Kačerská etiketa?

Ahoj,
geocachingu se věnuji necelý rok. Moc se mi tato hra líbí, ale v mém okolí se nenachází zatím žádný takto stejně "postižený" jedinec. Mám přes 300 nálezů, většinou při příležitosti pracovní návštěvy místa v okolí keše.

Chci se vás proto zeptat na kačerskou etiketu a to v těchto otázkách:

Je normální, že kačer, který má více jak tisíc nálezů, příjde k té podivné osobě držící pod paží krabku a zapisujíc se do logbooku (tedy mně), přestože stojím v městské zástavbě nejméně 100 m od úkrytu keše, se slovy: zdar, můžu si taky zalogovat? a vůbec ho nezajímá, kde keš byla?

Proč, když někdo loví keše jako "tým", tak každý nebo většina těchto jedinců z týmu loguje také samostatně: jo, to bylo super, vyjímečně uvedeno: souřadnice získal ten a ten.

Proč si někdo loguje keš, kterou nebyl schopen nalézt, přestože desítky nebo stovky kačerů před ním ano, s tím, že souřadnice, místo úkrytu, napověda, atd. zjištěny až po telefonickém kontaktu známého, ideálně někoho z kamarádů, který keš již našel.

Když příjdu k místu úkrytu keše a keš tam nenaleznu, přestože opodál vidím ty podivné osoby držící krabku, stáhnu se do patřičně nenápadné vzdálenosti a počkám na navrácení keše na své místo, abych mohl v klidu nalézt a zalogovat. Proč jsem v tomhle ohledu tak divný?

Když pošlu do světa svůj TB a přidělím mu jednoduchý - reálný cíl, proč někdo, se stovkami nálezů, nedbá zadaní, dva měsíce si ho nechá u sebe a pak ho umístí do kešky, která má v popisu neukládat GC a TB - ztrácí se?

Jak férově logovat nález, když hledám keš a nějaký jiný lovec dorazí na stejné místo v okamžiku, kdy toto místo již několik minut prohledávám, zeptá se mě, kde jsem hledal a pak začne prohledávat místo, které je podle souřadnic i fotomapy o několik metrů (více jak dvacet - žádný zřejmý geo úkryt) vzdálené a nalezne dřív než já?

Díky za věcné odpovědi.

A mimo jiné, proč je tolik keší, tak mizerně zaměřeno, byť pocházejí od zkušených kačerů, když existuje tolik zdarma dostupných online mapových aplikací?

Podle GC hledáš jenom ve Finsku, a podle toho, co tu popisuješ, to tam musí být strašidelné! Tohle tedy my u nás v té zpropadené voliéře Čech neznáme!

vzhledem k tomu že píše ,že má přes 300 nálezů pravděpodobně nebude na gc.com registrován jako uživatel Aeskulap který má 32 nálezů… a loví jen ve Finsku :wink:

Etiketa nebo etika?
A pročpak se neozveš svým pravým nickem z gc.com jako my ostatní, a radši se zbaběle schováváš jako anonym? Tohle je etické?:wink:
Nejspíš jen další pokus o vyvolání FLAME…

Co je na tom spatneho? Spis si nemyslim, ze je vhodne odnaset kes stovky metru daleko jen proto, abych vklidu zalogoval. Co kdyz mezi tim prijde nekdo dalsi, kdo by ji rad nasel, a kvuli tomu ze jsi zrovna nekde daleko ji nenajde? Ukryt radeji vzdy pod dohledem.

Nikdo nerika, ze kdyz vetsinou lovi kaceri jako tym, tak ze obcas nelovi kazdy z nich zvlast.

Obcas se proste stane, ze misto, ktere je nekomu naprosto jasne, nekdo dalsi prehlidne. Nevim co by melo byt spatneho na tom si zavolat o radu. Muzu tak navic overit, ze kes je skutecne na miste a neni treba ztracena, kdyz mam informaci o tom kde ma byt, a nenaleznu ji tam.

Pravdepodobne nerad potkavas dalsi lidi, pro nekoho je naopak gc primarne o tom poznavat dalsi, pro me osobne by to byla treba pekna prilezitost k seznameni se. Proc ne? GC neni jen o tom prijit na souradnice, najit krabku, zalogovat, schovat a zas odejit. Ma i spoustu dalsich stranek, tohle je treba jedna z nich.

Tady bych odpoved s dovolenim rozdelil na dve casti. 1) cil TB - pokud ho TB nema jasne napsany na sobe, tak cil zjistim az doma. No a pokud je cil nahodou treba uplne opacnym smerem, nez bydlim, tak tezko muzu TBcku pomoct se posunout treba zapadneji od Prahy, kdyz jsem byl v Praze jedno odpoledne a jinak jsem v Brne. Tak ho proste dam do nejake kese v Brne a budu doufat, ze nekdo ho posune dal.
2) To, ze nekdo da TB do kese, kde to owner vyslovne zakazuje je blbost toho, kdo ho tam dal. Zcela opravnene bych se mu v takovem pripade ozval, jestli jako neumi cist.

Proc by to nemelo byt ferove? Jde ciste o to, jestli to tobe takhle staci. Nikdo te preci nenuti se do toho logbooku zapisovat. Navic co se nalezu tyce, uz o kousek vys jsem zminoval, ze nektere misto proste nekoho nenapadne, tak se vzdycky hodi mit nekoho dalsiho, kdo treba prohledava jiny styl ukrytu.

Zkuseni kaceri neznamena presna GPS. Spousta lidi tu ma treba Oregona, pritom (a ted ocekavam ostrou kritiku) dle mych zkusenosti je jeho presnost dost mizerna…

// To zas bude flame, ach jo…

…asi zas nějaká provokace :smiley:

Souhlasim s niximorem.
Jen bych dodal, ze kdyz se nekdo prida pri odlovu, tak to jen vitam a parkrat se mi to i hodilo, kdyz jsem potreboval nenapadne schovat kesku zpet do ukrytu a ve vice lidech se da postavit zed.

Celé je to přitažené za vlasy :D:D

Dám ti radu, která ti spolehlivě pomůže ke klidnýmu spaní a už nikdy se nebudeš rozčilovat nad prohřešky jiných kačerů:

[center]Oprcávej to taky.[/center]

:smiley:

Aeskulap: lituji tě, máš to ale těžký život ! B)

nechápu proč se do něj tak obouváte :o tady aby se bál člověk na něco se zeptat polovina příspěvků ho hned spraží nechápu :o

Aeskulap, či kdo vlastně jsi: na začátku své litanie píšeš, že v tvým okolí nejsou žádní kačeři (skoro jako by tě mrzelo, že žádný neznáš). Oni tam určitě jsou, ale to by ses nesměl programovavě vyhýbat těm "podivným osobám držícím krabku", to jsou totiž oni.
Jak píše MedoMys, máš to fakt těžký. Nezávim ti to.

to andresci: píše o jakési etice a nepoužije ani vlastní nick, tak třeba právě proto

Souhlasím s tím jak píše Nixmor,

jinak, pokud byl původní dotaz myšlen opravdu vážně, jen bych dodal, že pro a proti a proč tak a proč jinak může být podstatně víc. Někdo se vyžívá v hledání, někdo v nalézání, někdo v poznání nového místa, někdo je spokojen že se může zapsat a pádit zase dál. Třeba i pro keš samotnou je mnohem bezpečnější, když se hledači zapíší zaráz, než aby do úkrytu šahalo nenápadně 5 lidí za sebou (extrém) a tito předtím postávali v okolí. Takové nenápadné čumily bych osobně nejradši vytahal za uši. (stejně čumí, co děláš a kam keš patří, člověk si akorát není jistý, jestli to není mudla).

Otázka špatného zaměření má dvě roviny, u starších keší to dříve hůř měřilo, u novějších keší je to diletanství autorů, protože nejlepší je upravit souřadnice dle toho, co ukazuje salelitní snímek a naměření v terénu použít jen jako základ.

A jen poslední poznámka - TB a GC. Jejich cestu při vyzvednutí někdy předem nevíš, ovšem odkládat bys je měl jen do takových keší, u kterých máš pocit jejich bezpečí (listing ale mnohdy k dispozici na místě také nemáš, tak že autor by to měl napsat především výrazně do keše, že se tam krade, případně keš přemístit preventivně jinam).

To mi prosímtě řekni, odkud jsi. Myslím, že problémem nebude že tam žádní nejsou, ale že ty je najít nechceš.

Ano, jistěže je. Alespoň nemusí kešku hledat a získá tím čas na odlovení dalšího bodu o kus dál, který by třeba nestihl. Zajímalo by mě, proč stojíš sto metrů od keše. Kdybych viděl jak někdo bere kešku a jde s ní pryč, asi bych mu akorát tak vynadal v domění, že je to zloděj.

Proč tam nenapsat, že to bylo super? Já v tom nějak problém nevidím, hlavně že ji našli.

Protože se nebojí se zeptat?

Nejsi divný, prostě existují lidé, kteří se kontaktu s lidmi vyhýbají, třeba kvůli nějakým špatným vzpomínkám z dětství nebo co já vím…

Třeba cizinci? Například nedávno jsem vzal z jedné kešky která má v listingu "GC a TB nevkládat" TB, který v listingu má cíl své cesty. Jenže ejhle, vono to není anglicky. . . Ještě že existuje Google translator. . .

Pokud nejsi zapsán v logbooku, pak není. Pokud jsi, pak je.

[/quote]
Proč je tolik keší, tak mizerně zaměřeno, byť pocházejí od zkušených kačerů, když existuje tolik zdarma dostupných online mapových aplikací?
[/quote]

Se špatně zaměřenými se setkávám v lesích. Také jde o to, že každý den ti GPSka může v tom lese ukázat někam jinam. No a s další možností jsem se již setkal, že někteří kačeři zajdou zalogovat o pár metrů dál a pak už neví odkud krabičku vzali, tak ji prostě dají o pár metrů jinam.

Taky většinou počkám v závětří, až kačeři keš zase schovají a odejdou.

Než tady z toho bude řádný flame, pokusím se reagovat jen na jednu resp. dvě otázky.
1\ stává se tady stále víc módou psát pod jiným nickem než na gc.com a to není slušné. Vedle toho je fajn, že tazatel napíše svůj dotaz, ale další reakce od něj není…
2\ a teď k věci. Odnášet keš z dohledu místa uložení je Donaldovina. Zbytečně tak vystavuji jiného kačera, který hledá DNF a to je nečestné a nesportovní. Svého času jsem se dokonce setkal i s kartičkou "Loguji, mám keš u sebe" uloženou v místě keše. Bylo hned jasno… Jsem radši (u své keše), když si hráči krabičku předají bokem a pak ji uloží na místo, než když se tam zájezdní autobus snaží chovat nenánapadně a postupně banda prohmatává úkryt, aby se postupně zalogovala, měla ten supr pocit z toho, že schránku "našla", vyzvedla a zase uložila. Mnoho kačerů si myslí, že se chová nenápadně, ale opak je pravdou…

V létě občas chodím na pivko na zahrádku ze které je vidět na keš. Je to fakt zábava sledovat ty nenápadné panáčky u toho okapu :smiley:

souhlasim se sobikem, ze psat pod jinym nickem nez na gc.com pro me taky neni fajne. to je asi tak vse, jen by mi treba strujce vlakna mohl vysvetlit, co mini tim, ze je "nefer" kdyz nekde hleda , nekdo jiny prijde hledat taky a pak to najde drive nez on…Nerozumim otazce, nechapu souvislosti.

to sobikovi: a kde je u Terezky hospa se zahradkou? :p:DB)

Díky za odpovědi. Svůj nick používám na všech fórech stejný, byl to můj první dotaz na tomto fóru a o podmínce použití nicku z GC jsem nevěděl. Nechtěl jsem se nikoho dotknout, ale opravdu mě zajímaly vaše názory. K tomu odcházení od keše - můj překlep - má být 10 m (v listingu bylo uvedeno: nelogujte u skrýše). Díky.