Jak lovit s Nokia E66, zkušenostii vaše?

Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s telefonem Nokia E66, má integrovanou GPSku, údajně chip SirfStar III, ale nikde jsem moc nenašel nějaký posudek na tuto GPSku. Jsem začátečník, a tak nevím jestli jsou určité věci normální a jak je řešit, například, v aplikaci HandyGeocaching se mi směrovka točí víceméně dokola, to jsem přisuzoval statické navigaci, ale lze to nějak vypnout v tomto telefnu?
…No dotazů bych měl asi víc, ale začal bych tímto, děkuji za pomoc.
Hemerojd

smerovka v handy geocaching je divna - obcas ukazuje nesmysly, bez ohledu na data, ktera z gps dostava (napriklad pri rovne chuzi, stovky metru od kese lita ze strany na stranu treba v uhlu 180 stupnu - pritom z gps tecou stabilni data plus minus par metru). porad jse mneprisel na to, cim to je a kdy k tomu presne dochazi

Do E66 se da nahrat Garmin Mobile XT, do nej pak jdou dostat mapy stejne jako v jsou v GPS (Topo Czech, …). Da se navigovat i na konkretni souradnice, takze by s tim nemel byt problem (zatim jsem to nezkousel, E66 pouzivam jen v aute). Dalsi program, ktry mam overeny a ktery je podobny Handy Geocachingu je Geocache Navigator™ - http://www.geocachenavigator.com/. Je doporucovany primo na strankach GC.com, co jsem zatim zkousel, tak ma presnost celkem rozumnou (bylo to na otevrenem prostranstvi, nevim, jak se to bude chovat v lese a ve meste). Na stare E50 jsem jeste pouzival program AFTrack, ale nevim, jestli bude podporovat interni GPS.

Paw

Garmin Mobile XT tam mám, to funguje jakštakš asi dobře…kdyby se m i ale po každé znova nenastavovala základní mapa ta evropy, mám tam Topo, ale po zapnutí tam je ta evropa. Zkoušel jsem Locify, ale ten mi dost divnejch věcí v mobilu.., zkusím ten navigator..díky

Já si myslím, že Handy Geocaching nepracuje s interní GPS a bere data pouze z A GPS, což je výpočet podle GSM buněk a z internetu. Mám E71 a zatím jsme používal Locify, protože s Handy je přesnost asi 50 až 60 m, to jsem zkoušel na několika keškách.

U geocache navigatoru je u mne problém s orientací displeje, protože tlačítka jsou jinak, pro plnou funkci se musí vygenerovat ID a musíš být PM

Myslím že to s to interní GPS funguje protože AGPS mám vypnuto.

AGPS není výpočet podle GSM buněk. Kde to pořád lidi všichni berete?

Jak je přesně dělán vstup polohových dat do HandyGeocaching nevím, ale předpokládám, že se připojí na nějaký port v přístroji, kde jsou poskytována data z GPS ve formátu NMEA. S interní GPS (ať už jsou použity algoritmy a podpora AGPS nebo ne, na finální výstup to nemá vliv) by měl normálně pracovat. Samozřejmě nevím, jestli je spustitelný na E66, ale pokud ne, tak problém bude pravděpodobně jinde než v interní GPS.

Na můj dotaz mi Destil - autor HG, odpověděl, že interní GPS v Nokii E71/E66 HG nepodporuje a nenajde. Takže data tahá z jiného zdroje.

Mno vzhledem k tomu ze mam E66, AGPS vyple a v HG mi to pise i nadm. vysku ktera v porovnani s GPS nejak moc nelita tak to data bere z GPS, nejak nevim, jak by to pobralo nadm vysku z bunek GSM, pac pokud by nebral data z GPS neni jina moznost nez "GSM lokace" :slight_smile:

Potom nevím, odkud to ta data má, protože o podpoře zjištění polohy podle BTSek jsem se u HG také nikde nedočetl.

edit: Co ti Handy Geocaching ukazuje třeba v menu Další funkce/GPS signál ?
Další možnost je zkusit prográmek TrekBuddy (pokud interní modul najde) a dát zaznamenat NMEA komunikaci, pak bude zdroj jasný na 100%.

Tak ještě přidám slovo do pranice. Konečně odzkoušen mobil s HandyGeocachingem a nakonec ta integrovaná gpska je docela dobrá, přesnost na cíl byl tak kolem dvou, tří metrů.

Mám Nokii E71 a handy geocaching s tím maká naprosto perfektně i bez A GPS. Citlivost jsem přímo srovnával s Garminem Colorado a jediný rozdíl je v tom že Nokia nemá kompas a je potřeba pohyb - stačí 2 km/h. Předtím jsem měl Nokia N82 a tam byla citlivost nižší a též přesnost v lese byla horší ±30 metrů. Obě Nokie pracují s interní GPS.

A-GPS (assisted GPS) je toto:
Zařízení přes internet stáhne data o poloze satelitů (ne víc než pár kB ) a fix GPS je pak rychlejší. Tato data mají omezenou platnost (3 dny) a pak jsou znehodnocena.
Pokud A-GPS vypnete (nemáte datový tarif, nebo nechcete za to platit), tak vám GPS bude fungovat stejně, je jí bude déle trvat zafixování.

Tady je to popsané trochu víc vědecky.

Ještě jsem tedy nezjistil, jestli je na telefonu Nokia e66 integrovaná gps ze statickou navigací, nebo je vyplá? Díky

U Nokie E71 je zaplá.

Tak E66 je vlastně to samý bez qwerty klávesnice, takže u ní to bude stejný. Otázka je jestli se dá statická navigace vypnout a jak?

Asi nejde, prošel jsem už i zahraniční web a různá fóra a nikde jsem na to jak vypnout statickou navigaci nenarazil. (Nokia E66 má stejné železo)

to mataludo: jaky mas problem s gps?

Staticka navigace nema na citlivost vliv. Presnejsi nez cca ± 10 metru to nikdy nebude, je to dane systemem GPS. V zastavbe se presnost snizuje az na ±40 metru bez ohledu na pouzity pristroj.
U Nokii N82, E66 a E71 funguje navigace pri chuzi naprosto perfektne, neni duvod cokoliv menit. Pokud ma gps statickou navigaci, aktualizuje data az napr. od rychlosti cca 15km/h, aby se nestavalo ze pri autonavigaci a stani napr. na krizovatce se Vam netocila mapa a zacala ukazovat do protismeru apod.
To ale neni v zadnem pripade pripad E66 apod. Sam pouzivam Garmin Oregon a rychlost aktualizace dat pri chuzi pri kvalitnim signalu je s temito Nokiemi naprosto srovnatelna. Kombinace E66/71/82 s geocache navigatorem je vyborne reseni. Jedine co chybi je zobrazeni vice cache na mape. Sam pouzivam kdyz nemam s sebou Garmina PDATouchHD s WMobile a tak vybornou aplikaci jako je GeocacheNavigator pro tento system bohuzel nesezenu.
Pouze offline spravu cache (Ozi), nebo Geoscout a ten je pri vetsim mnozstvi cache v databazi nesnesitelne pomaly.
Geocache navigator navic umoznuje velmi elegantni logovani cache prostrednictvim Access My Field Notes, sam musim data uploadovat z Garmina prostrednictvim kabelu, uzivatele Geocache navigatoru si logy pridaji online primo z terenu a doma uz jen zapisi logy.

Nemám žádný problém s navigací v E71… O ovládání statické navigace se zajímám jenom proto že jsem šťoura a chci si vše vyzkoušet.