Hola, poradte prosím jak vytvořit jednoduchý listing v html. Co s obrázky, jaký formát, zarovnání a tak. Stačí to třeba udělat ve wordu, uložit jako html a potom překopírovat do formuláře na gc.com?
Dík předem za každou radu.
Hola, poradte prosím jak vytvořit jednoduchý listing v html. Co s obrázky, jaký formát, zarovnání a tak. Stačí to třeba udělat ve wordu, uložit jako html a potom překopírovat do formuláře na gc.com?
Dík předem za každou radu.
Ahoj.
Zde je několik pár značek se kterýma asi vystačíš:
Nová řádka - < BR >
Tučně - zacátek < B >
Tučně - konec < /B >
Obrázek - nejprve ho přiložíš k listingu, potom na jeho popis klikneš pravým tlačítkem, vybereš vlastnosti a zkopíruješ si adresu (něco jako http://img.geocaching.com/cache/3464…) a pak do textu, kde ho chceš mít napíšeš < img src=“adresa obrázku - to http://img…” name=
“Jméno obrázku” alt=“Text pro ty co si obrázky nezobrazují” align=“left” border=“0” >
No a s tím třeba vystačíš ;-).
Poznámka: za znakem < a před > nedělej mezeru, to jsem tu jen napsal, aby to bylo vidět v tomhle textu…
Taky je potřeba zaškrtnout, že listing je v HTML.
Ve Wordu to radši nepiš, takový ty úvodní a závěrečný sarapatičky tam vůbec nesmí být.
moja oblubena stranka, ktora Ti snad pomoze: http://www.jikos.cz/simonek/html/
Pro fotky jpg, pro grafiku bez přechodů png nebo gif. Přiměřené rozměry a velikost souboru, ať se zbytečně nepřenáší velké fláky. Zarovnávat obrázky můžeš tak jak se ti to líbí.
Jestli se nechceš učit různé html
příkazy, můžeš si zadarmo stáhnout
tento editor.
Tvořím v něm listingy a dělal jsem v něm i svůj profil a
pokud nechceš dělat nějaký hodně
rozsáhlý web, tak ti bude stačit.
Přesněji - najedeš na popis, klikneš pravým tlačítkem a v menu co vyskočí klikneš na “kopírovat adresu odkazu”. No a v kódu napíšeš < img src=" zmáčkneš Ctrl+v a máš ji tam (druhou uvozovku doplnit, závorku uzavřít, šmytec).
Já mám pocit, že GC.com fotky větší zmenšuje na 800x600 a u ostatních alespoň provede před uložením zvýšenou kompresi… (fotky na GC prostě vypadají hůř než před uploadem, takže já osobně je tam nahrávám s rozlišením 800x600 a s nejmenší kompresí).
Podle infa to dělá jen u obrázků větších jak 128KB nebo širších než 600px. A i obrázek co má "jen" 125KB může být zbytečně veliký, hlavně když je jich na stránce moc. Na gc.com doporučují dělat úpravy ručně. A nikde myslím nebylo psáno, že chce autor ukládat obrázky na gc.com. A když je bude linkovat odjinud, tak se nic samo zmenšovat nebude.
Já používám před přenosem fotek na GC.com program JPEG Resizer. Je jednoduchý na ovládání a dokáže najednou zmenšit celé adresáře fotek najednou. Stáhnout ho můžeš zde. Nemusíš ho instalovat, stačí jen rozbalit soubor resizer.exe a spustit.
Ale stejně je lepší nedávat do popisu obrázky širší než 600px, protože jinak se celá stránka rozšíří a při tisku se nevejde na papír a je odříznut nejen kus obrázku, ale i textu.
Doplňuji další:
Velikosti písma:
< h1 > až < h6 > určuje velikost písma
Poznámka: musí být použit na celý řádek!
Jinak další užitečnou stránkou o HTML je www.jakpsatweb.cz
Hola chlapi,
děkuju moc za pomoc. Výsledek si můžete prohlédnout na GCZTHD, kam Vás taky srdečně zvu (bude-li víc jak 15 cm sněhu tak asi nedoporučuju). Ještě jednou dik!
Díky za dobrý tip, je to jednoduché a v češtině!!!
To JE ŠPATNĚ!!!
H1 až H6 NEURČUJÍ velikost písma, ale NADPISY - H jako Heading. Nadpis H1 by se v profilu nebo listingu vůbec neměl objevit, ten už tam je - je to hlavní nadpis, přesně, výstižně a krátce popisující stránku (tj. obsahuje to, co je třeba v titulku stránky).
Pro určení velikosti písma jde použít <font size="1">velikost 1</font>, kde to jde měnit od 1 do 7 (popř. -1 až -7).
[quote]
To JE ŠPATNĚ!!!
Chápu, zdálo se mi to tučné. Hned to spravím. Musím si o tom něco taky přečíst. Dík.
Prima typ. Už se snažím s ním pracovat. Je opravdu celkem jednoduchý, ale nedaří se mi zobrazovat obrázky. Respektive to, co vytvořím doma, je vidět i s obrázky, ale to co vytvořím v práci obrázky nezobrazí. V IE se zobrazí jenom rámeček.Někde je chyba v nastavení, ale nevím kde. Tím programem potom vytvořím zdroják a ten potom zkopíruju do listingu?
Dík za odpověď.