ono by se zdálo, že tohle téma je omleté donekonečna … žel, mám pocit, že není, neboť jsem ani po urputném hledání nebyl schopen najít nějaké střízlivé srovnání různých bluetoothových klíčenek a podobných legrácek.
ptám se vás tedy: jaká bluetooth GPSka je nejlepší? :e)
z toho, co jsem zatím byl schopen nalézt, to vypadá, že současná špička je:
- buď cokoliv se SiRF StarIII
- nebo nějaký Evolve něcoTraxx s MT3
Většina zdrojů se shoduje na tom, že SiRF je "dobrej", a že tedy když si pořídím prakticky libovolné zařízení s ním, tak neprohloupím. Zajímalo by mě tedy, jaké konkrétní gpsky máte, jak je to s nimi a výdrží na baterii, jestli se od sebe různé gpsky se stejným chipsetem liší, jaké jsou nevýhody tohoto chipsetu a tak podobně.
…spousta zdrojů se taky shoduje na tom, že MT3 je "lepší" - rychleji najde satelity, dokáže se najít i uprostřed místnosti, má příjemnější přibližování k bodu atakdál… ALE někteří zase tvrdí, že třeba výsledná poloha (na rozdíl od SiRFu?) skáče o 15-20m, což je přece jen trošku dost.
tak jak to vlastně je?
a obecně, která gpska má nejlepší poměr výdrž/velikost?
díky za veškeré informace .e)
dosavadní zjištění:
Nokia LD-3W - je zaručeně dobrá co se týká hledání satelitů a přesnosti (SiRF), tisíce děkovných dopisů. Výdrž velmi dlouho v pohotovostním režimu, takže se nemusí zapínat a vypínat. Výhodou může být navíc to, že má konektor na standardní nokia nabíječku a standardní nokia baterii (což třeba já si neužiju, protože nokii nemám a nechci).
Má statickou navigaci, která se ale jednak dá vypnout (ačkoliv se za určitých okolností (po restartu?) znovu zapne), jednak je prý smysluplně vyladěná, takže je to použitelné i s ní.
Při hledání fixu je potřeba zůstat na místě - ale to asi platí obecně pro většinu zařízení.
Nokia LD-4W - údajně lepší citlivost (ale v praxi asi nepozorovatelné) vypnutá statická navigace, znatelně menší výdrž.
(samozřejmě, všichni se shodují na tom, že mobil umře dřív než bt modul, ale tak. to je jiná otázka.)
Navilock BT-451 - neznámý a netušený chipset Antaris4 SuperSense. Poloha má chybu běžně 15m, hledání satelitů trvá víc jak 15 minut na cold start, v průměru 3 na warm start. Hrozně nešikovné zapínací tlačítko, navíc kontrolky zapnutí nejsou na denním světle vidět. Výdrž (po výměně baterky) obstojná, ale udávaných 18 hodin to určitě není. Baterie je standardní nokiácká, konektor nabíjení je mini-USB
Navilock BT-339 - i když je to SiRF, hledání satelitů trvá velmi dlouho (že by problém značky?). Problémy se signálem v náročnějších prostředích (mezi vysokými domy, v mlze), jinak dobrý. Výdrž dostatečná (udáváno 20h).
Qstarz BT-Q1000 - čipset MT3, výborná přesnost, rychlé fixování, udrží signál i v budově (i když s velkou chybou). Výdrž udávaná 30h, v praxi přes 20. Baterie je vyměnitelná, je to nějaký nokiácký typ.
Má nešikovný posuvný vypínač, který se může přepnout při zasunutí do pouzdra.
Navíc má logovací režim, kdy do vnitřní paměti (200k bodů) automaticky ukládá trasu.
To je zatím můj favorit.
Qstarz BT-Q1200 - totéž, akorát má navíc solární panel (zřejmě potřebuje přímé slunce, být "na světle" nestačí - ale to tak se solárními panely bývá). Výdrž okolo 18h.