Keše v zahraničí

Rád bych se zeptal jaké máte zkušenosti s keškama v zahraničí.Právě jsem se vrátil s kolegou z cyklotreku po čtyřech alpských zemích.Měli jsme něco přes sedmdesát nálezů za čtyři dny ale to jsou opravdu jenom body.Samé micro nebo nano a ještě k tomu na nesmyslných místech.Zlaté naše krabičky.

třeba já lovil na slovensku na horách a keše byli OK nic propracováného ale šlo to a na místech které stáli o to mít keš. Jen tak pro zajímavost keš se jmenuje Vlkolínec-Vesnice pod ochranou UNESCO

Je to podobne jako u nas. Lovili jsme po Evrope a zalezi kam clovek vyrazi. Nektere kesky v Alpach jsou paradni.

Většinu kešek v Alpách považuju za parádní a to hlavně kvůli těm Alpám. Všimli jste si např., že v Alpách pakticky nejsou kešky u základních škol ? :smiley:

Ani u rozestavěných rodinných domů.:slight_smile:

No počkej, to není klasická keška, ale spíš "geocacherská výpomoc" :wink:

V poho, jen jsem si na ni hned vzpomněl.:wink:

To víš, kolem Bodanskýho jezera je to stejný jako ve městě, tam bych žádný zázraky nečekal - je to opravdu masová turistika. Jinak jsi jim to tou češtinou docela natřel, určitě se chytí za nos, a ty kešky vylepší.

Tak zatim, co jsem mel tu moznost poznat ruzna mista, tak jednoznacne nejshitovejsi jsou vetsinou kesky v americkych velkych mestech. Rada kaceru tu ma totiz pocit, ze musi mit, co nejvetsi pocet kesek. Pak vznikaji takove serie venovane treba supermarketum, ulicim nebo kazdemu rohu. Zlate nase skolni :slight_smile: Dost casto jsou uplne bez listingu v nano provedeni, mnohokrat vubec neudrzovane. Je to skutecne jen o ziskavani bodu (neni problem za den dat 100 kesek), ty kesky tu nemaji zadnou hodnotu. Jedine, co si clovek po jejich odlovu muze cenit, je to, ze jsou z ciziny.
Ovsem jak se clovek dostane z mesta treba na hory, tak kvalita kesek se muze zmenit o 1000%. To je pak radost takove lovit. :slight_smile:

Jako u nás - záleží na tom kde hledáš. Protože v civilizaci obvykle nehledám, nemám s nano a microcachemi problémy :). Mám asi 30 nálezů v alpských zemích a výraznější rozdíl v kvalitě proti našim cachím jsem neviděl, i když na severu Itálie je téměř standardem micro nebo hodně malá small v kamenné zdi. Jak městské cache nedělám tak [cache]GCRWBX[/cache] v Gmundenu se mi líbila (ideální pro Minarja :slight_smile: )
Jenom by mne zajímalo jak by se naši revieweři tvářili na cache ukrytou v archeologickým výzkumem odkrytých zbytcích římského provinčního města ([cache]GCVVRN[/cache] u Lienzu).

Zato jsem slyšel dost kritiku na cache v Sasku (špatně zaměřené microcache v lese), možná se tu zastaví Colombo a poreferuje…

I ve mestech se v cizine daji najit moc pekne kese, mam mimo CR jen asi 35 nalezu, ale je mezi nimi nekolik opravdu moc peknych kesi, namatkou: [cache]GC1DR31[/cache], [cache]GC1CWX7[/cache], [cache]GC1CWXG[/cache], [cache]GC1HZEJ[/cache], [cache]GCTVP0[/cache]

Já mám v zahraniční nalezeno celkem dost, většinou ve městech. Generalizovat bych se ale neodvážil. Připadá mi ale, že čím je geovyspělejší stát, tím je vyšší pravděpodobnost, že člověk natrefí na nějakou pěknou kešku. Tam, kde se moc nekešuje, to holt ani neumí pořádně zakládat. Ale to je pochopitelné. Myslím, že málokdo je spokojenější se svojí první keškou než třeba s desátou.

Jj, můžu potvrdit - třeba v Hamburku jsou městské keše (tedy aspoň ty, co na které jsem poslední dvě návštěvy natrefil) poměrně vtipné - buď provedením containeru či umístěním.

No, dělají to tam trochu jinak :slight_smile:
Většina keší je mikro, i v přírodě.

A někdy narazíš na tradičku, kdy místo keše najdeš papírek se souřadnicemi další stage a tam další odkaz dál …
Ale je to tradička, ve šňůře tradičních keší v jedné dlouhé serii.

Nebo u tradičky v nápovědě zjistíš, že keš není na souřadnicích a je někde, v odrazu nedalekého zrcadla ..

Nebo v nápovědě tradičky zjistíš, že máš místo keše hledat rozdílný bilboard a něco počítat, co je pak 700 metrů daleko …

Je to stejné jako tady, některý autor si s tím pohraje, některý je na zabití. Ale především spousta mikro, i v přírodě. A občas zmatené zaměření :frowning:

To zase není tak špatný nápad ale tradička to není… V Arcu (nedaleko Gardy) na náměstí byla dnes již archivovaná mysterka "Heavy metal" kde bylo zadání najít sochu Mojžíše a hledat cache tam kam se socha dívá. Byla tam střela z děla impozantní ráže která byla dutá a uvnitř byla (měla být kdyby ji někdo neukradl) magnetická microcache.

ja bych to spis videl, ze cim geovyspelejsi stat tim roste pomer spatne kes: dobra kes. samozrejme v neprospech dobrych. Ono je taky otazka, co je to geovyspely stat. nejvice kesi, nejvice dobrych kesi, nejvice kaceru. ve vsem asi vede usa, bohuzel i v tech spatnych keskach.

Tak jsme se právě vrátili z mega-eventu v Salzburku a nevím, jak jiní kolegové, kteří tam byli, ale naše zkušenosti jsou následující:

1. téměř všechny keše jsou špatně zaměřené a to až s ochylkou 30 m
  2. často se stává, že autor krabičku přemístí na nové místo, ale buď o tom neinformuje vůbec a nebo to napíše sice do listingu, ale update souřadnic neprovede
  3. atributy keší neodpovídají - např. atribut 24/7 u pevnosti, kde je vstup jen po omezenou denní dobu
  4. keše jsou na naprosto nápadných místech a nikdo se neobtěžuje je ani lépe skrývat, ani si dávat pozor při jejich vyzvedávání, aby ho nikdo neviděl => krabička často ztracená, ale nedisablovaná

Máte někdo podobné zkušenosti nebo jsme jenom měli abnormální smůlu? :smiley: Takže jak tu psal někdo nahoře - zlatý naše krabičky (i ty u základních škol :p)

no treba ve svycarsku na horach mi prislo, ze s oblibou - snad aby autor ukazal jaky je zdatny - tak dost podsvihavaji teren a popis :slight_smile:

jedna * = krpal do kopce, nebo preskakovat potok od vodopadu a treba klidne i schody ve srazu.

popisy: pohodova prochazka, ja jsem tu pri zakladani stravil maximalne 1 hodinu vcetne vyroby ukrytu, maximalne 1,5* = pujdete pul dne turu do prikreho srazu pri stoupani > 50 %
:smiley: :smiley:

jinak s cim jsem se setkal v nemecku, rakousku, svycarsku tak mi to prislo s nama podobny, jen ve vetsi mire se pouzivaji mensi krabicky v prirode

Sutech:

To jsi mě moc nepotěšil. Za cca dva týdny tam jedu a říkal jsem, jakej to bude prima kombajn… ale je otázka, jestli není lepší, než se rozčilovat nad mizérií místních keší, jít pro pár kousků někde na okolních kopečcích…

Máš nějaké konkrétní doporučení typu na to a to se vykašli, tohle je lepší?

abakus: Jediné, co ti mohu doporučit, je:

1. rovnou se podívat na hint (pokud tam vůbec je, další častý problém místních keší), protože ač je většinou k ničemu, máš mizivou šanci, že podle něj najdeš krabičku, co má být o 30 m jinde :smiley:
  2. číst listing kvůli možné informaci o přesunu krabičky, který ovšem nebyl proveden přímo úpravou souřadnic (to nechápu proč, co je těžkého na Log your visit -> Update coordinates? :O)
  3. se rovnou vyhýbat micro velikostem v přírodě - jestliže u nás má někdo tak blbý nápad, že zvolí tuhle velikost, tak se to přesto dá byť s obtížemi nalézt, v Rakousku ani omylem

Jinak ještě další věc, na co jsme narazili - špatně zvolené typy keší. Např. nezlobte se na mě, ale letterbox spočívající v tom, že musím odlovit 5 keší, v nich nasbírat bonusová čísla a pak si zajít pro letterboxovou krabičku, je mystery a ne tento typ :).
Každopádně jsem viděl oba rakouské reviewery a vlastně se ani nedivím, že tam mají takový bordel :smiley: