Jak se nechat navigovat co nejbliz?

Zdravocko,

dneska jsem zkusil najit svoji prvni cache … a neuspel jsem (viz muj zapis u GCK3MH Krizovatka / Crossroad (Traditional Cache) in Hlavní město Praha, Czechia created by Solim ) .

Proto bych chtel poradit od vas zkusenejsich … jak se nejlepe (nejpresneji) nechat GPSkou navest co nejbliz cache. kolega poradil Beeline (nebo jak se to :wink: ) ale ta me honila hodinu po obou stranach zarostlyho udoli … a sipka se tocila jako korouhev. Mate nejakej tip PLS ?

Diky (zatim) mudla Safa.

Myslim, ze sis k prvnimu lovu nevybral nejlepe. Zrovna u tehle kesky signal docela lita. Zkus nejakou jinou, na rovine, na kopci, hlavne ne mezi domy a v udoli. Za chvilku se s gpskou szijes a pak uz to pujde samo a Krizovatku muzes zkusit znovu. A jeste: jakou mas gpsku? U nekterych je defaultne zapnuta staticka navigace, ktera je pro chuzi naprosto nevhodna.

jestli pouzivas Beeline, nemas spis nahodou PDA s GPS modulem nez rucni GPS? s PDA to presne dohledavani, podle toho co jsem od jejich uzivatelu zatim slysel, je o neco slozitejsi nez s GPSr. // mj. muzes zkusit zobrazit si polohu cache na ortfotomape, www.mapy.cz bohate postaci (je na ne odkaz i z cachemapy, takze nemusis nic slozite zadavat) - u mnoha kesi podle te mapy poznas mnohe, treba ze je tam velkej vyraznej barak a nekde u jeho praveho rohu by to melo byt… atd. samozrejme to moc nepomuze u cache ktera je proste jen tak vprostred zelene plochy lesa, ale takovou si muzes nechat az na pozdeji, az se s pristrojem szijes. :] hodne zdaru !
/// Dodatek : v tomhle konkretnim pripade bys na ortofotomape videl asi tohle: Mapy.com (chtelo by to klikatelnej link, ze, ale copy&paste taky snad postaci) - tedy, az se ti prestane tocit hlava z tech zatacek a pripadne to srovnas s mapou mesta atd. bys alespon vedel, na ktere strane miniudolicka to ma byt a ke kteremu tunylku bliz a od ktereho dal… proste uz docela slusnou predstavu kde asi. pokud me pamet neklame, je to skutecne tam kam ukazuje ta cervena sipka :] /// dalsi mozna blbe znejici, ale pro me fungujici rada - alespon teda s klasickou rucni GPS - nespolehej na to, ze te navede presne, vzdycky je vetsi ci mensi odchylka, at uz to poskakuje nebo ukazuje na stale stejne misto (ktere muze byt o x metru jinde nez je skutecnost) - takze ze zacatku muzes zkusit nejit primo za sipkou, ale vzdycky trosku bokem nez by se sipce libilo, kolem udajneho mista kam ukazuje obchazet kruhy nebo mnohouhelniky (rekneme ve vzdalenosti 5-10 metru, pokud je tam samozrejme dost mista) … a porad koukat kam zhruba ukazuje a podle udaje o zbyvajici vzdalenosti odhadovat, jake misto asi mysli (jestli tamtem kerik, tamten parez atd). jakmile zjistis, ze z ruznych stran ukazuje zhruba na stejne misto, sice jednou rika tam tim smerem pet metru a podruhe tamtim smerem deset metru, ale ty smery se podezrele casto protinaji zrovna zhruba nad tamtim parizkem ci kerikem, tak to tam s velkou pravdepodobnosti fakt bude :] // nevim jestli to rikam pochopitelne? kazdopadne ja tohle ze zacatku dost pouzival, takove vlastnorucni prumerovani a odstranovani odchylky ci nerozhodnosti sipky. ze u toho krouzeni vypadas trosku divne ti casem prestane vadit, a hlavne casem ziskas urcity ‘cuch’ a souzneni se svym pristrojem, poznas jake ma vrtochy a jak reaguje na ruzne prostredi a zacnes misto v kruzich chodit po krivce a nakonec po primce :]] /// a kdyz uz jsem se tak rozkecal, tak jeste poznamka na konec - Krizovatka asi fakt neni idealni jako prvni cache, protoze ta schranka tam neni ulozena na vyraznem miste ktere by te mohlo privabit (parez, velky kamen, previs, kamenna zed, strom s dutinou atd atd atd…), ale na miste, ktere vypada dost stejne jako dalsich deset mistecek v okruhu dvaceti metru… /// Tak jeste jednou, Hodne zdaru !

Posledni detail (pro sichr) - pokud ti vyse uvedeny link zobrazi zakladni nakreslenou mapu (obcas to jaksi zlobi s tema linkama), prepni si ji cudlikem vpravo nahore na Leteckou, na te kreslene je samozrejme videt houby.

Mno, nemyslim, ze je tenhle ukryt az tak slozity, ale pristup opravdu nemusi byt intuitivni. Nastesti, jak uz rka BBBubak vyse, v tomhle konkretnim pripade letecky snimek zadanych souradnic na mapy.cz naznacuje polohu cache dost verne a nejjednodussi pristupovou cestu taky zretelne.
Jinak radeji ze zacatku nezkousej moji cache Hvezda game park, tam je spatny signal a neprijemny teren. Naopak na SZ Prahy a v okoli bych pro zacatecni nacvik navigace doporucil Bike Cache no4 ci Buliznik cache.

… SRRY asi jsem napsal nepresne, GPSku mam jen “prijimac” MSI MSI StarFinder SF100 pres BT spojeny s PDA Acer n50. Nevim … mozna ze to je pouzitelny jen na navigaci a ne na GC … uvidime. Pravdou je, ze ty tynely ji zrovna nesvedcily a ze nez se zase chytne tak to trva … . Zkusim tam dneska po praci s vasima radama (za ne obrovsky DIK) zajit a dat druhej pokus (snad zase nezacne bourka).

… tisicere diky za doporuceni. BTW kdyz u zvas tu mam “na drate” (necekal jsem ze mi vubec nekdo odpovi, natoz takovouhle lotanii, nestacim se vam klanet) …

Je u zaznamu cache nekde k nalezeni nejake dopoiruceni zda se na to misto da jit s detma ? Precijen libi se mi tenhle napad a prezentoval jsem ho detem jako “hledani pokladu” na coz se desne tesi. Nedovedu si ale predstavit ze bych s nima sel hledat onu zminenou cache na Krizovatku … to by je asi prestalo bavit driv jak me.

Cili je nejakej zpusob jak vyfiltrovat jenom cache vhodne pro navstevu s malymi detmi (3 a 4 roky … navic holky … no co, prednosta umi akorat holky :wink: ) ??

PS: engine tohohle fora a jeho hlasky me fakt bavi :wink:

Primo tady vyfiltrovat asi ne, ale kdyz si autor da tu praci a vyplni ikonky, primo u popisu “pokladu” se objevi krom jinych ikonka s malymi detmi, jako vhodne i pro deti. Zalezi ale na usudku a soudnosti autora. Ja bezne s 4 letym chodim i na docela tezke prirodni. Jednou jsme hledali ve skalach 2 hodiny. To ho samozrejme uz nebavi, tak si najde zabavu (mravence, pisek …) opodal a zavolam ho, az objevim. Spokojeny. Kdyz najde sam (po malem nasmerovani), spokojenost zavratne stoupa a pri kazdnem “jdeme na poklad” me tesi jeho “jooo”

Osobně používám Acer N 35 s integrovanou GPS a soft BeeLineGPS v.1.75 build 105. “Přesnost” navigace je 0 - 10 metrů , bohužel nemám srovnání se zaměřením s klasickým GPS přístrojem , který by mohl být přesnější.
Zatím jsme našli asi 30 keší v různých terénech od lesa , přes město až po otevřené prostranství. Myslím si , že Tvoje konfigurace je celkem dostačující, pokud nechceš investovat do další GPS. Někteří kačeři třeba používají 2 GPS.

safa: jak se přiblížit pomocí GPS neporadím, neb zatím žádnou nemám, ale dá se hledat např. jen podle mapy.cz Zadám souřadnice a na mapě jsou zobrazeny šipkou. Vytisknu si základní mapu v takovém měřítku, abych na ní měl nějaké záchytné body, přepnu na satelitní a vytisknu v maximálním přiblížení. Podle této mapy a nápovědy se dá cache najít.

… to jsem podle rady kolegu udelal a povedlo se, takze jeste jednou mnohonasobne diky.

Jinak (abych nemusel listovat stankama) je tu nekde thread kde si lidi muzou vzajemne doporucovat cache vhodne pro navstevu s detmi ? At nezakladam neco co tu uz nekde je …

Zas to nebudem prehanet. Listuj strankama. Forum ma taky fulltextove vyhledavani vyrazu.