Ahoj,rad bych se zeptal na vase zkusenosti s kesemi v zahranici.Ja kesoval v okoli Barcelony a prekvapila mne rozdilna kvalita tamejsich kesi,bud byly super,nebo,aspon podle mne celkem k nicemu.Ulozeni mikro v kamenite suti,mikro v porostu rakosi,nebo takrka na skladce. Ty super byly super v ulozeni,provedeni jako multi a na hezkych mistech.Kamarad kacer mel podobne pocity z kesi na Slovensku okolo Bratislavy.Dik za vase zkusenosti.
Ale nasly se i cache ktere mne hodne potesili napr. tato schovana v naprsto uzasnem kamenitem prostredi kam se clovek musel dosplhat po kamenech a pokud mel stesti tak nasel rezavou promacklou plechovou pikslu se zmackanym papirem jako logbookem ale do toho prostredi se uzasne hodila - jak kdybych nasel nejakej piratskej poklad:) http://www.geocaching.com/seek/gallery.aspx?guid=9abc0dbf-44ed-476a-a90d-8066e041aa83
Treba tato kdyz jsme ji nasli tak byla tvorena z praskle zavarovacky schovane pod sutrama. Jak se divam tak autori ji sice obnovil ale do puvodni podoby.
Letos jsem odlovil 20 kousků v okolí Lago di Garda. Naprosto převažují tradiční cache většinou velikost small nebo micro a to i v místech kam by se dala umístit krabice 2x větší. Válec o průměru 8 a délce 15cm označen v listingu jako regular zatímco jediná regulárka co jsem našel byla označena jako small (ale jednalo se o čerstvě vyměněnou krabici). Cache jsou často ukryté ve zdech z velkých kamenů, ani jedna pařezovka :). Předchozí studium terénu a přístupových cest nutné, přímo za šipkou to většinou nejde - měl jsem to také k cachi 80m ale seděla v hlubokém skalnatém kaňonu hluboko pode mnou; přístupová cesta bývá v listingu často popsána. Čistě italských listingů není mnoho (ale latinských slov se do evropských jazyků rozlezlo tolik že stejně leccos pochopíte). Místa většinou pěkná, je tam po okolí dost památek na první světovou válku v podobě opuštěných zákopů, do skály vytesaných palpostů a podobně a hlavně ta panoramata!!
Konkrétně bych mohl doporučit [cache]GC10G4C[/cache], [cache]GC1DAQN[/cache](cyklistická drive-in), [cache]GC10J9F[/cache] (dá se tam dojet na kole), [cache]GCP9W8[/cache] (dobře schůdnou cestou nebo ferratou, jak je libo), [cache]GCRB3T[/cache] (stojí za to prolézt celý vrcholek hory), [cache]GC14Q5T[/cache] (samotná cache nic moc ale středověká vesnice které je věnována stojí rozhodně za vidění)
V listopadu se chystáme na pár dní do Londýna. Chtěli bychom se podívat po nějaké kešce v centru a něco směnit. máte někdo zkušenosti? mají tam hodně virtuálních nebo mikro.
my jsme necomalo prokesovali v Berline a bylo jich tam pomerne malo (tradicnich), a kdyz uz, tak dost casto odporuji pravidlum (treba 160m ochranne pasmo myslim ze moc nedodrzuji), v okoli Haptbahnhofu je jich asi nekolik, schovky nic moc, samozrejme vsecko mikro s minimem listingu, nejvic se mi libil Igor’s Kannone (ktery je primo v děle na Tiergarten. Jinak v celym parku Tiergarten neni nic.
Svět je prolezlý českými cachery, otevřu cache na Monte Baldu a první co vidím je pivní tácek od Fleků. Vezmu namátkou jeden z travelbugů co tam je, v penzionu zjišťuju co je zač a on závodí na trase Monte Baldo - Praha :D:D
A ještě postřeh z Rakouska - cache na podobné úrovni jako u nás ale asi 30% jsou multiny a listingy často pouze německy.
Musim rict, ze kdyz jsme byli v Rakousku na kesich, hned u hranic u Novych Hradu a posteskl jsem si do logů, ze jsou nemecky i vdcetne hintu, tak se do tydne obohatili nektere listingy i o anglickou verzi, takze se Rakusani snazi, jen si to treba neuvedomuji, ze neini uz Rakousko-Uhersko, kde vsichni umi nemecky :D:D:D
Ruku na srdce, kolik listingů u nás je i s německým překladem? Já sám německy neumím, tak jsem si 2 listingy ve Stříbřenechal od kamarádky do němčiny přeložit…
zalezi na tom, kde jsou, pokud jsou 5 kilometru od hranic a navstevnost je z 60% ceska, tak by se sluselo aspon anglickej hint (zhruba na 75% procentech ceskejch kesi je anglicky alespon hint) a anglickej listing byva dobrym zvykem.
Taky bych po nich nechtel, aby byly v cestine, univerzalni anglina staci jako druhej jazyk ve vsech listinzich (IMHO)
Ja se o nej snazim (vzhledem k tomu, ze delam kesky uplne ve stredu Prahy, pravda u posledni jsem se jeste nedostal k tomu ho prelozit do anglictiny, ale snad to taky jednou prijde
to jsi asi poctivejsi nez ja, ja, kdyz nekam jedu, tak si nastahuju cele siroke okoli, vytisknu mapu s keskama a kam jedu se rozhoduju na miste, takze listingy (i hinty) vetsinou ctu az uz kese
tak do nedávna jsem měl legenda, takže poctivá tisková příprava byla nutná a protože nejezdím autem, tak mám jasně danej plán kam půjdu a pak se to připraví snadněji…
Zdravím co cache v Tunisku, našel jsme cca 7 kousků ale nic v Tabarce …
Přitom tam jezdí čechů … Ale v těhle destinacích něco schovávat asi není jen tak …
Byl jsem letos na Madeiře, podařilo se mi tam jedenáct kousků. S výjimkou jedné hezké městské multi o 10 stagích (velikost mikro), tří Earth a jedné slabší letištní mikro to byly všechno keše na krásných místech velikosti mezi regular a small. Asi polovina založena místními, další část turisty, kteří mají obvykle domluvenou údržby s někým zdejším. V hornatém terénu bývá slabší signál, častěji se proto používají fotospoilery. Úroveň krabiček dobrá, obdobná našim. Obzvlášť Earhceache [cache]GC1A65W[/cache] vřele doporučuju (a nejen proto, že tam mám FTF;))
Ještě k jazykům - všechny keše jsou v angličtině, většina i v portugalštině.
Před pár dny jsem se vrátil z výše zmíněných zemí. Podařilo se celkem 11 úlovků, ještě všechny nemám zalogované. V Peru je dohromady jen 18 keší, bohužel hodně jich je jen typu virtual. Pokud už je to tradicionálka, tak typicky jen mikro. Povedlo se dokonce i jedno FTF, ale byl to boj
Bolívii jsme původně v plánu neměli, takže příprava probíhala za běhu a rychle, navíc jsme tam byli jen tři dny čistého času. Zde to bylo už zajímavější. Taxíkem jsme vyrazili po okolí La Pazu, neuměje slova španělsky jsme se rukama nohama domlouvali s řidičem, který neuměl jiného slova než kečuánsky (a trochu španělsky). GPS asi viděl prvně v životě, ale brzy pochopil, že chceme za šipkou. Žádná mapa nebyla k dispozici, tak to byl trochu boj, aby nás dovezl na místo, odkud jsme potřebovali jít pěšky (dokonce jsme omylem zajeli i k protinarkotickému sídlu policie, kdy už nás chtěli začít lustrovat). No nakonec se podařilo a v neskutečně zajímavém terénu jsem odlovil jednu z mála multin ([cache]GC1EJM5[/cache]). Bylo to však na hranici (horo)lezení po suťovitých/pískových skalách porostlých kaktusy. Přesto super zážitek. Ke druhé keši ([cache]GC1CKK1[/cache]) nás dovezl taxíkář skoro na pár kroků. Logoval jsem už téměř za tmy s výhledem na večerní město, ale nad velikou několik desítek metrů hlubokou strží. Další den se nám povedla keška [cache]GC1CP56[/cache],
která bude jistě se svou výškou po dlouhou dobu naší nejvyšší - 5382 mnm asi jen tak nepřekonáme.
Listingy obecně jsou dost často anglické nebo dvojjazyčné, protože keše zakládali cizinci, ale poslední dobou je jich hodně jen a pouze španělských. Neměli jsme štěstí na žádné TB ani GC, pokud jsme už našli krabku větších rozměrů, byly těchto předmětů prosté. Navíc ty, které jsme odlovili my, byly často velmi stroze navštěvované a my se tak většinou řadili mezi první pětku nálezců.
Tak mě napadlo, jestli něco nevyrostlo v Mexiku v místech, která jsem kdysi navštívil - a ejhle - kešku [cache]GC17QV3[/cache] zde založili dokonce krajani.
Já jsem právě dovezl pár kousků z oblíbeného Chorvatska. Musím konstatovat že v okolí Splitu je takřka vše označeno terénem 2 a umístěno na skalách vysokých 600m a vyšších
Pravou perlu Karibiku jsem si dovezl z Kuby - čtěte na poklady.com