nevite nekdo (neptam se tech, co si to jen nejaq "mysli"), jak casto probiha snimkovani cr pro ucely generovani satelitnich googlemaps? je to v pravidelnem rezimu? da se nejak seriozne vycist, z jakeho data jsou aktualni dlazdice, napr, nad prahou? nemyslim odhady podle zachycenych staveb atp.
Jak často se aktualizují nevím, ale třeba zde by ses mohl něco dozvědět
http://www.cenia.cz/web/www/cenia-akt-tema.nsf/$pid/MZPMSFWNGI23
na gmaps mame pred barakem auto, ktery je cca tri a pul roku ekologicky zlikvidovany.. a asi bude o necem jinym frekvence snimkovani a aktualniho publikovani
V Googlu Earth je vidět letopočet snímkování daného místa. Předpokládám, že Google maps má stejné podklady. Aktuální snímky jsou většinou (jižní Čechy) z roku 2008, starší z roku 2004.
A předpokládám, že to čemu se říká satelitní snímky jsou ortofotograficky narovnané letecké snímky, alespoň v těch bližších pohledech. Zkuste se schválně podívat, jak jsou někde vidět zdi budov, vysoké komíny, atd. A když zkusíte v googlu earth starší pohledy (nabo na seznamáckých mapách Starší ortofoto), je vidět, že ty směry se liší. Sám to používám, protože jsou na starších pohledech většinou jinak hozené stíny.
tak asi mame kazdej o satelitnim snimku jiny predstavy.

dobra, nepredpokladal jsem, ze by mu slo o podklady s rozlisenim 1px = 10m
ale to jsme ponekud odbocili od puvodniho tematu
Krajské ortofotky (z gis.kraj-jihocesky.cz ) jsou 5px na metr. Ale nevím, zda jsou někde na webu takto podrobně, já je používám jako wms službu do GISu. Cenia (geoportal.cenia.cz) má jako wms službu 0,5m/px. Takže existují veřejně dostupné ortofotky s lepším rozlišením, než 10m.
Je fajn, že tady někdo dá nejaq dotaz a pak není ani schopen reagovat na dotazy… Na rozdíl od některých si myslím, že mu jde o běžné google maps (zobrazení satelite), případně mapy do GE. Nevšiml jsem si,že by Google poskytoval nějaké další satelitní snímkování ČR ve svých mapách…
Google maps mají svoje support forum a tam se občas píše, že jsou nové mapy atd. Ale moc bych si nedělal naděje, že budou až moc aktuální, přece jen zpracování je náročnější, tak bych to viděl aktualizaci 1x za 5 let nebo tak něco.
Snímkování terénu ČR provádí Brnněnský Geodis jakožto jediný vlastník špičkově fotogrametricky vybaveného letadla. Druhé letadlo má ČS armáda. Viz podobnost mapy.cz vs google ertrh vše jde z jednoho zdroje
Svoje snímky pak prodávají ČUZaKu a Googlu a spoustě realitních kanceláří za velmi solidní bakšiš.
Ovšem ten Googlem uváděný letopočet je někdy v rozporu se stavem místa, které je na "fotce". Někdy o několik let. GoogleEarth uvádí "datum snímku" na den, např.1.1.2008 - ovšem podle obsahu jde o cca 1.9.
kdyz si prectes dosavadni reakce, tak vsechny jsou jen dohady zalozeny na stavu vyfocenyho mista, tudiz v rozporu s tim co vlastne chtel..
diky vsem za snahu. shrnuji tedy poznatky. dle vseho snimky cr provadi geodis a google prebira (nakupuje). muj dotaz tedy smeruje nyni na geogis a frekvenci presnimkovavani. zadruhe, snimky jsou mixaaz satelitnich a leteckych. dovolil jsme si terminologickee zjednoduseni, tak jak jsou ostatne souhrne pojmenovany na googlemaps (nebo na mapy.cz) atd, tak mi to, prosim, zkuste prominout.
nadale trva moje chut zvedet, kdy preleti letadlo nad prahou a snimky se zjevi v googlemaps
jdu na ta foora.
Není to přímo odpověď na položenou otázku, ale přece jen k tématu:
o chloupek novější fotomapy naž na mapy.cz (=google) jsou pro Prahu na bing.com (používá je opencaching.com) a ještě novější jsou na mapquest.com (koukal jsem na nich na okolí keše [cache]GCZ0EY[/cache], kde to je na výstavbě tunelů krásně vidět). Do těchto map se prokliknete z listingu každé keše.
Ahá. Ty chceš tomu letadlu zamávat! Tos mě říct rovnou!
:D:D