Ahoj všichni,
začínám létat a rád bych si pro tento účel pořídil mapovou ruční navigaci (pro účel záznamu letu, orientace v terénu, zobrazení zakázaných prostorů a v poslední řadě i navigace při svozu/příjezdu/odjezdu). Cena v tuto chvíli nehraje roli. Vylučovací metodou jsem došel k finální skupině navigací a nyní si nejsem jist, jak se rozhodnout. Proto bych uvítal případné uživatelské zkušenosti od těch, co je mají. Vzhledem k tomu, že se létá v rukavicích, tak mne napadlo, že v této komunitě se najdou lidé, kteří hledají cache i v zimě a mají při tom rukavice.
Uvažované navigace:
Garmin GPSMAP 60 CSx (menší displej; větší odolnost)
Garmin GPSMAP 76 CSx (plave - což se někdy může hodit)
GPSMAP 76 CX (bez baro-výškoměru - o něco delší výdrž; výškoměr mám na váriu)
Garmin Colorado (větší displej; kratší výdrž. než předchozí; po čase zlobící/rachtá ovládací kolečko?; horší čitelnost displeje bez podsvícení, než výše uvedené)
Doplňující informace:
Čitelnost displeje na přímém slunci - podstatná věc, protože na rogalu je GPS-ka napevno přidělaná a krom zatočení celým rogalem není šance, jak tuto polohu za letu změnit.
Ovládání v rukavicích - bez nich by člověk za letu (zvláště v jiném ročním období, než létě) "umrznul", takže to je podmínka.
Jinak pro Geocaching budu GPS-ku používat taky, protože když už jí budu mít, tak proč toho nevyužít. Jde ale až o "vedlejší efekt".
V rukavicích jsem neměl problém s ovládáním 60CSx a nemám ani teď u Oregona. Pokud je čitelnost displeje zásadní věc, jdi do 60CSx a někam si ho uvaž, aby se neutopil až přistaneš v rybníku
Modely 60 a 76 maji opravdu vyborny display. Cim vice slunce sviti, tim jsou citelnejsi. A pokud se seseri, tak si lze zapnout podsviceni.
V rukavicich se modely 60 daji ovladat. Zalezi asi trochu na tom, v jakych rukavicich. Tlacitka jsou u sebe pomerne blizko.
Modely 76 sice plavou, coz muze byt fajn, ale do ruky uz jsou dost velke. I kdyz mam velkou ruku, tak se mi 60ka ovladala o poznani lepe.
To zumo asi pujde v rukavicich ovladat lepe, ale jednak je podstatne drazsi a je to primarne urcene pro autonavigaci. Pokud vim, tak ma problemy se zobrazovanim ceskych topomap a asi nebude mit kompasovou sipku a mozna ani ne 2D mapu. A take neni na tuzkove baterie, ale na interni baterii. Navic nema konfigurovatelna ciselna pole, takze pravdepodobne nezobrazi ta cisla, ktera byste pro svou specifickou potrebu videt chtel.
Ja bych doporucil 60CSx nebo 60Cx. Do rogala vyskomer a elektronicky kompas nepotrebujete, protoze se pohybujete dostatecne rychle a tim, ze jste ve vzduchu, tak vetsinou uvidite dostatecny pocet satelitu a i vyska z GPS bude pouzitelna.
->abakusa:
Lehce OT, ale na rogalu se přístroje přidělávají na trubky, takže pokud bych přistál do vody (což se doufám nikdy nestane, tak budu mít co dělat se dostat z postroje a neutopit s i s křídlem a po nějaké GPS ani nevzdechnu.
Zatím je pro mne favorit 60CSx, protože se mi oproti 76CSx víc líbí (funkčně srovnatelné, rozdíl jen jednom tlačítku a schopnosti 76-ky plavat). Dokonce obě mají výpočet dokluzu, což je taková třešnička. B)
->mapoid: Tak nějak na to zatím koukám i já. Geocaching bych rád zkusil taky - jen co nám trochu vyroste dítko, vychovám z něj "kačera".
Děkuji všem za odpovědi!
Vím, že můj dotaz byl na oblast, která je na hranici působnosti tohoto serveru a jsem velmi rád za komunitu se snahou poradit a neposílat mne jinam. B)
Ještě jednou díky za rady a všem přeji hezký den.
Téma zamykám.