Chtel bych se zeptat zkušenějších fotografů jestli existuje nějaký fígl, jak s obyčejným kompaktem dobře zaostřit snímek coinu s objektem na pozadí. Dost s tím zápasím i když je slunce a podle galerií nejsem sám.
Díky.
Jestli myslís něco jako coin drzeny v ruce a za ním silueta hradu, tak to je s kompaktem problem. Obecne bude velká hloubka ostrosti pri pouziti vysokeho clonoveho cisla (pokud ma kompakt Prioritu clony) a co se tyka zaaostreni na maly predmet, tak si lze pomoct tim, ze si vezmes neco expozicne neutralniho (idealne 18% seda tabulka
velikosti tak A5 a az budes zaostrovat, tak drz zaroven coin i tuhle vetsi plochu, aby se mel autofokus ceho chytit a po namacknuti spouste jen "pustis" pomocny predmet. Predpoklada to nastaveni ostreni na bod (ne takove to prumerovani a vyhodnocovani celeho pole obrazu…)
snad jsem to napsal aspon trochu srozumitelne…
No, tohle je téměř neřešitelný problém. Jak už Numira řekl, řešením je velká clona, ale i ta mnohdy nepomůže. Já obvykle plácnu k logu jednu fotku zaostřenou na minci a jednu fotku zaostřenou na krajinu, kde je vidět kousek rozostřené mince. Není to ideální, ale…
viz třeba tento log
Nebo pokud ovládáš Photoshop nebo Gimp tak ze dvou fotek udělat jednu…
Ono hloubka ostrosti je svinstvo
Většinou se ji využívá malé hloubky, například v ZOO. Velká se dělá špatně, protože nejideálnější, když chceš zabrat nekonečno je myslím nejbližší bod zaostření asi 1,8m (Což na GC ož není co vidět.). A s kompaktem si myslím, že je to neřešitelné, skoro. Dobré řešení je Ježovo. A ještě je možná jedna možnost. Je to spíš už trik. Uděláš 2 fotky, jednu zaostříš na krajinu a držíš GC. Druhou, drž stále stejně GC a zaostři se na něj a vyfoť. Doma pak v počítači vyřízni opatrně v počítači GC, v nejvyšším rozlišení, vlož do krajiny, přesně na místo, kde je rozmazaný GC. Pak můžeš trochu rozmáznout okraje a nakonec zmenšit celou fotku, aby byla použitelná k logu.
Stačí takhle?![]()
Tak já než to napsal tak Mikecood to měl rychleji a jednodušeji ![]()
Existuje program, který si s tímto poradí, ale zrovna v přírodě při cachingu je to velmi nepohodlné. Ale program je to zajímavý.
Viz:http://www.heliconsoft.com/heliconfocus.html
Já myslím že fotky do logu CG jsou hlavně pro majitele mince.Ten minci zná dobře tak mu stačí fotka jen z rozostřeným GC.hlavně že je dobře zastřeno na okolí
No idealni je to co pise Numira..
Mozna by u chytrejsiho kompaktu stacilo pouzit rezim macro, ale compactem nefotim, tak nevim ![]()
Hehe Praktica MTL5 + Karl Zeiss 20mm, clona na 22, :Ddorovant expozici a mám ostro od čočky až do ááž ale s kompaktem je to boj…
Základem je ukecat automatiku aby ostřila na TB v popředí, trik s kusem papíru tu už někdo popsal. Jinak pomůže víc clonit (pokud má foťák preferenci clony, expozice by ale neměla být delší než cca 1/30s) a použít co nejširší ohnisko (čím kratší ohnisková vzdálenost, tím větší hloubka ostrosti). Řekl bych že při focení TB ve vzdálenost cca 1m bude pozadí sice neostré ale rozhodně bude rozpoznatelné o co jde. (při mých "uměleckých" pokusech s digitálem jsem měl opačný problém, pozadí bylo pořád málo rozmazané)
Trochu zkušenější fotograf??? Stačí se podívat na clonové číslo obyčejných kompaktu a můžete na to zapomenout. Bez clony nad 20 nelze, ani ta Vám ale neposkytne dostatečný výsledek (konstrukce optiky a její zákony.
Jedno řešení znám. Vyfoťte oboje samostatně a udělejte fotomontáž. Je to otázka cca pěti minut. :D:D:D
Stačí se podívat na ohniskovou vzdálenost obyčejných kompaktů - tu skutečnou, ne tu přepočtenou na ekvivalent kinofilmu.