Horolezecké vybavení na geocaching

Ahoj všem. Rád bych si pořídil nějaké horolezecké vybavení na geocaching. Lano, sedák, osmu atd.. Jenom základní věci. Nevím ale jaké zvolit lano. Zda statické nebo dynamické. Když jsme lezli naposledy na jeden most s dynamickým tak to nepříjemně pružilo tak jsem byl rozhodnutý pro statické. Ale zase kvůli pádům do lana je lepší dynamické. Poradíte co používáte vy ? Díky

Nemám sice představu, co je to horolezecké vybavení na geocaching.. já mám v záloze 15m starého horolezeckého lana české výroby a stačí to… jde hlavně o to, co chceš s tou výbavou zdolávat. Jestli keše dosažitelné jen horolezeckou cestou, pak potřebuješ standardní horolezecké vybavení (na jištění před pády jistě vhodnější dynamické lano), ale jestli se chceš jistit na krátkých úsecích aby jsi náhodou nespadnul z mostku do řeky apod., tak obyčejné statické lano.

asi takhle: pokud lano využiješ jen na prusíkování, resp. slaňování, bude pro tebe lepší statika. Pokud uvažuješ, še s lanem budeš jistit při lezení, potřebuješ dynamiku.

pokud se chceš dozvědět víc, tak doporučuju:

pokud bys nechtěl kupovat drahé lano, zavolej do lanexu - prodávají "zbytkovou metráž" - kvalitou klasické lano, jen nemá prodejní délku. (nejčastěji 26 - 29,5m). Vyšlo zhruba na 900kč.

No má to sloužit převážně jako jištění když člověk leze na strom atd. Počítám s tím že se lano přehodí přes vršek a pak bude lezce někdo jistit zespodu. Občas také když je třeba slanit z vrchu mostu atd. Takže na tyto aktivity statické. Když polezu na skálu tak určitě dynamické. Hodně zvažuji koupit jenom dynamické a prostě se smířit s tím že při statickém zatěžování to bude houpat než se napne. Může se dynamické lano zatěžovat trvale staticky ? Někde jsem četl že by se nemělo používat jako pracovní lano.

Ahoj, stránky http://www.horolezeckametodika.cz/ znám a jsou super. Ty mám prostudované. Jinak do lanexu určitě zavolám. Potřebuji cca těch 30m. Na strom co mám 10m mi to stačí :slight_smile:

Na tyhle aktivity opravdu stačí to nejběžnější lano v poměru cena - výkon. Pro základní techniky bude vyhovovat obojí. Ono i když spadneš metr, dva do toho statického lana, tak to přežiješ :smiley: Při geocachingu jde spíš o dosednutí do lana než pád…

Zrovna se chystám na jednu cache. Je pod mostem. A bude třeba natahnout lano zešikma k té cache a pak se po tom laně postupně přesunout až k té cache. Délka lana bude cca 15m. Tu bude asi potřeba statické že ? Dynamické by se asi dost protáhlo a to bych pak seděl ve vodě :slight_smile:

i pro popisované jištění lezce na stromě bys měl použít dynamické lano - vem si, že princip (tedy horní jištění) je stejný jako na umělé stěně a tam jiné, než dynamické, nenajdeš..

takže to vidím tak, že statiku bys využil jen při slaňování. Je sice pravda, že při slaňování dostává lano zabrat, ale když nebudeš moc blbnout a budeš slaňovat pomalu, tak ti lano vydrží..

osobně bych to řešil (a i řeším) nákupem jen dynamiky, rozumným slaňováním a kontrolováním stavu opletu (metodiku znáš, takže tohle všechno určitě znáš.. :slight_smile: )

jen pro zajímavost - o kterou keš se jedná?

GC1Q1AR

staticke lano snadno nahradis dynamickym, jen je to obcas vetsi opruz. Dynamicke ale statickym nahradit nejde, takze pokud nechces mit obe, doporucuju poridit dynamicke. Hlavne si ale aspon na par prvnich akci vem nekoho kdo tomu trosku rozumi, vi co jak kde uvazat a muze te neco naucit…at se nekde nezrakvis. Teoreticka metodika je pekna vec, ale praxe je praxe :slight_smile:
Btw ty odrezky z lanexu jsou fajn, prodavaji i po peti kusech jeste levneji, tak si sezen dalsi 4 zajemce a usetrite vsichni :wink:

Když budeš mít štěstí, tak koupíš i delší, mě se povedla necelá šedesátka asi za 1500,-

Osobně doporučuji dynamiku, po deseti letech lezení. Statika je vhodnější na práci a do jekyní a stejně se prověšuje taky. Pro info průtah dynamiky na 50m je kolem 2-3m. Jinkak pokud koupiš jak se říká dynamo, životnost se odvíjí od zacházení s lanem. Čím větší slušnost tím déle vydrží, s přiměřeným počtem pádů se samozřejmě životnost snižuje, ale při odsednutí z cca 1-2m nelze hovořit o pádu.
Jinak pokud budeš kdekoliv kupovat zbytky lana ccca 20-30m nebo tak nějak doporučuji pořádně zatavit oba konce lana aby nedošlo k posunu jádra vůči opletu, to aby ti při slaňování nezůstal jen oplet v ruce.
Jinak k dalšímu vybavení, osmu ano pokud s ní umíš, jinak existuje spousta dalších slaňovadel. Karabiny tak 3 - 5 + nějaky smyčky tak 3 a nakonec posunutou hranici pudu sebezáchovy :smiley:
Úplnym závěrem určitě se domluv s někým kde umí lozit ať tě zasvětí do techniky není to na začátku jednoduché a stát se může vše.

Ahoj, děkuji za informace, ten průtah dynamického lana je tak nízký ? Když jsme lezli naposledy tak na 50m laně to bylo docela hodně, nebo to tak aspon vypadalo. Zkušenosti již trošičku mám, ale samozřejmě do všeho půjdu opatrně. Zkusím teda tu dynamiku. Jinak ještě dotaz. Jakou tloušťku lana zvolit ? Díky

Doporučil bych ti 10mm, to postačuje pro potřebu geocachingu.

Myslím, že to zbytečně řešíte… při horním jištění na stromu apod. jde v podstatě o dosednutí do lana a ne o několikametrový pád. Na horolezecké keše to chce asi opravdu již horolezecké vybavení, ale na kešky kde je potřeba se přijistit při lezení na strom, pod lávku, slanit pod most atd. je to úplně jedno. A pro poo…když si sjedeš pod tem most na tom dynamickým laně, tak se ti nahoru po něm zase nebude tak fajnově stoupat…

Pokud jste z Brna, tak s váma klidně na nějakou instruktáž jít můžu :wink: Ten průtah až tak dlouhý není, to je všechno o psychice, přece jenom když na tom člověk visí, tak se mu to zdá víc :slight_smile:
Tloušťku těžko říct. Tenčí jsou lehčí, ale protože ho nebudete kupovat 60m, doporučil bych něco kolem 10mm. Nejlíp 10.0, 10.2 nebo 9.7. Osmy jsou na to dělaný, tenčí byste museli jistit nadvakrát a silnější zas drhnou, pokud nemáte širší železo (dražší).
Pokud byste potřebovali nějaké informace nebo radu, stačí říct. Vlastní výbavy mám taky dost, kdyby náhodou (akorát 60m lano je celkem těžký na tahání, taky přemýšlím o nějakém odřezku)

Ahoj, určitě se domluvíme. Za praktickou instruktáž budu moc vděčný. Jsem z Brna. Je na tebe nějaké ICQ ? Na mě je v profilu, at se muzeme pobavit soukrome. Díky

Ke školení by se taky přidal. Ideálně pokud by se spojila s praktickým výcvikem na nějaké keši :slight_smile:

Chtěl jsem také nabídnout nějakou instruktáž, ale když už to tady nabídl někdo jiný, tak můžu nabídnout spolupráci na instruktáži.. :slight_smile:

hezká by byla R43. Ale na prvním bych si na to netroufl - takže spíš jako spolehlivý jistič.. :slight_smile: Nějaký materiál také mám..

no moje výbava je 60m lano mammut delight( dynamicke) pak na jistění a slanováni doporučuji nejaký kýbl viz linkhttp://www.singingrock.cz/GoodsDetail_LS.asp?nDepartmentID=160&nGoodsID=235&nLanguageID=1 dá se přes to i slanovat (pohodlneji nez pres osmu) vžádnem případě nejistěte přes osmu! pokud se bude jednat o nejaky pád a ne jen odsednuti s jištením zezkhora tak to neudržíte! a navíc uz je to UIAA zakazane.. úvazek mám uz asi 7let juniorsky manmat. a spokojenost . no taky bude potebovat zamkovou karabinu, nejake expresky, no ale pokud s tim budete chtit zdolavat treba i nejake skalni keše tak takovej 8m pád do statickeho lana neni zrovna to prave. resp kupte na toto dinamicke. Delku si musite rozkodnout sami. pokud budete chtit lezt i mimo caching na na ceske skaly by vam mohla 50 stacit. na takove obcasne lezeni na umele stene nebo na nakych malich cvicnych skalkach se vam bude plest. a na vycedelkove cesty v cizne vam bude 50 malo, 1 delka byva dloucha 25m a to vam aby jste slanili 50 m nestaci. jinak zase 60 jelikoz jine lano nemam je na umele stene kde vestsinou staci lano tak 30. je protivna tak stasny vyber a at nekam nespadnete :wink: muj názor na lano je kupte dynamicke… B)