nápadu s CWG za stejným účelem už mě, ale trochu sere. (ne kvuli tomu braní bez náhrady, ale předpokládam, že Poníka s JPAgeem se nejspíš nikdo neptal a nějaká reklamka na tom rejžne majlant).
Jo jo … taky na mě nedávno něco podbného vybaflo na Facebooku. Zajímavé je, že to bylo úplně něco jiného, ale od stejné společnosti. Hra se jmenovala "Najděte svůj poklad" a hráči byli upozorněni, že hra je na principu geocachingu a před registrací musí sohlasit s podmínkama, která se týkají pojistek.
o:o Čuměl jsem na to jako vrána a když jsem konečně dostal souřadnice "POKLADU" , kam si myslíte že vedly… Na pobočku ČS, kde jsem si měl jako uzavřít pojistku … Poklad za všechny prachy :):):):)![]()
No já se zkusil proklikat tady k jedné kešce a když jsem sehnal souřadnice a dal je do betamapy, vyhodilo mě to souřadnice mysterky uprosřed mostu přes řeku. Nevím…
Nerad někam píšu, ale nevím, mě jako spíš příležitostnému kačerovi ze záliby se to nelíbí, je to přece jenom komerční využití, a to je začátek konce. i když možná maluju čert a na zeď, ale mám zkušenosti z jiných aktivit. Na druhou stranu kdo GPS má tak už GC dělá a počítám s lidským faktorem lenosti - jen tak někde prolejzat a hrabat, i když nikdo neví.
Doporučuju přečíst si pravidla - jsou docela krátká.
Když pominu, že někdo okopíroval myšlenku geocachingu i CVG pro komerční účely, nelíbí se mi využívání oficiálních keší pro umístění reklamních CVG, za která hráči Honu za pokladem získávají body.
Tady už dotyčná reklamka zachází příliš daleko.
Nic bych proti tomu neměl, kdyby se k tomu nepoužili oficiální keše.
I když nevím jestli mají něco dohodnuté, např u Přeloučské od wittmann_38.
Navíc, oficiální keš (tím myšleno na gc.com) od wittmann_38 je multina.
Neco jsem si v tech pravidlech precetl a vubec me to nelaka. Debilita. Jediny, co me zaujalo byla jizda ve Ferrari F40.:D:D:D
Nevim… tak me ale taky treba napadlo, co kdyz je s tim geocaching tak trochu spolcenej? A o facebooku nemluve. Ten, kdo ho nema, tak si ho hned zalozi, aby nepropasnul ty jejich specialni kody. A geocaching si tim zase nataha dalsi lidi, ktery do toho budou cpat prachy. Vsichni uvidej dalsi a dalsi reklamy na vselicos a prachy se jen hrnou. Dnesni svet je jen o tech penezich.![]()
Sakra, tak nejak ted koukam, ze o tech raklamach pisete taky.:D:D:D
Je to jen taková pohádka má se to číst "Honza pokladem", něco jako "Honza málem králem"
Dnes jsem na "hon" taky narazil. Při kontrole kešky v Kostelci jsem jen tak ze zvyku šáhnul do dutiny stromu kolem kterého jsme šli. No co, dělám to :). A vytáhnul jsem pixlu !!! Čisté BF. Doma jsem zjistil o co jde. Hrát nebudu, jen je škoda toho BF bodu.
Tak začíná už třetí ročník.. Dnes to reklamovali na stránkách Spořky: Žeby nás to ale extra lákalo... Máte někdo zkušenost?
Mam.
Loni jsme se zucastnili.
Zalozila jsem tym a kdyz to vyslo, naplanovala jsem si vylet podle moznosti se nekde vyfotit. Z tymu mi nakonec nikdo nepomohl a presto jsem dostala mapu. Tak nejak jsme s tim pocitali, tak jsme si udelali cas, rano si ji stahli a bylo to relativne blizko, tak jsme zkusili vyrazit.
Byl to pekny vylet, docela legrace a domu jsme si privezli 4 mesce se 1700,-.
Takze za me prima zpestreni.
Tak opět je další ročník. Soutěžit se dá jak za jednotlivce, tak zase za týmy. Na zimu mi to přijde docela fajn, jak nás vylákat ven z postele. http://www.honzapokladem.cz/mapa-vyletu
Účastníte se letos někdo? Koukala jsem, že, když už se dostanete tak daleko a obdržíte GPS souřadnice, soutěží se až o 70 tis.Kč.
Já jsem se účastnil minulého (posledního letního) kola, a můžu jen doporučit. Objeli jsme pár míst (asi 8) a nakonec jsme našli 10 000, takže paráda :)
10 tisíc? No pánejo, to je parádní úlovek, když vezmu v potaz, že se soutěžilo o 50 tis.Kč. To bys měl tenhle rok možná šanci získat ještě víc. Proč tenhle rok nesoutěžíš? Ještě je šance tenhle víkend a pak už soutěž 10.1. končí.
10 tisíc? No pánejo, to je parádní úlovek, když vezmu v potaz, že se soutěžilo o 50 tis.Kč. To bys měl tenhle rok možná šanci získat ještě víc. Proč tenhle rok nesoutěžíš? Ještě je šance tenhle víkend a pak už soutěž 10.1. končí.
Původně jsme plánovali, že se zúčastníme i v tomto kole, ale nakonec nebyl o Vánocích čas (objíždění příbuzenstva,...). Ale už se chystáme, pokud budou, na další kola v létě :)