Dobrý den,
procházím místní forum,je toho zde o navigacích spousty,jen jsem zatím nezjistil jakou vlastně navigaci potřebuji já.
Jde o to,že nejraději bych měl asi navigaci v telefonu ať sebou nemusím tahat pořád tolik elektroniky.Už tak chodím jak robokop.Dva mobily,foťák,bluethoot,tatranka do radia,autonavigace a teď uvažuju že k tomu přidám i navigaci kvůli geocachingu,protože mám nějakou obyčejnou navigaci do auta od Tomtomu,ale ta pro hledání keší je naprosto nevhodná.Když jí totiž zadám souřadnice keše tak mě navede jen na konec cesty a tam kde už se autem nedostanu je nepoužitelná a stejně se mi s ní nedobře pracuje a nejraději bych ji hodil do kýblu,bo vydrží asi 5 minut na baterku
…
Chtěl bych nějaké kompaktní zařízení,které budu moct používat jak při geocachingu při pěším výletu tak i při cestě do chorvatska autem.
Otec má Edge 705 .Je super,ale do auta naprosto nepoužitelná.Představoval bych si navigaci,co u baráku nasadím do držáku na palubce v autě,navede mě to po normálních silnicích co nejblíže ke keši a pak když vystoupím z auta a vezmu si jí do ruky a dovede mě bez problémů až ke keši samotné.
Opravdu mi nezáleží na tom aby to bylo vodotěsné a páduodolné,nic takového fakt nepotřebuju.
Chci aby tam šli ukládat listingy a keše ať nemusím tahat štosy papírů.
Úplně super by bylo,kdyby mě to třeba i při jízdě autem upozornilo,že kousek je keš,když třeba odbočím a sjedu 5km,tak ji mám … jestli takového něco vůbec existuje.
A úplně nejlepší by bylo aby to všechno uměl nějaký PDA s telefonem.Jenže co jsem tady tak četl,tak s telefony obecně moc dobré zkušenosti nejsou,jsou nepřesné a pomalé,v autě jede GPS za mnou a tak,takže to bych opravdu nechtěl.A vůbec se v těch nových telefonech neorientuju.Jako líbí se mi třeba Nokia n97 nebo některý HTC ve stejné cenové kategorii,ale fakt jako tomu nerozumím a potřeboval bych poradit od zkušenějších a navíc nevím,jsou to dost drahé přístroje a ne že bych na to neměl,ale pokud by existovali levnější alternativy splňující stejný účel,tak nemám důvod vyhazovat peníze z okna.
Navíc chtěl bych asi používat sw i mapy Garmin,pokud jsem něco nepřehlédl,příjde mi jako asi nejlepší,co jsem se tak díval.A myslím,že je snad jediný,kdo podporuje GC.-akorát zase nevím jestli to platí i pro mobily.
Takže se nebráním ani samostatnému přístroji.Jen fakt nevím jaký abych mohl stávající tomtomku vyřadit z provozu.Potřebuju to do auta i pro pěší chození a nejlépe i pro kolo,ale tak to už by byl jen nepodstatný bonus.
Co jsem si tak prohlížel katalog Garminu,docela mi padla do oka nüvi 550.Podle toho co tam píšou by tenhle přístroj mohl splňovat mé očekávání.Nevím sice jak to v praxi funguje,píšou,že to má automapu i turistickou mapu.To se jako nějak přepíná?Nebo se musí vyměnit karta s mapou,nebo jak,nevíte?Jenže za tu cenu tohoto přístroje mám už i tu n97 nebo i HTC … Tyky se mi docela líbí Dakota 20,ale jako nevím,jestli se podle ní dá jezdit i autem a jak je na silnicích dobrá-máte s tím nějaké zkušenosti?
Tak fakt nevím a moc prosím o radu a pomoc s výběrem.Jsem začínající geokačer,ale zaroveň hodně cestuji jak služebně tak souromě autem a chci to zastřešit všechno co nejuniverzálnějším přístrojem,který bude kdykoli připravený k použití ať už na cestách nebo při procházce v lese.
Mockrát děkuji za jaoukoli nápovědu.
Tak Nüvi 550 momentálně vlastním.K dispozici jsou při koupi tři mapy-Evropa,ČR s adresami a turistická ČR(tedy tak to bylo někdy loni).Při autonavigaci můžeš používat kteroukoliv,Evropa je nainstalovaná v přístroji,ostatní se instaluje z přiloženého CD na kartu(musí se dokoupit).V autě funguje normálně jako klasická,hlasová autonavigace od garminů,pouze je potřeba vzít v úvahu menší displej než širokoúhlé Garminy 255W,660 a výše.Je to dáno tím,že 550 je vodotěsná do 2m a má robustnější a pevnější rámeček pro použití do terénu.Bohužel nemá žádné poutko třeba k pověšení na ruku,takže bylo nutné pořídit pouzdro.Baterie vydrží zhruba 5-7 hodin,podle nastavení jasu displeje,či zvuků.Pokud chodíme při výletě celý den,tak ho vypínáme,vydrží pak bez problémů.Je možno si vybrat auto,pěší,kolo,moto či loď.Silnice či mimo silnic.Po nastavení stačí kliknout na pěší a automaticky se podle vlastního nastavení přepne např. mimo silnice.Jakmje psáno Nüvi 550 podporuje GC,Wherigo,takže se dají stáhnout celé listingy s nápovědou a posledními logy.Tedy pokud si PM,pokud ne,stáhnou se pouze základní údaje o keši,bez popisu a huntu.Samozřejmě dá se to tam nacpat bez problémů se vším všudy přes jiné,nejmenované programy.(Ale pozor,některé keše potom zlobí a při otevření popisu restartují GPS).Na začátku jsme si docela užili,když při chůzi navigace reagovala až tak po ujití 40 metrů,pak se teprve začala neochotně pootáčet.Málem jsem s ní praštil o zem,hledat takhle kešky bylo skoro nemožný.Po měsíci jsem zjistil,že je potřeba jí při hledání držet v poloze kolmé (tj. jako ve stojánku v autě),tak trochu jako volant,potom šlape bez problémů,dohledávání a přesnost v pohodě!Má kompas,ukazuje azimut a nadmořskou výšku,ale je potřeba lehce svižné chůze,jinak s námi nemluví.Při navigaci ke keši je na displeji ikona truhly,kdykoliv se dá kliknout a zobrazit listing atd..Takže,Nüvi 550 umí navigovat po silnici,umí hledat keše,ale je potřeba od každého trochu slevit.Plnokrevný turistický Garmin to prostě není,v autě je třeba slevit z velikosti displeje !!Nevím jaká je nyní jeho cena,ale na to co nabízí,byla loni určitě vysoká !
J8 používám Oregona 300 dá se používat jako navigace do auta tak na GC listingy tam stáhneš a má jednu výhodu nekecá ti do řízení.
Na toto téma jsem tady psal už několikrát a praxe časem ukázala své… Každý chce univerzální zařízení, ale takové není! Když auto, tak autonavigace, když turistika, tak outdoor navigace, když rogalo, tak letecká navigace…
Já po všech experimentech skončil na trojici zařízení, která splňují na 100% moje očekávání toho, co mají dělat a jak to dělají. Do auta je autonavigace a to když autonavigace, tak TomTom. Vše ostatní je hračka. Vždy spolehlivě dovede na místo, fungují do něj exporty z GeoGetu včetně itinetáře lovu, mám tam všechny keše v ČR včetně listingů… Zatím mne vždy dovedl v 95% cest až ke keši, nebylo nutné vytahovat žádnou další navigaci.
Když už je to nutné, pak použiji iPhone a jeho aplikaci na geocaching přímo od GS. Podpora listingů, map, navigace atd. atd. atd. zcela 100% a takto odloveno 100% městských keší resp. keší mimo divočinu, les.
Na ten zbytek, na kolo, lyže atd. vytahuji Dakotu. Příjemný přístroj v poměru cena/výkon. Ano, dá se i v nouzi pomocí Dakoty navigovat v autě, ale bolí to. Stejně tak jako s Oregonem. Ano, dovede tě k cíli, ale dře to.
P.S. Pokud ti v TT nedrží baterie, dá se koupit nová a vyměnit. Jako každá jiná baterie…
1\ Velikost obrazovky Oregona a autonavigace je zásadně odlišná
2\ Logika softu na autonavigaci vyžaduje zcela jiné věci než na turistiku
3\ Turistická navigace naviguje auto stejně dobře, jako autonavigace v lese na keš ![]()
Slušná autonavigace umí nastavit "ukecanost" na rozdíl od pípání turistické navigace. Cesta Prahou je fakt koncert morseovky… hrůza :@
Nechci to tvrdit, ale není to částečně o mapě ??
Když je v zařízení topo mapa tak prosím, ale v případě atlasu by to mělo cestu určit ne? A i naopak.
(samozřejmě že tam není komfort TMC nebo GSM zpráv, ale jádro vyhledávacího algoritmu bude patrně u Garmina stejné).
Samozřejmě že to není AllInOne, ale na místo tě dovede
Určitě tam mapa hraje taky svojí roli, ale autonavigace mají propracovanější algoritmy routování (i rozmanitější nastavení, možná i rychlejší přepočítávání) - takže bych to viděl v obojím.
Danhill81: Taky jsem řešil v podstatě co ty. Zvolil jsem Oregon300. Volba dobrá, ale teď bych šel do vyšší řady , kvůli 3D kompasu. Snad ho není třeba tak často kalibrovat. Pokud O300 nosím v ledvince, pak v autě, pak v ruce atd, tak je třeba při potřebě přesného zaměření kalibrovat. Což někdy je i víckrát za den. Ale trvá to cca minutu a mám jistotu, že je zkalibrovaný…
A teď k mým poznatkům:
-Funguje jako turistická i autonavigace. Dojedeš poblíž, pak vystoupíš z auta, přepneš a jdeš po turickém režimu.
-Mám v O300 nahrané keše (vč komplet informací-listingy,logy,nápověda,hvězdičky atd) ,takže pokud jedeš na jakýkoli režim (i když je jen gps puštěná) tak vidíš ikonky keší na mapě. A i jestli už jsi je ulovil - změna ikonky.
-Je celkem odolný, vodotěsný, má karabinu na připoutání, držák na kolo - jen nacvaknout, kabel do auta na napájení.
-Pokud není na kabelu-2 tužkovky - je to univerzální.
-Celkem vyhovující přesnost.
-Slabina je poměrně špatně viditelný displej na sluníčku.
-MikroSD karta paměti - na mapy, keše atd. Veliká paměť - např 4Giga.
-Pamět i v O300.
-Lze koupit v podstatě jakékoli mapy (ČR, Evropa, svět, topo, auto atd) vč. aktualizací.
-Na jedny baterky vydrží skoro den.
-Dotykový displej - dobrý, pohodlný, funguje spolehlivě.
-Za šera a za tmy skvěle viditelný displej:-))
-Je pohodlný do ruky, celkem váží. V případě potřeby jím zabiješ zvíře:-))))
Na telefonování a stažení úplně aktuálních logů používám tel N86. Asi by šel použít i skoro plnohodnotně na kešky, ale ten kompas v tel mi přijde takový rozlítaný. Mám v něm handyGC.
Běžně s sebou mám pořád tel (foťák v něm), O300, sadu baterek a razítko:-) VEčer a v noci i čelovku a svítilnu:-)
Už mě nějak nenapadá, co bych napsal. Kdyžtak se ptej:-) Jak jsi psal, je tu o výběru gps dost napsáno. Jsem kačer začátečník, nevyžívám se v těch IT věcech, spíš mě baví hledat keše. Takže možná píšu věci nevědecky a neodborně. Prostě laicky, jak je vnímám. Nemůžu posoudit jiné věci, jen to co používám tak, jak používám:-)))
Dovolím si tvrdit, že není. Např. TT má ve své autonavigaci řadu dalších algoritmů pro optimalizaci trasy podle typu vozidla, času a dní v roce (např. v Rakousku jsem se v létě divil, že nás cestou domů žene mimo dálnici… a pak se ukázalo, že byl začátek prázdni, kolony, kalamita…). I TT jako autonavigace umí pracovat s Open Street mapama a zobrazovat polohu v nich. Autonavigace řeší sjezdy z dálnice, umí nastavit "ukecanost", hlasové upozornění na POI (radary) apod.
Turistická navigace jen pípá, takže odvádí tvoji pozornost od řízení a velikost obrazovky je zásadně rozdílná, zobrazení jízdních pruhů, ulic atd. nikde. Ještě jsem neviděl turistickou navigaci s příjme RDS TMC nebo Live Info.
Jasně je to věc názoru a skutečných potřeb.
Mimochodem TMC má občas problémy s aktuálností. (Nehody se objevují celekm rychle, ale zůstanou tam viset i hodiny po tom kdy je provoz ok).
Ano, TMC má svoje problémy, ale… je lepší o nehodě vědět, přibrzdit a počítat s tím, než se nedozvědět nic.. Krom toho např. TT Live funguje trochu jinak.
Zdravím, absolvoval jsem trasu do Itálie a zpět pomocí navigace s TMC a musím říct, že to většinou funguje. Poprvé jsme na tu značku "zácpa na dálnici" srali, ale po dvou hodinách popojíždění v koloně jsme už další taková oznámení akceptovali a místům se vybýbali.
CO z toho? Když autonavigaci, tak s TMC. Toť můj názor.
Co se týká Dakoty (Oregonu) a autonavigace, tak řekněme to asi takto. Je to jako Windows Vista - funguje to, ale…
Každý asi očekává něco jiného. Já si jezdím s Oregonem zatím jen po Čechách. Dovede mě celkem spolehlivě na adresu i na souřadnice. Nechce se mi přepínat a nastavovat 2 navigace (i když možná to je snadné) , a tak mi vyhovuje Oregon. Od té doby co mám O300 mám TomTom v kaslíku a nepoužívám ho. I když jsem ty aktuální informace nepoužíval ani předtím. A do Itálie na lyže jsem spokojeně jezdil s TomTomem-bez info o zácpě:-).
Považuju O300 + tel s foťákem za takový kompromis mezi tím mít vše v jednom (tel, gps, kešky,foťák atd) a tím mít na vše spešl zařízení (2Xgps, foťák, telefon a třeba pda).
Jak jsem psal výše: Mám 2 věci neustále při sobě, nepodlamuje mi to kolena, nemusím se bát (teda moc) , že mi někdo něco ukradne a přitom mám vlastně vše vyřešeno a neustále v pohotovosti:-)) Je fakt, že nejsem žádný fajnšmekr na dokonalou elektrotechniku:-)))
A když mě 0300 vede autem přes řeku (párkrát se mi to stalo) , tak když to nejde, tak se do něj podívám líp, najdu cestu a jedu jinudy. Nebo jedu na jinou keš:-)))
Když budu potřebovat odvézt paletu cihel, a příště 4palety, taky nekoupím dodávku, apříště náklaďák:-)))
A o tom, že by něco fungovalo skvěle a bezchybně si iluze rozhodně nedělám! Takže mě to nepřekvapí a nezaskočí:-)
Moc děkuji za zajímavé poznatky … zase něco nového,co tady ještě řečeno nebylo,nebo jsem nenašel.Je fakt,že pípání,které nejde vypnout by mě asi v autě zlobilo.
Mám jasno v několika věcech.
1)Nechci dvě a více navigací.Raději oželím nějakou funkci,jen ať nemám zase krám navíc.
2)nechci nevigaci,která bude vydávat jakékoli zvuky,které nejdou vypnout.
3)Nevadí mi malý displej
4)Nebudu držet tempo chůže podle navigace aby se nesekala (to jako fakt ne :)) )
5)nepotřebuji aby navigace byla vodotěsná a vydržela den v provozu.moc keší jsem zatím teda neodlovil,jsem začátečník,ale na těch pár co jsem udělal jsem nikdy nepotřeboval mít navigaci zapnutou déle jak hodinu a hodlám s takovýmo kešešmi i pokračovat
6)Fakt nechci tomtoma!Naopak se ho rád zbavím po té co jsem viděl v akci garminy - prostě mi sedí víc (je to jako s nokii.Kdo se na nokii naučí psát sms,pak na samsungu nenapíše ani ahoj-teda aspoň u mě to tak funguje
)
7)Klidně si koupím i telefon,fakt mi to nevadí,nemusím mít nějakou super navigaci za desetitisíce…Jen se v tom prostě nevyznám a těch PDA a smartphonu a dalších takových krabiček je na trhu tolik,že jsem z toho fakt pako.Snažím se číst všelijaké recenze,ale stejně,vždcky se najde nějaký blbec,který k zařízení,které se mi na první pohled zdá jako vhodné napíše at to nikdo nekupuje,že je to na houby a tak …
Je fakt že ta nuvi550 vypadá dost dobře,ale co si budeme vykládat,ona dobře vypadá i dakota i oregon
Takže zase nic nevím …
Jak mě to nas… koupím si GPS modul za 500 k mojí nokii E51 a mapy má nokia zadarmo a bude po ptákách.Myslíte,že tahle kombinace by třeba na kešky nestačila?
Já jako nechci nijak šetřit,klidně dám za navigaci i 15táců,ale fakt si nejsem jistý,jestli náhodou ten GPS modul za 500 pro mě neudělá úplně stejnou práci … ![]()
Napíšu svůj názor… je téměř totožný jako názor sobika. Turistická navigace jako Dakota/Oregon se v autě použít dají, ALE nic all in one prostě podle mě není super zařízení. Pokud píšeš, že hodně jezdíš v autě tak ti jedině řeknu - neber Oregona jako navigaci do auta. Je to prostě zařízení primárně určené do terénu a ne na silnici. Já osobně mám na Oregon v autě výhrady hlavně ve městě, protože se prostě nedokáže naprosto plynule překreslit, takže pokud člověk sjíždí třeba ze spojky a má hned za sjezdem zatočit doleva/doprava tak prostě nevíš - je to velice pomalé -a to mám zapnutou na auto režim pouze jednu mapu a to Atlas8 s adresami. No a k té zvukové morseovce skoro škoda slov…
Na občasné ježdění, kdy člověk plus minus ví kam jet a jen potřebuje třeba rozlišit na okresce jestli do té vesnice zatočit doleva, nebo doprava tak to je fajn.
Samozřejmě Oregon/Dakota jako navigace pro geocaching nemá chybu. Komplet listingy a možnost mít v přístroji třeba 2000keší s listingy, hinty, logy, je nepřekonatelné. Stejně tak jako jet a mít zapnutou jen tak mapu, kde jsou vidět všechny ikonky kešek v okolí - paráda.
Já sice jednoúčelovou navigaci do auta nemám a ani nechci (nevyužiju ji), k tomu používám PDA HTC s TomTomem a to je pro mě nej kombinace - autonavigace a TomTom v PDA je na 99% totožná. Také na PDA samozřejmě v terénu můžu dohledat na netu ke kešce více, nebo aktuální logy pokud je potřeba.
Opravdu jak píše sobikovi, all in one zařízení nikdy nedokážou splnit na výbornou všechny jednotlivé požadavky tažke každý z nich má jednu hlavní prioritu a ostatní jako doplněk.
K tvému případu - pokud už máš autonavigaci a jsi s ní víceméně spokojený, pak ti doporučuji dokoupit nějakou turistickou navi pro geocaching (Oregon/Dakota) a určitě budeš spokojen - samozřejmě též ideální třeba na kolo. Rozhodně se nezbavuj své autonavigace ve prospěch Oregona na silnici… to bys asi nebyl nadšen.
EDIT: Ještě rychlý edit k tvému poslednímu příspěvku. Pokud ti nejde o výdrž celý den a bude ti stačit tvá nokia (s výdrží) tak je to pro tebe nejlepší volba! Kup si bluetooth modul do začátku za 500 a až ti přestane stačit s výdrží tak začni uvažovat o dalším vyšším levelu. U všech těch přímo turistických navigací platíš samozřejmě za výdrž/odolnost atd - pokud toto dnes nechceš je zbytečné za to platit. Rozhodně bluetooth modul je na tom s přesností i mnohem lépe než kdejaké PDA za 10tisíc. Bluetooth modul je tak nějak mezi PDA s integrovanou GPS a turistickou navi. Takže pro tvé požadavky si myslím, že to možná bude správná volba do začátku.
danhill81: Podle přízpěvků, co jsem tu časem pročetl, jsou lidi co maj nalovíno stovky keší i bez navigace! Další mají stovky s telefonem. Takže ta Nokie bude taky "stačit".
A teď můj myšlenkový pochod:
Když jsem vybíral gps, měl jsem vyhlídlou Vistu. Četl, hledal jsem atd-koupil O300 za 2x tolik. Teď bych koupil o řadu nebo dvě výš! Kešing mě chytl (což jsem v září nevěděl). Pokud tě taky chytne, rozhodně ti nebude stačit výdrž 2 hodiny. Třeba i 1 multina je delší… Já např. zkusil lovit 24 hodin v kuse… A ze zkušenosti vím, že i nová N86 při používání navigace, HGC atd za slabý den klekne:-(( A má spešl baterku… I když i ta jde mít náhradní v kapse:-))
Pokud ti fakt nejde nutně o kačky, vol lepší zařízení. To platí o všem, ne jen o gps.
P.S. Ale jak píše Zuzkys, zkus ten modul a uvidíš, jak budeš chtít "modernizovat":-))
No,to vypadá jako slovo chlapa do pranice …
Díky za rady,asi fakt pro začátek půjdu do toho GPS modulu…
Není to investice,která by mě rozzlobila,kdyby to nefungovalo a to s tou přesností těchto modulů jsem taky četl,že si nevedou zle.
Nehodlám zatím lovit 50 a více keší za den …
Ve skutečnosti to bude z 90% tak,že mám služebí cestu,jedu sám,osobním autem např. do Liberce a zpět.Vyhledám si souřadnice keší po cestě,tak dvě tři a prostě si udělám zastávku na cigárko,lehkou procházku a zalogovaní
… Zbývajících 10% jsou rodinné víkendové výlety,kde to bude probíhat podobně … Když pojedu do Loučně na zámek,vím,že je tam keš u labirntů v zahradě a tak si ji tam s rodinkou najdu a tím to pro mě hasne …
Nechám si tedy stařičkou tomtomku na cestování autem,kde baterka nehraje žádnou roli a do terénu vyrazím s mobilkem a GPS modulem,který se v pohodě vejde standartně k foťáku a ničemu tam nebude vadit.
A jak píšeš,když to přestane stačit,doplatím desítku za oregona ![]()
Je tady snad nědo proti tomuhle řešení ? ![]()
Danhill81: Je to tvé a rozumné řešení:-)) Uvidíš, co ti přinese čas… Třeba už pak bude mít Oregon lepší displej:-))
Já jen moc nechápu ty mapy na nokii.Ještě teda nemám ten modul,ale ty OVI mapy fungují hned po nahrání … Akorát mě trošku mate zadávání souřadnic,protože na gc.com jsou udávány souřadnice ve tvaru N XX° YY.YYY E ZZ° WW.AAA a do nokie to chce XX,XXXX°S YY,YYYY°V
Tak jsem z toho lehce jako mimo - to se dá nějak přepočítat,nebo jako jak to tam mám zadat ? ![]()
Je to jen tvoje volba a ber to jako radu lidí, kteří tím vším prošli… 80% svých keší jsem odlovil s mobilem a BT mobilem. Nelovím 50 keší denně, ale… Když BT modul, tak se stejnou nabíječkou jako mobil (má sice větší výdrž než ten mobil, ale..). Bert to tak, že když mobil jede s nějakým prográmkem v modu navigace, baterie rychle slábne! Bt modul se vejde do kapsy, do baťohu. Mobil do ruky. Při bouřce je to fakt supr chránit mobil před deštěm… mobilům prostě stále ještě voda nesvědčí.