Jakou GPS do 6 tisíc

Chceme s rodinou začít s geocachingem, protože často chodíme na výlety a hledáme možnost, jak si to ještě učinit zajímavějším.
Ale v zásadě o geocachingu nic nevím alespoň co se týká používání GPS, co je potřeba a podobně.
Představovala bych si nějakou GPS okolo 6 tisíc, rozhodně ne telefon. Prosím poraďte.

Je škoda, že nechceš telefon, ten se dá využít i v případě, pokud bys nepokračoval v GC. Nicméně mě se osvědčily Garmin Oregony, zvláště řady 300 a 450.

Sarkasmus?:o

Pokad chces dotykovej displej … podivej se nekde fyzicky na Oregon nebo Dakotu (zalezi na tebou preferovane velikosti).

Mozna bych zkusil pockat na nove eTrexy, v pripade ze nechces dotykovy display.

Nakonec, podobnych vlaken uz tady probehla hromada, zkus si najit pres hledani vlakna o Oregonech, Dakote, Viste HCx a o novych eTrexech …

Ja tohle resil pred … asi 2 rokama (ze by to bylo uz tak dlouho? ;)), a rozhodoval se mezi Oregonem a 60Csx… nakonec kvuli velikosti jsem redukoval vyber na Dakotu 20 Pro a Vistu HCx a vyhrala Vista …
Takze si to chce opravdu promyslet co chces, co od toho cekas.
Na strankach garminu si muzes dat pristroje vedle sebe na porovnani tech. parametru … a uvidis.

Hodne stesti pri rozhodovani.

můj tip - vista hcx z druhé ruky za tři tácy - a piš si, že se jich vyrojí, až garmin přiveze i do česka novou řadu 10-20-30…

Díky všem za tipy. Telefon fakt ne:)
Dívala jsem se na ty GPS oregon a etrex. Nějak mezi nimi nevidím rozdíl…Na stránkách Garminu už bohužel není Oregon 300 na porovnání s těmi 450. Naopak ty jsou tam tak tři a v porovnání mají úplně stejné parametry a cenový rozdíl mezi nimi je až 2 tisíce.:o
Radši bych měla už navigaci s mapami než abych musela někde ještě shánět/kupovat mapy. Jestli jsem to pochopila, tak ty oregon to splňují. V čem je lepší 450 než 300, tušíte někdo?

Ještě dva dotazy. Je asi lepší mít mapy 1:10000 než 1:25000, že?
Manžel jede do USa za pár dní, má cenu se snažit sehnat navigaci tam a tady pak mapy? Nemáte s tím někdo zkušenost?

300 už nesežneš, byl nahrazen 450kou která je to samé a přidává 3 osý kompas místo původních 2 os. Ten kompas je fakt hodně znát a hodí se…
Oregony 5xx přidávají ke kompasu ještě foťák.. to už je na Tobě, jestli to využiješ nebo ne - ale tam už by si se pravděpodobně nevešla do těch 6ti tisíc…

Foťák nepotřebuju:) No do šesti se stejně nevejdu, nejlevnější 450 jsem našla za nějaké 6400 Kč:)
Na to USA už jsem koukala a vzhledem k tomu, že mapy samostatně stojí přes 2 tis., tak se to nevyplatí:( To bych si ty mapy musela odněkud stáhnout zadara:)

Uááá, teď se v tom začínám ztrácet. Takže Czech Topo a Czech Topo pro jsou dvě rozdílné věci?

Topo je 1:25000 a pro 1.10000. Asi. Takže komentář od Smogeo byl opravdu sarkasmus, protože takový Oregon s Pro se za tu cenu sehnat nedá…ahááá.:slight_smile:

A co tedy Garmin Dakota 20 PRO, tu jsem našla za 6000 kč…

Celkem použitelné jsou openstreet mapy, ty zadarmo jsou. Proti PRO jsou chudší na detaily, ale asi jak kde. Někde v městech jsou možná srovnatelné. Jako mapa do přístroje bez mapy určitě svou úlohu splní dobře, asi tak, že pokud nebudeš mít vedle sebe někoho s PROfi mapou, tak rozdíl neuvidíš. A pro cizinu, kam člověk jede jednou za čas, je to jediné rozumné řešení, nebudu si kupovat TOPO Chorvatska na týden dovolené.

Mapy zadarmo si muzes kuprikladu stahnout zde. Jezdil jsem podle nich v Rakousku, Italii i Madarsku a naprosto bez problemu.

http://www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php

Ještě k té Dakotě 20. Největší rozdíl oproti Oregonu 450 mi přišel ten v počtu barev na displeji. Dakota jen několik stovek a Oregon několik set tisíc. Jak se to projevuje?

hlavne asi u vydrze baterii a fotonavigace jen u 450

Hele, našel jsem tohle - DAKOTA 10 + TOPO za čtyři litry i s daní: http://www.mall.cz/turisticke-gps-navigace/garmin-dakota-10.

Rozdíl mezi Dakotou a Oregonem není jen v počtu barev na displeji (to asi v praxi hrát roli nebude) ale v počtu pixelů na displeji. Na pixely je Oregon podstatně větší. Pak je rozdíl ve velikosti. Oregon je mejdlo. Dakotu jsem v ruce nedržel. Pak je rozdíl v dvoj nebo trojosém kompasu (př. bez kompasu D10).
Chirp, wherigo - to asi někdo využije, pro mě je to prozatím přidaná hodnota bez většího významu. Navigace na geotagované fotky u O450 a výš může být taky dobrá, já to ještě nepoužil, O550 s foťákem nemám.
Čili - nejlepší je to, na co si zvykneš. Každý výrobek má pro i proti.

Ta Dakota za 4000 - za to byl loni Legend. Jdou s cenou hodně dolů. Pokud ti nevadí absence kompasu.