Zdravím všechny co mají rádi geocaching. Možná už tady takový topic je, ale já bych se chtěl zaměřit na něco konkrétnějšího. Potřebuju poradit s gps příjmačem. Do nedávna jsem používal nokii N95 s kterou se to jakštakš dalo. Později sem přikoupil GPS modul s antenou Sirf 3. Který sem prpojoval s nokií. Parádní a přesná navigace všechny kešky co jsem založil (neni jich moc), přesně zaměřeny. Nyní sem kvůli symbianu, který se mi absolutně nelíbý přešel na WM 6.1. Koupil sem si přes ebay HTC Kaisera (tyntII). Ale jak se zdá do auta je parádní, ale na přesnost s keškama má odchyiku až 20m
. S takovýmhle zaměřením radši kešku zakládat ani nebudu. Tak a teď k tomu na co jsem se vás zkušených uživatelů přístrojů chtěl zeptat. Potřebuju přístroj kerý bude mít DOBROU gps a bude to mít WM, nebo android. Tak abych nemusel používat gps modul. Protože práce s keškama a jejich logama jsou jednoduše vyřešeny. Díky GCz se nemusím starat o přípravu na jakémkoliv místě - všechny informace rychle a hned. Vým že ruční přístroje jako jsou garmin atd. lepší, ale (cena strašná 10.000) fakt za to ty prachy nedám. Pokud bych byl nucen pro přesnost používat přes bluetooth GPS modul tak bych potřeboval radu jak ho na WM 6.1 professional připojím, tak aby mi fungoval pro GCz. Nemůžu to spárovat. Na nokii to bylo za pár vteřin. Děkuji za rady PS: omluvte moji spisovnost
Kaisera si nech na mapy a listingy a na kešky si kup etrex H cca 1800kč
Volil bych Colorado 300 od Garminu.Dá se někdy sehnat naforu i za 3000 kč.
mam htc hd 2 a pouzivam k tomu externi gps modul ld4w,pres bt propojeno celkem bez problemu,jen si musis najit na kterem portu to bude chodit,me napriklad interni gps funguje na 4 - 57000 a externi 2 - 19000 (nebo tak nejak)
takze kdyz jdu necekane ven tak prenastavim v gcz na automaticky port a to se pripoji k internimu gps,pokud mam cas na pripravu tak vypnu automatickou volbu a zapnu bt a ptripoji se mi ext gps v gcz to je jedno kliknuti
Já používám Samsung Omnii s BT modulem iTraxx a jsem celkem spokojenej až na to, že telefon má malou výdrž a cca po třech hodinách musím měnit baterku. A pak ještě, že ten subtilní telefon při turistice dost trpí ![]()
Na WM6 musíš nejdřív spárovat přes bluetooth telefon s modulem a zadáš mu port, na kterém bude běhat (já tam mám COM2) (to bude asi stejný jako u Symbianu).
Pak jdeš do nastavení a do Externí GPS, tam zadáš na stránce Hardware port pro připojení GPS (COM2) a na stránce Programy nastavíš port pro programy (já tam mám COM3). Ten COM3 pak nastavíš v GCZII a mělo by se to rozjet.
Pak se můžeš nastavováním portu v GCZII přepínat mezi externí a interní GPS, jak psal Lanc.
Používám (kromě Garmina) HTC legend - Android, příjemné aplikace, slušná přesnost. Netvrdím, že je to to nejlepší na světě, ale mám s ním výborné zkušenosti.
Děkuji všem za rady, jen mám ještě pár otázeček. Chci se zeptat vámi zmiňované GPS příjmače eTrex H, colorado 300 a oregon (na které sem se ještě díval) Nevypadají špatně. Určitě bych měl zájem o koupi z někerých těchhle produktů. Jen nevím který by byl asi to pravé ořechové pro mě. Sem ochotný dát do přístroje 5000,-. Chtěl bych asi i s barevným dotikovým displejem. Bez foťáku (mám vlastní). U přístrojů se mi líbí že se dají měnit tužkové baterky. Jen nějak nechápu ty topo mapy nebo co se to do toho nahrává. To se pak za novější verze map platí? Nebo se to dá někde stáhnout? Jinak aby byl co nejvíce přesný. To je asi tak zatím vše, ve fukncích se zase tak nevyznám, tak nevím co kerý přístroj dokáže.
Pak bych se ještě chtěl zeptat co je to v nastavení na WM6.1 BAUD RATE (bývá tam 4800, 9600, 14400,…) Nevím jak to nastavit aby to bylo přesnější.
za 5000,-Kč si seženeš tak maximalně etrex hcx což je dobrý přístroj ale nemá dotikový displej.
A tohle je co?
http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=10&thread_id=15437&pid=213870#post_213870
Máš v tom hokej, pleteš si smart-telefony s navigačními přístroji a přenosovou rychlost modemu s operačním systémem a … ani ti nevím.
Jestli ti jde JEN o přesnost, nech si Kaisera a dokup si garmin eTrex H - je to přístroj jen se šipkou, ale ja na ty dvě tužkový a přesnější zaměření nic z běžných přístrojů nemá. Můžeš hledat s tím Kaiserem a nechat si všechny výhody, co používáš - GCz, třeba i Ozi explorer a co já vím, s připojením na net a třeba i s logováním hned na wap.geocaching.com, a dohledávej (když nenajdeš hned) s tím žluťákem - co nenajde ten, nenajde nic jinýho. Jsou to pravda dva přístroje, ale ponecháš si multifunkčnost smartfounu a zaplatíš za eTrex H maximálně 2000,-.
A až budeš o navigacích vědět trochu víc, zkus třeba Dakotu 20 - menší (což ale může bejt výhoda), trošku hrubší display, což nemusí vadit, ale jinak - prostě dotykáč. Seženeš ho kolem těch 5000,- třeba na eBayi nebo po netu, bez map, a ty halt budeš muset pohledat po warezu, to je na tobě.
Foťák v Oreganu 550 není foťák - to je záznamové zařízení. Cokoli tě cestou zaujme, jakákoli stage, kterou chystáš, nebo třeba kdes nechal auto v lese, prostě cvakneš foťák a v mapě se ti to označí symbolem, v informacích bude čas a souřadnice, uloženo jako waypoint…
colorádo nemá dotikový displej
dakota 10pro 6200kč
dakota 20 7000kč
to: Citecka
Já v tom mám jasno, jen jsem chtěl trochu poradit, když mám zájem si koupit něco dražšího. Co aspoň trochu vypadá a má to určitě víc funkcí než jednu šipku, která stejně občas ukazuje jak se jí zachce.
to: mwh
nemyslel sem dotykový display, ale tu cenu. Psal si že nic do 5000,- neseženu. Asi sem se nevyjádřil dostatečně o tom že je mi jedno jestli přístroj bude jetý nebo ne. Kvalita singnálu je snd horší u používaných přístrojích?
není horší u používaných na signál je nejlepší právě to H
jakou to má odchylku? dejme tomu v lese?
mwh: cenu tvoří nainstalované mapy. Nemůžeš ji tak jednoduše srovnávat. jak říkám, dají se sehnat i přístroje bez mapy, pak je cena až o dva tisíce menší. Ovšem pokud s mapou, šel bych jednoznačně do verze s pro.
neotopic: takhle to také nelze jednoznačně definovat. Anebo lze: nejmenší možnou. Zhruba se dá říci, že eTrex H, 60HCx a Oregana tě dostanou na tři metry ke správně zaměřené keši… s různými typy chování. Pak také záleží, zda jsi v lese, či v listnatém lese, nebo jestli prší, nebo jestli prší v listnatém lese… jestlis měl družice nalezené již před příchodem do ztíženého prostoru, anebo to zapínáš až v úzké rokli… 60 nemohu srovnat, jen je nejvíc chválená, i když nemá tu podporu cachingu a dotykáč. eTrex H mám a Oregano i Dakotu taky - - na Háčko nedám dopustit, ale co máme ty dotykový, už jsem ho nikdy na dohledání nepotřeboval. Mám ho na zaměření nových keší, ke kontrole a jako rezervu, kdyby se něco stalo daleko od domova.
Stačí to takhle?
přesnost H se takhle nedá říci jen prostě já byl s O 300 vždy o 3/4m jinde.Jeden případ za všechny kámoš jel na lodi a už jen doklouzával do přístavu a H ukazovalo rychlost do 05km/h
cicetka pokud narážíš na ty dakoty tak ty mají obě mapy u te 10 je napsáno pro a ta druhá má taky mapu.
Já osobně jsme teď vlastníkem 62s v dnešní době se dá sehnat za nějakých 8900 peněz i z mapami. jediné co mi u té navigace chybí je wherigo jinak je naprosto dokonalá. Tvrdit si to dovolím protože mi prošlo rukama 6 navigací.
Rychlost se dopočítává z průměru posledních pozic - nereaguje hned.
Rozdíl mezi Topo Czech 3 a Topo Czech 3 pro je značnej - i v ceně. Pokud vedle sebe postavíš starší Dakotu s pro mapou a novou s mapou "obyč", je cenové porovnání zkreslené.
Nechybí jen WherIGo, ale to je jedno. 60 ková řada je prostě sofistikovanej přístroj pro turistiku, ale starší konstrukce, včetně logiky softwaru. Směr vývoje jde teď jinak, byť se to může zdát leckomu k horšímu, to máš stejný jako u OS počítačů. Uživatelé chtěj dotykový displaye, a kteří nechtějí, pro ty jsou tu ty 60ky. Colorada se prodejně tak nechytila.
No a v Oreganech, popř. jejich zjednodušených verzích Dakotách je důraz kladenej na podporu uživatelskej funkcí - jakože přednastavenejch - včetně geokešingu. Platíš za to absencí některých nastavení a detailů a některých funkcí, o kterých stejně nevím, nač jsou… určitě jsou šikovný, ale nad mý požadavky.
Díky tak tohle sem chtěl slyšet. Jdu do eTrax. Jen ze začátku sem se prostě nemohl rozhodonut jestli má cenu si kupovat něco tak drahého. S eTraxem si vystačím. Hlavně že je přesný a můžu si pomáhat smartfounem. Dík za rady snad najdu zase o něco víc kešek, než doposud.
a GPC tak za 1000? jako studentvic dat nejde, i tohle by byl vysoky vydaj