Může mi někdo poradit, jaký je rozdíl a co je v praxi lepší?
Řekl bych, že v praxi je úplně nejlepší kombinace obou ![]()
ale udělám ti výcuc ze stránek těchto programů:
Kešovadlo
je offline prohlížečka listingů hry Geocaching pro příznivce paperless geocachingu.
Pokud máte PDA s Windows Mobile nebo Pocket PC 2003 SE, chcete šetřit naše lesy místo tisknutí listingů a chcete mít listingy stále s sebou s možností pohodlného hledání a prohlížení, je tento program právě pro vás.
Rychlý generátor databáze na PC.
Vyhledání podle: názvu, typu, stavu, terénu, obtížnosti, vzdálenosti od zvolené souřadnice (souřadnice cache nebo GPS)
Import souborů ve formátu GPX (standardní PM GPX) s rozšířením GSAK, nebo GeoGet
Řazení keší podle vzdálenosti k vybrané keši nebo ručně zadané souřadnici
Podpora GSAK: grabbed images, user notes, user data, corrected coordinates
Podpora GeoGet: komentáře, tagy
Podpora OziExplorerCE: otevírání listingů jako příloh waypointů, export výběru nebo vybrané cache do wpt
Geoget
je program určený pro hráče hry Geocaching. Je určen ke správě databáze kešek a jejich waypointů, které schromažďuje v jedné centrální databázi. Opakovanými importy dat se databáze neustále aktualizuje . (Lze importovat z mnoha různých zdrojů dat.) Data v databázi lze efektivně vyhledávat, filtrovat, zobrazovat na mapách a exportovat do jiných programů a GPS přístrojů. Program je navíc velmi modulární, a tak může kdokoliv rozšřovat jeho funkce pomocí makroskiptů.
Co umí?
*Spustit se na jak nativni apliakce pro Win32 system.
*Importovat seznam geocache z GPX, z PocketQuery nebo stazenim informaci z webu www.geocaching.com
*V ziskanem seznamu lze vyhledavat podle kodu cache, podle nazvu ci podle autora. Vyhledavani je nezavisle na diakritice!
*Seznam lze filtrovat podle ruznych kategorii, lze jej podle ruznych kategorii i radit.
*Ke kazde geocache lze pridat libovolne mnozstvi dalsich bodu, napriklad s vylustenymi souradnicemi skryse.
*Ke kazdemu bodu lze pridat komentar.
*ke kazde geocache lze stahnout jeji listing.(U PocketQuery je listing importovan automaticky…)
*Listingy lze prehledne zobrazovat a tisknout. Do listingu jsou pridany vsechny pridane body, vcetne nahledovych mapek a ortomap, a uzivatelovy poznamky.
*Ze stazenych listingu lze vygenerovat seznam listingu urceny pro offline prohlizeni, napriklad v PDA.
*Seznam geocache lze zobrazit v podobe prehledne mapy (Google Map), vcetne vsech pridanych bodu.
*Z kazdeho bodu lze snadno skocit na prislusnou stranku na serveru geocaching.com. Nebo naopak, geocache lze snadno nahledat v GeoGetu podle URL ve schrance.
*Umi sledovat kdy jste kterou geocache nasli (vcetne casu!) a generovat z techto informaci jednoduchou statistiku.
*Lze exportovat do GPX, PocketQuery, nebo do MP souboru pro vytvoreni vlastni transparentni mapy.
*Uzivatel si muze pomoci skriptovaciho jazyka definovat vlastni exportni formaty.
*Prikladat libovolne soubory k jednotlivym zaznamum v databazi.
Díky za informaci, pro mě je příliš odborná, jsem úplný začátečník a penzista, tak počítač umím jen obsluhovat, odbornému textu moc nerozumím. S čím mám začít? Předem děkuji za radu.
Kesovadlo je apliakce do kapesniho pocitace (PDA).
Geoget je apliakce do normalniho pocitace, ktera (mimo jine) umi pripravit data pro to Kesovadlo.
Uz je to jasnejsi?
Zkus napsat, co si od programu slibuješ a k čemu ho chceš používat.
Ale na hledání kešek po lesích nutně není potřeba ani jeden.
Jirko, podle mě nepotřebuješ nutně ani jednu z nich. Prvních cca 50 keší jsem našel tak, že jsem si z geocaching.com vytisknul co jsem potřeboval a se složkou v ruksaku a nejobyčejnější GPS v ruce vyrazil hledat. A vždycky byl zábavy kopec. Tyhle udělátory jsou sice moc pěkné a pro někoho i užitečné, ale rozhodně ne nezbytně nutné.
I když místo kešovadla používám Geoscouta tak základní funkce obou je stejná. Namísto papírů v ruksaku to máš napsané v příručním počítači (PDA). Tam se těch keší vejde hromada a je možné se v nich všelijak třídit a hledat a dělat si k nim poznámky a tak. (jednoduše řečeno)
Geoget dělá principielně to samé akorát na PCčku. Já ho používám na to, že se do něj keše z geocaching.com stáhnu, přetřídím a výsledek nahraju do navigačního software.
Používáme geoget a to z těchto důvodů:
- Generujeme z něj GPX soubor, který zkrátí rozumně zkrátí nesmyslně sedmipísmenné wayipointy (vraždit v groundspeaku) na šest znaků.
- Ukládáme si do něj souřadnice vyluštěných mysterek.
- Generujeme z něj statistiky.
Až do nálezu číslo 100 jsme zadávali souřadnice do GPS ručně, pak jsem teprve koupil kabel, zaplatil PM a začal používat geoget. Takže pokud tě přímo nebaví hrát si s těmi programy, netrap se tím. Ačkoli tyto a jiné podobné programy mají šetřit čas a usnadnit práci, tak bych řekl, že opak je pravdou.
To neni vlastnost techto programu, to je obecna vlastnost pocitacu. ![]()
Vetsina problemu vznika mezi klavesnici a zidli
- nevim, ale dve kliknuti, ktera venuji tydenni aktualizaci kesi v GPSce, mi "praci" prilis neztizi. (Zadat souradnice rucne je urcite pracnejsi - vim to, delam to tak pri FTFkach, kdyz to jinak nejde. B))
máme odloveno přes 600 keší a stále přepisujem z papíru do gps ručně. Čas od času použiju kabel. Speciální programy nepoužívám (kromě vytváření statistik) a geocaching si parádně užívám ![]()
Kolegové kačeři, děkuji za příspěvky, zejména HaLuMa jasně a stručně odpověděl,dík.