Zkroušen předpokládanou slabou účastí na Plzeňském citoeventu, vyplakal jsem se v delším logu a následně jsem se rozhodl toto téma nadhodit i v diskusi. Myslím, že by to mohlo přinést řadu zajímavých reakcí…
Bohužel se tímto asi potvrzuje moje teorie, že současný rychlý nárůst členské základny geocacherstva povede k ztrátě výjimečnosti (v dobrém slova smyslu) této komunity. Je to přesně vidět z počtů přihlášek na citoeventy v Plzni (4), v Prešově (5) a v Praze (25, z toho 5 pod 100 nalezených a 10 nad 300). Tím nechci říct, že geocacheři dnes představují průměrný vzorek naší populace - to se, věřím, nikdy nestane…
Myslel jsem že průměrný geocacher alespoň trošinku cítí svůj díl odpovědnosti za přírodu, planetu… Jiného by mohla zlákat speciální ikonka… Tak proč ta účast není??
Tak jednu odpoved za nechodiciho a “cerstveho” (3/4 rok). Mozna to bude castecne zmenou slozeni, rekl bych, ze hodne asi pribyvaji rodiny s malymi detmi (ja), kdezto predtim to byli hlavne “dobrodruzi” spise bez zavazku. Takze pro me jednoznacne cas, nejaky ten poklad si najdu jen cas od casu, nekdy take na cito i pri hledani zapominam, nekdy se podari nezapomenout i pri nehledani … Navic krome casu i muj “individualismus” a strach z kolektivu … Bylo by to na dlouhou odpoved. Takze kdyz to sectu - asi eventy vynecham uplne. (i kdyz, na Protrzenou jsem se chystal. Ale pak zas zauradoval cas)
Ber to taky tak, že ne každý je z Prahy/Plzně/Prešova, aby se mohl zúčastnit. Krom toho s dobrovolnou účastí někde je vždycky kříž. Mne by spíš těšilo, že se zúčastnilo aspoň těch 5 nebo víc odvážných než abych hořekoval nad tím, že nikdo další nepřišel. Tvoje výzva je jen morální apel a jen málokdo se nad ní zamyslí, srovnávat to podle počtu nalezených cache je pak už blbost úplná. Za sebe jen tolik, že abych jel tam a zpět 300 km jen kvůli ikonce do profilu, mi za to nestojí a udělám si radši soukromý CITO event v okolí svého domu.
Tak když už není čas, myslím, ze kazdy muze prispet svou troskou do mlyna treba tim, ze si sve odpadky odnese zpet domu a nenecha je nekde (kdekolli) lezet. Uklid po ostatních neuvedomelych je urcite zasluzna cinnost. Nicmene, nekteri jsme zavazani i jinymi povinnosti, nebo treba zalibami a terminove se to proste neshodne. Kdybych nemel ten den na druhem konci Prahy cyklozávody, tak bych se urcite zucastnil. Podotykam, ze se na zavody nejedu bavit, ale pracovat jako zpracovatel vysledkove listiny. Docela pakarna, proti tomu sbirani odpadku prijemna cinnost. Autorovi Prazskeho CITO eventuj sem svoji neucast uz omluvil. Tolik jen jeden duvod kesera z mnoha kesujicich.
Já bych se rád zúčastnil, jenže do Prahy to mám 200 km a do Plzně 300 km… To je pro mě bohužel trochu daleko, výlet na takový úklid by pro mě byl příliš velký luxus
Pokud bude CITO na Vysočině nebo přímo u nás za barákem, budu stát první ve frontě
Na “morální kvality” novopečených cacherů nežehrejte, většina z nich stejně nepřežije 50 nalezených :-)))
Né všichni, kdo hodlají přijít musí být přihlášeni. Loni nám pražský nevyšel a dorazili jsme až o týden později na ten u Kralup, ale letos by mohl ten Prazžský vyjít… jen nejsme tak zodpovědní, abysme se přihlásili předem.
To je opravdu tak velký problém přihlásit se předem? Třeba jenom proto, aby byla aspoň hrubá představa o tom, kolik lidí přijde, jak velký kus přírody se dá uklidit, kolik asi bude třeba pytlů a kolik odpadu se poveze?
Samozřejmě zaplaťpánbůh za každého, kdo dorazí bez ohledu na to jestli se přihlásil nebo ne, ale přihlášením by opravdu nikoho neubylo …
U me je to terminama - uz ty tri (!) geohospody jsem zmeskal, kdyz jsem jel na jeden tyden pryc, ted je to to samy - letim pryc v sobotu, vracim se dalsi nedeli - a tak ani jeden CITO nestiham
A je lepší se přihlásit a nedorazit nebo se nepřihlásit a dorazit? Minule jsme do hospody taky dorazili bez přihlášení a nikdo nás nevyhodil (dorazili jsme dost pozdě), tak mi to nepřijde jako takový problém a vzhledem k tomu, že groula teď pravidelně s někým ICQuje, myslím si, že o tom, že přijedeme určitě někdo ví (Groula to řek Dorcadionovi a ten to určitě vykecal i na patřičných místech :-))). Jiank osobně si myslím, že počet pytlů by měl být odvozen od znečištění lokality a ne od počtu přihlášených.
Já tedy také plánuji účast, ale jako správný Čech nechávám vše na poslední chvíli, tedy i přihlášení. Včera jsem si udělal menší CITO nácvik u jedné své kešky, tak mi snad elán vydrží i do příštího týdne :-))
Možná bych se měl taky vyjádřit …
Asi je v principu lepší se nepřihlásit a dorazit, než naopak, ovšem pak je to bez záruky, že třeba budou rukavice …i když pokud si každej přinese ochrané pomůcky svoje …ostatně každej, kdo už nějakej event pořádal ví, že i hospoda se musí dimenzovat na nějakej počet lidí (pokud máte veliké oči a zaberete v pěti salonek pro dvacet lidí, tak vás tam příště nemusí chtít) podobné je to i s CITO eventem …pět lidí neuklidí to co dvacet atd. …takže když objednáš náklaďák na odvoz odpadu a pak odjede poloprázdnej příště už máš smůlu. No, to jen tak naokraj …jak říkám, kdo pořádá, pořádal, ví, že je lepší vědět kolik asi tak lidí přijde…
Ale jinak bych to viděl podobně jako ostatní …CITO jsou dost lokální akce a záleží jak silná je místní geocacherská komunita…taky bych nejel 300km někam, to bych taky radši uklidil (a uklízím) kolem místních kešek bez eventu…
Asi to mnohé z vás překvapí, ale geocachingu věnuju daleko delší dobu než většina zde diskutujících a dokonce mám na svém kontě přípravu prního GeoWeekendu (ve spolupráci s BXhome), takže asi mám představu, co je potřeba. Na GeoVíkendy se hlásíme předem, na hospody podle potřeby (minule jsme veděli, že pokud přijdeme, tak ne dřív než ve 20:30, takže nemělo smysl nahlášení se, protože začátek byl v 18:00 a část vždycky odchází dřív), ale na CITO mi to prostě nepříšlo důležité. Hlavně když jsme měsíc předem ještě nevěděli, jestli tam půjdeme nebo na a když se nahlásím 5 dní předem, tak to určitě velikost auta nebo počet pytlů neovlivní. Beru to podle minulého CITOeventu: prostě se vyhradí oblast a buď to ve velkém počtu uklidíme za hodinu a nebo tomu v menším množství lidí budeme věnovat celý den. Akce je dobrovolná, takže určitě není problém, aby se někdo zastavil pomoct třeba jen na půl hodiny a zase odešel. Prostě takhle to chápu já. A pokud to někdo vidí jinak, tak je to jen a jen jeho problém
Jo, myslím, že to každej nějak vidí a je to opravdu jen jeho problém …protože tady se nikdy nic nevyřešilo…každej si jede ve svejch kolejích, s myšlenkou, že ta jeho je ta nejlepší a správná. Někdo se na eventy hlásí někdo ne, ten dělá to a ten zase ono …asi bych to už neřešil. V principu je to jedno …a i kdyby nebylo …co se s tím tady udělá? …nic…je to lidech. Nechte to plavat a pojďte na kešky
Ja jsem se prihlasil a nejdu…vcera jsem si zlomil kloubni jamku v rameni:(
Takze pokud me nekdo doveze na CITO, tak Vas mohu maximalne moralne podporovat ze zalohy…ale bohuzel nejsem schopnej ani otvirat lahvace, tak nevim, nevim jestli budu uzitecnej
Kdyz jsem s geocachingem v roce 2004 zacinal a postupne se dozvidal o nejruznejsich keskach a eventech, dosla rec i na CITO. Nikdo nevedel, co to presne je, osobni zkusenost mel pouze Haggaeus. Na podzim 2004 se o CITO eventu mluvilo, ale sam se neusporadal A tak jsme v predjari 2005 se Samanem tuhle akci zkusili zaridit. Nebylo to totez, co zamluvit hospodu. Nase Mestska cast o dobrovolnou akci nejevila zajem a odkazovala nas na komercni organizaci, se kterou jsme se nakonec domluvili na lokalite, odvozu odpadku, pytlich i pracovnich rukavicich. Velmi dulezite byly pro nas veskere informace od prihlasenych ucastniku, abychom celou akci (vcetne nakupu maleho obcerstveni) patricne dimenzovali. I pro komercni firmu byla informace o poctu ucastniku DULEZITA. Nakonec prisli skoro vsichni prihlaseni, mozna i nekteri navic a dorazili i mistni dobrovolnici, kteri se o nasi akci dozvedeli z mistnich novin, kde jsme akci predem propagovali, coz nas potesilo dvojnasob. Z pohledu organizatora je pocet a vcasne prihlaseni (nebo dobry umysl prijit) velmi dulezity pocin a se Samanem ho chvalime, stejne jako prihlaseni na jakykoliv jiny event. Ale to zna kazdy, kdo neco nekdy organizoval (at uz jde o geoeven nebo normalni vodu, rafty, hory… vzdyt je to vzdycky stejne). Myslenka CITO je nasledovanihodna a nutno podotknout, ze jsme nedostali lonskemu predsevzeti z prvniho CITO, ze usporadame dalsi CITO i mimo oficialni termin roku nasledujiciho, nicmene jsme nastartovali alespon ten oficialni. A tak vitame vsechny ruce, ktere prijdou pomoci.
Osobne je mi uplne jedno, jestli nekdo prijde nebo neprijde, jestli se neprihlasi a prijde nebo prihlasi a nakonec neprijde. Vzdyt i loni se nasli taci, kteri mohli prijit a sli radsi po keskach a nikdo je za usi netahal…
Na CITO nechodim. Svuj dil si odpracovavam celorocne na mistech, ke kterym mam vztah. Cestou ke kesim se snazim prubezne nejakej bordel odnaset, ovsem ne v Praze, to bych nedelal nic jinyho.
A ted, co je pod organizaci CITA podepsan autor zdravi nebezpecne ekologicke bomby (kese Babiccin kufr), ktery moji kritickou pripominku (iniciovanou me adresovanym mailem od nemeckych geocacheru, kteri byli ze stavu kese vydeseni a bali se o zdravi dalsich nalezcu a stezovali si mi, ze jim autor napravu slibil a nic se nedeje) smazal, je moje ucast naprosto nemyslitelna. Ano, nesel jsem na CITO loni, a nepujdu letos zas. Ze zdravotnich duvodu. Mam na jiste “lidi” alergii.