Zdravím všechno kačerstvo,
jako správný zelenáč zahájím svoje působení na fóru nějakým tím dotazem. Za necelé tři týdny oslaví své první narozeniny můj první pokus o založení kešky - [cache]GC2CMQA[/cache]. Jde o jednoduchou multinku v zapadlé vesničce nedaleko Jičína, která je tvořena třemi krabičkami velikosti micro a větší finálkou. Krabičky na jednotlivých stages obsahují papír, na kterém je nějaké to historické povídání, klasická říkanka pro náhodné nálezce a souřadnice krabičky následující.
Krabičky jsou použité zkrátka z toho, co dům dal, kartičky uvnitř jsem zakonzervoval jednodušše pomocí eurodesek a žehličky. Zimu i jarní tání to vcelku v pohodě přežilo, všechno důležité zůstalo čitelné. Přecijen ale nějaká ta kapka prosákla a po okrajích kartiček jsou skvrny od rozpitého inkoustu. Nic, co by znemožnilo odlov finálky, ale také nic moc krásného.
K narozeninám proto pro kešku chystám kartičky nové a byl bych rád, kdyby to ta voda měla s dobýváním inkoustu co nejobtížnější. Obracím se tedy na zkušenější kačery s prosbou o radu - potřebuju, aby kartička zůstala pěkně ohebná (nacpat ji zpátky do krabky dá trochu zabrat - proto klasické zalaminování problém neřeší) a aby byl obal co nejméně propustný.
Co nejpružnější zatavovací folii a zatavit. Nevim, jak ty malé vypadaj, ale pokud jsou to petky, tak by tam ta folie měla jít stočit.. Ale musí to být ta co nejmíň tlustá.
a) vytisknout to na laserové tiskárně, pak se to rozpíjet nebude
b) existuje materiál s názvem NeverTear, na ktreý se dá tisknout a zároveň je velice ohebný, odolný proti roztržení a proti vodě. Mám ho v regálu za sebou dost velké množství.
Myslím, že by to napsané, nebo vytištěné na obyč papíře mohlo jít postříkat penetrací proti vodě (z obou stran, aby se papír nasál) na textil, stany atd. Když jsem viděl, co to udělá s hadrem - pak nejde vůbec namočit, voda se ho netkne. Tak to nejspíš zafunguje i na papír. A zůstane mu ohebnost a skoro i tloušťka:-)) Ale nemám ověřeno a vyzkoušeno.
Zkusil bych normální igelit (ne mikroten) a žehličku. ale chce to něco jako mezivrstvu mezi žehličku a igelit. Možná by postačil celofán (ten snese vyšší teplotu a k žehličce se snad nepřilepí a buď tam taky zůstane přilepený k igelitu anebo to zkusit přes teflonové plátno. je to jen nápad, tak jestli máš odvahu, tak to vyzkoušej. Taky by to asi šlo zažehlit přes ten povoskovaný papír, co ti zbyde po odloupnutí ze samolepky. ALe nezkoušel jsem to. (jo a žehličku na nejnižší teplotu)
S celofánem to šlo, dokud to byl opravdu celofán, z celulózy. Dnes se ty fólie na balení dárků dělají z něčeho jiného, co se k žehličce zcela určitě připeče. Ale krycí papír ze samolepky by fungovat měl. Papír na pečení - obávám se, že ho už nesloupneš. Ale není nic jednoduššího, než to zkusit.
Zrovna vyrábím potápěčskou kešku, tak vím co stojí voděodolný papír z toho TOM007ova odkazu :o)
Blok se dá koupit v potápěčských obchodech a stojí kolem 400 kč včetně hezkého obalu. Já koupil jen ten bloček za polovinu, i tak je to sakra drahá blbinka :o))
A na vodotěsnou stage je to trochu zbytečné, tam stačí zalaminovat obyčejný papír a až se poláma, tak se holt kartička vymění.
Edit: teď koukám, že to tam je i s cenami, ale je to zhruba stejné, blok bez hezkého obalu 175 :o)
to jsem nezkoušel, ale speciálnim perem, se dá psát i v dešti do mokrého logbuku, osobně otestování na jedné vlastní keši, kde keš byla logbuk bez obalu asi rok
Tak jsem po nějaké té době dumání objevil, že mi vedle tiskárny leží netknutý balík obyčejného lesklého fotopapíru. Po vytisknutí na inkoustovce a ponoření na dvě hodiny do vody se s tím vůbec nic nestalo, takže je asi rozhodnuto.
Btw, zkusil jsem na to otisknout razítko - při okamžitém rozmatlání prstem ztratí trochu barvy, ale zůstává čitelné a po chvilce schnutí by podle mě vydrželo komplet. Černá centropenka po dvou hodinách pod vodou dost vybledla, ale přečíst se dá. S propiskou voda ani nehnula a obyčejná modrá fixa jen vytvořila kolem textu světle modrý nádech. A pastelka se drží. Bylo by to podle mě i vcelku dobře použitelné na logbook ve vlhčím prostředí. Dá se na to psát čímkoli, dá se na to relativně dobře i tisknout a něco to vydrží.