Vsimli jste si, ze konkurence na trhu GPS aspon trochu zacina pracovat, protoze zatimco pred rokem a trictvrte se dala 60CSx v USA poridit za 9200kc v dobe kdy tady stala 17000, tak dnes uz je situace uplne jina?
Colorado 300 jsem nasel v USA nejlevnejsi v prepoctu za 6352, u nas nejlevnejsi za 9201, pricemz rozdil 2800 stezi pokryje postovny, potize se zarukou, o DPH na celnici nemluve, a to nepocitam, ze cesky Garmin ma v cene Topo Czech 2…
Tento zlom se objevil už při příchodu Colorada. Nemůžeme ale tušit, co za tím je. Konkurenci moc nevidím, ale mohlo jít o jinou prodejní strategii Picodasu, o jiné distribuční podmínky pro Picodas, o celosvětově jiný přístup Garminu.
Ja myslim ze dolar by vliv mit nemel, protoze kdyz je dolar levnejsi, tak by mela GPSka vyjit levneji jak maloobchodne pri nakupu v USA, tak velkoobchodne pri kanalu Garmin->cesky distributor->cesky prodejce.
V dobe kdy 60CSx byla nova a stala 9200 v USA a 17000 tady byl kurz dolaru 21. Dnes je 16.
Nova 60CSx ve sve dobe vysla v USA na $430, novy Oregon dnes v USA $390, tj. rozdil je maly.
Naproti tomu nova 60CSx ve sve dobe v Cesku stala $800, zatimco dnes novy Oregon stoji u nas $560.
Osobne bych za tim videl strategii Picodasu, ktery si driv tezce mastil kapsu, zatimco ted ceny snizil po zjisteni kolik ks mu utece kdyz je lidi nakoupi primo v USA, nebo pres sedy dovoz.
Vzdyt zbrusu novy Oregon 300 se da dnes koupit primo v Picodasu za 10499, coz je krasna cena.
Mimochodem ze v Picodasu na marketingu nejsou uplni hlupaci je poznat i podle toho, ze se proti crackovani Topo Czech brani tim, ze dnes uz se Colorado v Cesku da koupit pouze v bundlu s predinstalovanou mapou, coz driv standardem rozhodne nebylo.
Urcite to je nova obchodni strategie Picodasu. Mozna jim trochu otevrel oci i Mountfield - zacal prodavat za dobrou cenu a najednou byl o postarsi GPS (s bicyklem jako darek) nebyvaly zajem. A spocitali si, ze kdyz za nizsi ceny prodaji vic pristroju, tak budou mit vetsi vyvar nez za mene prodanych pristroju s predrazenou cenou. Skoda, ze na to neprisli driv.
Vic bych za tim nehledal. Pro nas to je dobra zprava.
Nikdo z nás neví, co bylo hlavní příčinou. Nikdo nevidí do cenové politiky před tím a teď, nikdo nezná obchodní podmínky mezi Garminem a Picodasem. Můžeme tady jen hádat, ale doporučil bych vyhnout se kategorickým závěrům "Určitě to bylo takhle". Takhle totiž přesně vznikají fámy.
Nevíte náhodou jak na obchody v USA, které neposílají do Evropy? Chtěl jsem teď něco objednat a ejhle, nejde poslat do Evropy. Prý existují nějaké virtuální obchody, které to pak přepošlou do Evropy…
Pricin je nekolik, z nejvyznamejsich pak propad dolaru a narust konkurence s cenami navigaci o rad nize. To vse se muselo projevit ve zmene obchodni polityky. O marzi regionalnich distributoru ani nehovorim.
No vždyťs to tenkrát sám psal, že tady byla 60CSx za 17000 a tys ji koupil pod 10000 - to je o řád níž, dnes už se situace změnila a o tom je tohle vlákno Cítíš se dobře ? Nemáš hlad ? Oběd by to třeba spravil…
Miták: Garmin je konkurencí Garminu? To jsem asi nepochopil. Nebo možná ty.
Magellan: Konkurence, o které se neví, není konkurence. Řekl bych, že ani v Americe, však se podívejte na fórum GC.com, kde má Magellan odhadem tak desetkrát méně příspěvků než Garmin.
Spíš bych řekl, že za tím může být zlevnění výroby, větší série díky většímu zájmu.
Zlevneni vyroby mi na to nesedi, protoze to by stejne jako kurz dolaru zlevnilo v prepoctu nz CZK ceny jak v USA tak v CR. Ve skutecnosti ovsem v CR ceny klesly vyrazneji nez v USA, takze uz se dnes v USA nakupovat tak moc nevyplati.
Leda ze by ceska distribuce ziskala lepsi ceny, protoze vzrostly objemy prodeju tady.
Měl jsem za to, že se mluvilo o tom, že oficiální zastoupení s příliš vysokýma cenama dostalo konkurenci se stejnými výrobky z šedého dovozu. To bez debat.