Je tu nějaký právník?

Ahoj,
Je tu nějaký právník, co by mně mohl poradit?
Před pár lety jsem naletěl jednomu podvodníkovi na Internetu a koupil jsem u něj v aukci autonavigaci, kterou nikdy neposlal. Takových lidí bylo víc, celková škoda byla vyčíslena na více než 1 milión Kč. Ten podvodník byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody a dále k náhradě škody.
Už je to skoro rok, co měl rozsudek nabýt právní moci, ale nevím, jak se náhrady vlastně domoci. Nikdo mě nekontaktoval, psal jsem na soud, který ho odsoudil, jak mám postupovat, ale žádnou odpověď jsem nedostal. Když jsem tam volal na informační oddělení, tak mně bylo řečeno, že na něj musím podat žalobu.
To se mně nezdálo a tak jsem napsal na odbor odškodňování Ministerstva spravedlnosti. Odtud mně promptně přišla odpověď, že výše zmíněný rozsudek může být podkladem pro zahájení exekuce. To si prý mám ale rozmyslet, protože pokud pachatel nebude mít z čeho pohledávku uhradit (a to asi v současné době nebude mít), budu muset ještě platit odměnu exekutora.
Já už jsem se v podstatě dávno smířil s tím, že ty peníze nikdy neuvidím, ale na druhou stranu se mně to nechce nechat jen tak být, aby mu to lehce prošlo. Žádné další peníze se mně do toho ale z pochopitelných důvodů vrážet nechce.
Proto se chci zeptat, jestli existuje nějaká rozumná cesta, jak v této věci postupovat? Ono totiž, i kdyby mi tu škodu uhradit chtěl, tak asi nebude vědět jak, protože nebude znát číslo mého současného účtu… A já pro změnu nevím, jak mu ho sdělit…
Dříve jsem nechápal, jak si někdo takový podvod může dovolit, protože je snadno odhalitelný, teď už to bohužel vím. On si sice pár měsíců odsedí v chládku, ale jak to vypadá, tak ho těžko někdo donutí škodu zaplatit.
V případě zájmu můžu poslat podrobnější informace.
Díky,
Libor

Ode mě to ale nevíš, jo :smiley:
ZDE

Máš SZ, zkusím pomoct..

Pokud je ve výkonu trestu odnětí svobody a je tam pracovně zařazen, tak nějaká maličká šance na náhradu je. Ale asi opravdu maličká, protože takový týpek těch dluhů bude mít spoustu a zřejmě i takových, co vznikly dříve.
Pokud chceš podávat návrh na výkon rozhodnutí, tak bych s tím ale neotálel. Zatím existuje dvojí cesta - nejen přes drahé exekutory, ale i přes o dost levnější soudní výkon. Od 1.7.2012 už to ale s největší pravděpodobností půjde jen přes exekutory.

Je v rozsudku výslovně přiznána náhrada škody na tvé jméno? Pokud nikoli, můžeš to rovnou vzdát, protože soudit se v civilním řízení nemá smysl, ačkoli je soud předem vyhraný. Pokud přiznána je, můžeš to víceméně také vzdát, protože pravděpodobnost, že bys dostal peníze z nějakého kriminálníka, je přibližně nulová. Čím slušnější je to člověk, čím menší škodu udělal a čím méně dostal, tím větší je šance to z něj dostat. A naopak.

Exekuce proti asociální osobě je riskantní krok, jelikož při neúspěchu ti exekutor vyúčtuje cca 8.000,- Kč na paušálu a nákladech. Soudní výkon je levný, ale musí být na konkrétní typ majetku - například příjem za práci.

Ano, je tam napsáno přímo mé jméno.
Už se mi jedna ochotná kačerka ozvala, tak uvidím, jaké jsou šance.