Zdravim vsechny kacery. Rad bych nasel nejakou aplikaci, ktera dokaze co nejpresneji zamerovat kesky. Handygeocaching je super programek, ale co se tyce presnosti zamereni, neni idealni.
Myslel jsem si ze, je to zarizenim - Nokia E71, ale aplikace OpenWIG me vyvedla z omylu, zameruje opravdu paradne. Bohuzel slouzi jen k hrani kesek Wherigo, takze se do ni neda zadat navigovani na urcity bod.
je to divné, já jsem Handy Geocaching používal dost dlouho, než jsem si nedávno (z jiných důvodů) pořídil Oregon, a neměl jsem s ním, co se týká přesnosti, žádné větší problémy (samozřejmě, někdy satelity "zlobily", ale většinou to bylo dost přesné).
Pokud ti ale vyhovuje přesnost openWIGu, přikládám odkaz na jednu "play anywhere" cartridge, která je jakousi GPS navigací, tj. umožňuje zadat body k navigaci.
s handy jsem nikdy neměl problém s přesností, bude to tím že sama aplikace si souřadnice nemůže nijak vymyslet. souřadnice bere buď z interní gps nebo z bluetooth modulu a přesnost tedy záleží na tom kolik je dostupných satelitů, jaká je viditelnost, jestli jsem v lese atd atd, maximálně co daná aplikace může dělat je že souřadnice které dostává od GPS může obnovovat 5x, 3x nebo 1x za vteřinu popřípadě např průměrovat 3,5,10 za sebou jdoucích souřadnic a tím pokud se nepohybuji upřesnit pozici. O tom že by teda openWIG zameřoval nějak líp pochybuji, pokud máš ve WIGU navigaci tak na určitou zonu která je definovaná s určitou ± např 5 metrovou tolerancí.
snowman16: Kdyz rikam ze Handy naviguje hure, tak to taky tak myslim :). Napr. symbianova aplikace SmartComGPS navgiguje lepe. OpenWIG je vsak bezkonkurencne nejlepsi.. Tim nezpochybnuju nijak HG, jinak je to supr..
Aplikace přece nemá na přesnost navigace žádný vliv, aplikace jenom přežvýká a zobrazuje to, co jí přijímač přinese (ano, s větším či menším uživatelským komfortem).
Přesnost zaměření má na svědomí owner cache a přístroj, kterým ji zaměřoval. Tvůj GPS přijímač s tím nemá nic moc co dělat.
Ke keši dě dovede i ten nejlevnější Bluetooth GPS modul za pár stovek
Ale co myslíš tím hůře a lépe? Podle jakého kritéria to hodnotíš? Jak jsi to porovnával? Jde ti o souřadnice změřené na jednom místě nebo o chování šipky při pohybu?
(Jediný co mně osobně zatím vadilo bylo zbytečné omezení na 100 vzorků v režimu průměrování; upravil jsem si to aby to průměrovalo bez omezení, protože při horším signálu je spolehlivější nechat to průměrovat několik minut.)
jak již jsem psal já i všichni ostatní aplikace pouze zobrazuje to co jí dodá interní nebo externí GPS modul, pokud stále trváš na tom že handy naviguje hůře, může to být tím že používáš ještě starou verzi HG kterou vytvořil Destil a u tý bylo nastaveno že souřadnice pro šipku byly z gps brány 1x za vteřinu, vyzkoušej si stáhnout HG na které pracoval Arcao, tam vím že program "vylepšoval" např tím že pokud ti GPS umí dodat více než 1x za vteřinu souřadnice tak je šipka využívá (např moje evolve GoTraxx posílá souřadnice 5x za vteřinu a rozdíl v pohybu šipky je znatelný). Popis všech vylepšení, změn nastavení v Aracao verzi lze najít tady na fóru.
Mozna jsem se vyjadril trochu nepresne, nejde mne o to jak presne danou kes zameril jeji majitel.
Jde mne o chovani navigacni sipky to znamena, jak casto se obnovuje a jake ma vykvy. U HG (verze 3.5.2) se sipka obnovuje velice pomalu a obcas preskoci uplne nesmyslne, coz by az zas tak nevadilo. Nejhorsi je ze se obnovuje tak jendou za vterinu a nekdy se skutecne zda, ze naviguje i trochu nepresne napr. s porovnanim se Symbianovou aplikaci SmartComGPS.
Neni to jen moje zkusenost, ale i dalsi uzivatelky HG, mozna sem take casem napise svoji zkusenost..
Aha, takže to opravdu bylo vyjádřeno trošku nesrozumitelně. Ano, máš pravdu, šipka se u HG opravdu chová trošku nevyzpytatelně, jako by se zpožděním, kolikrát ukazuje úplně na opačnou stranu, ale po chvíli chůze se srovná.
Jak už psal kolega přede mnou, já se vždy orientoval primárně podle zbývajících metrů (ty fungovaly správně) a taky podle toho, že jsem si vždy snažil určit sever a pak jsem si zorientoval displej. No a když metry začaly ubývat, tak byl směr víceméně správný. A přesnost navigace jsem určoval podle toho, jak daleko byla "nula" od místa skutečného nálezu. A to někdy opravdu může být i chyba ownera a nepřesného zaměření.
Možná, že by ses taky mohl zaměřit spíš na ty metry. Asi to bude lepší, než se snažit používat tu cartridge do OpenWIGu, přece jenom ten komfort je u HG mnohem větší. Ono ani u Garmina to s tou šipkou není vždy úplně bez problémů, zbývající metry jsou vždy to hlavní vodítko.
Tak dalsi uzivatelka HG se hlasi
Mne ani tak nevadi, ze sipecka se mota a ukazuje semo tamo, ale spis ze nepresne zameruje. Ukazuje misto nalezu v okruhu tak 10m a to pokazde jinam. Kdyz potom prepisi souradky do jiz zmineneho SmartComu, tak ten to zameri tam, kde to je.
Problem je vsak v tom, ze kdyz hledame treba multiny, ze je trochu otrava jet pres HG, neco spocitat, to prepsat do jineho programku, zase HG a s dalsi stagi to stejne. Chtelo by to programek, co umi vse:)
lidi budte vubec radi ze vas to dovede na místo s přesností 10m, to jako čekáte že zadáte souřadnice a dovede vás to na 20cm přesně a pak se jen ohnu a hurá mám odloveno? takhle se člověk na místě musí aspon rozhlídnou podívat, zamyslet se kde mohl autor pixlu nějak dobře s vtipně schovat atd… o tom ta celá hra je, ne že zadám souřadnice a budu celou dobu hledět na šipku kterým směrem než mi to ukáže 0m, autor tam tu krabic nedal jen pro bod // OT: i když v dnešní záplavě keší… kdo ví
Jasne, nejde o to, ze bych cumel porad na sipku, ale jen by mne zajimalo proc nektere programy naviguji presneji a nektere ne. Navic HG je super aplikace, ale tohle me na ni trochu stve.
Směr šipky se skládá ze dvou složek - jednak ze směru cíle vzhledem ke světovým stranám (bearing) a za druhé ze ze směru pohybu vůči světovým stranám (heading). Této druhé složky, která přispívá k náhodným výkyvům při pomalém pohybu, se můžeš zbavit například tak, že se vykašleš na šipku a přepneš na mapu - ta tolik neposkakuje, protože je stále orientována k severu a tedy nezáleží na rychlosti a směru pohybu a můžeš se orientovat podle polohy cíle vzhledem ke stopě. Pokud to vyřeší problém s "nepřesností", tak bychom se mohli pokusit šipku stabilizovat filtrací headingu; pokud by se však "nepřesnost" projevila i na mapě, tak by se mohlo uvažovat o filtraci polohy. Ovšem v obou případech se za odstranění náhodných výchylek platí zpožděnou reakcí na skutečné změny.
Kdo by měl zájem o verzi s neomezeným průměrováním místo klouzavého průměru ze 100 vzorků (v režimu "Další funkce - Průměrování"), tak upravená verze je ke stažení na http://www.volny.cz/a.da_mek/handygc/