vcera jsem resil jednu kesku v Cakovicich a tam bylo potreba pouzit pro postup na mezistage a na finale projekci bodu (kdyz znam azimut a vzdalenost). Pouzivam OZI explorer, ale ten nic takoveho v menu nema. Geokamarad mi vcera na pristroji Garmin 60CSX v menu tuto nabidku ukazal a pak v praxi predvedl. Byla to proste parada. Ja jsem se "trapil" s rucnim vypoctem a azimut jsem pouze odhadoval, coz je teda silenost.
Poradte prosim jak to resite Vy a jaky pripadne soft do PDA to umi.
Ťuknu si waypoint na aktuální pozici (ze které se má projektovat), nastavím si na něj "GOTO", rozejdu se předpokládaným směrem, a pak už se jen dívám na displej a snažím se dostat do bodu ve kterém budu mít jak správnou vzdálenost (ze zadání), tak i azimut (zadání+/-180).
Tzn. když někde stojí "stage2 je 340 metrů daleko, v azimutu 205 stupňů", je potřeba jen dojít na souřadnice, ze kterých bude výchozí bod vzdálený 340 metrů v azimutu (205-180) = 25 stupňů.
Není to samozřejmě absolutně přesné, ale zatím jsem ještě nebyl na žádné kešce kde by se tyhle vzdálenosti počítaly v kilometrech a úhly v desetinách :).
Třeba u WestPointu u Třebíče se projektuje tuším na devět kilometrů, tam by tato metoda určitě nefungovala. V Brně pak máme jeden letterbox, kde je také několikakilometrová projekce. Nějaký prográmek pro PDA by se určitě hodil.
Dělal jsem to v PPC, ale už vážně nevím jak. Měl jsem PDA se zapomenutým Ozim, starého Garmina, který neuměl projektovat, a mobil. Nějak jsem si s tím dokázal poradit
ono se to dá udělat i na sucho bez chození. Dát goto, vypnout gps a pak to ukazuje vzdálenost a směr od středu mapy. Takže stačí rejdit po mapě a najít bod. úhel je na desetiny stupně a při velkých vzdálenostech je tato udávaná v desítkách metrů. Takže v kombinaci s nápovědou by to mohlo stačit.
Na tyhle triviality stačí pár vzorečkú do excelu a středoškolská znalost goniometrických funkcí, ale nesmí se zapomenout že z. šířka a délka mají jiné převody na metry a že jsou na sobě vzájemně závislé. Do 10km se dá zanedbat po naše účely vliv zkreslení (model elipsoidu = rovina)
Je to tak výpočet není těžký jen člověk musí vědět jak na to a v jakých jednotkách dosazovat. V podstatě stačí znát sinovu a cosinovu větu ve sférickém trojúhelníku. Je to skoro stejný výpočet jako u naší cache nedaleko Greenwitch.
Nejjednodušší projekce bodu je v BeelineGPS. Člověk klikne na bod -> Projektovat bod -> zadá se azimut a vzdálenost -> OK -> Jdi na projektovaný waypoint
Podobny problem som riesil na GCKQRN, v padajucej tme ma nenapadlo nic lepsie len v GPSke nastavit varovny okruh v pozadovanych metroch, spocitat uhol-180 a vyrazit, uhol som opravil pohybom po kruznici… ale nakoniec som aj tak neodlovil lebo som mal obavy ze by som zapadol do blata a nasli by ma az kombajnisti
Nějakej chytrem mladej ne To vím taky že bych to tak spočítal, ale víš jak dlouho se s tím budeš šmrdolit v terénu? Přitom Ozi na PC to umí normálně Každopádně by z nás měl asi Ivánek (kamarád) radost, kdyby viděl, jak se nám hodí znalosti, co do nás nacpal v hodinách kartografie
No já na to taky narazil. Vyluštěné souřadnice projekcí, došel jsem tam a místo finálky jen dřívko s další projekcí. No, cesta vedla na sever a na jih, odhadl jsem podle azimutu, že to bude na jih, v přibližně dané vzdálenosti trafačka a jinak nic. A nenašel jsem to tam. Pak jsem si to doma promítnul a viděl jsem, že jsem to odhadl správně. Jenomže teď tam asi nepůjdu. Nějaká projekce v Adrakovi by se hodila, pokud tam není a já o tom nevím. V Garminu ji mám, ale s Garminem už nechodím.