Ahoj,chtěl bych se zeptat hlavně těch co mají externí gps modul k mobilu,pda to je jedno jak zaměřujete pozici svých kešek,mám SE C510 a handy geocaching ale nenašel jsem nějakou funkci na zaměření,mohli by jste mi poradit jakým programem pro telefony s javou pozici kešky zaměřit???děkuji
Ale no tak.. HG má jednu z nejlepších funkcí na zaměření kešky. Je tam v nabídce přímo v nabídce Průměrování…
Ahoj,s jakou presnosti funguje napr Garmin eTrex? 10m? Je to oproti GPS modulu v mobilu rozdil?
Záleží na signálu, přesnost 3-4m.
sobikovi:aha,ja si rikal ze to bude asi nejaka moc nepotřebná funkce a ono
,jak to přesněji funguje???gps modul mi má přijít až zítra takže nemůžu vyzkoušet takže bych chtěl poprosit o nějaké moneší vysvětlení abych věděl přímo co s tím,jestli to mám spustit a ono mě to zaměří a dál???
Pokud jde o zaměření keše, vždy tam nějaká ta chyba GPS bude. Takže první zásada je čím víc měření, tím lépe…
Měření je vhodné provádět v různé časy, různé dny v týdnu… kvůli postavení satelitů, chybě GPS atd.
Je dobré před měřením měnit pozici. Já vždy udělám 2 měření a pak obejdu s GPS okolí a zase se vrátím na další měření..
Až posbíráš víc měření, dej si je do tabulky a pak stejně výsledek průměruj. Ideálně hodit do fotomapy a porovnat se skutečnou pozicí keše.
Pokud jde o HG, tak GPS modul položíš tam kde bude keš, spustíš průměrování a budeš čekat, než doběhne 100%. Pak si bod uložíš do oblíbených a můžeš pokračovat znovu… Jak už jsem psal, ideální je mezi měřeníma se přemístit.
JJ souhlas se Sobikem.
díky
Keš zaměřím na místě co nejpřesněji. Doma pak souřadnice zadám do Google Earts a případně posunem na mapě zkoriguji dle skutečného umístění.
jenže já jsem před tímto zakládal eště jedno téma kvůli stáří map na gc.com(což znamená stáří map i na google,o mapy.cz radši nemluvým ti mají fotky z roku 2003) a že tam kde je nádherná menší vodní nádrž je na mapách jenom pole takže nedokážu přesně určit kde ta nádrž vůbec začíná
Neboj, pokud to bude špatně zaměřeno s nějakou chybou, prvohledači se jistě ozvou a pošlou ti své souřadnice ![]()
Když zvolíš vhodné uložení a správnou nápovědu, pomůže to odstranit nepřesnost v zaměření a přerytí celého okolí.
Obecně ale google mapy jsou asi nejčerstvější a taky kontrola proti fotomapě na google je asi nejpřesnější. Nikdy to ale nebude na 100%. Pokud na té fotomapě není ten rybník, hráz apod. určitě tam je jinný prvek a od toho lze doměřit polohu - vzdálenost, azimut.
Dobrý postup je tento:
- Na místě samém provést několik měření v různou dobu. Nejlépe s HG a jeho funkcí Průměrovat.
- Z naměřených (průměrovaných) souřadnic si doma ještě spočítat průměr.
- Tyto souřadnice si zobrazit na nějaké mapě a případně zkorigovat. Pokud to jde, samozřejmě, ale většinou ti to dá dobrou zpětnou vazbu.
Tyhle body už ti radili mí kolegové. Já přidám toto:
- Poprosit kamaráda kačera, aby ti udělal betatest, nejlépe s jiným přístrojem - dej mu souřadnice a nech ho "keš" najít. Jdi s ním a sleduj, kam ho to vede, kde tápe atd. Na základě tohoto testu pak uprav buď souřadnice nebo hint nebo obojí.
Pokud nemáš kamaráda s navigací, vyprav se tam několikrát sám, ale tak, jako kdybys tu keš normálně hledal. Zapomeň na to, že víš, na kterém místě to má být. Dej na šipku a snaž se donavigovat na 0m nebo alespoň na 1-2m a zkontroluj, jak daleko od keše jsi se dostal. Pokud to je tak do 5m, asi bych to už dál neřešil.
Při každé návštěvě cílového místa si znovu nech zprůměrovat aktuální souřadnice a zpřesňuj.
Snad to takhle stačí, hodně štěstí při zakládání.
Jenom doplnuji, ze prumerovani maji i Oregony a predpokladam, ze i Dakoty.
jenže aby ti prvohledači nejdřív nespadly do vody a pak se až ozvali že to je špatně zaměřený ![]()
klidne at spadnou,o to vetsi maj zazitek ![]()
jen jim doprej trochu toho adrenalinu
takže jako parkoviště mám určit prostředek rybníka a porosit o publikaci v noci aby si taky jednou za čas umyli auto???
Malý dotaz - když souřadnice zadám do mapy.cz tak mi hodí polohu kde se bod nachází. Když to samé udělám s googlemaps tak má asi 20m odchylku… jak je to možný?
Mapy.cz mají dost aktuální fotomapy, řekl bych tak 2009 a novější. Ty starší ale taky. Googl má IMHO totéž, protože u nás letecky mapuje jen Geodis Brno a ty podrobnější měřítka nejsou satelitní, ale letecké. Je ale dost dobré přepínat se i na starší podklady, bývají tam jinak hozené stíny a může být něco lépe vidět. Fotomapy nejsou absolutně přesné, proti katastrálkám můžou být třeba o metr i víc, ale to GPS taky a hůř. Na Googlu pozor na zelenou a červenou šipku. Červená se chytá na nejbližší adresu, na definiční bod. Taky mě to dost spletlo.
to zadáváš do normální nebo do fotomapy ? Ty normální jsou jen takové malůvky, ěm nevěř. Fotomapy by měly sedět.