Kešování na Slovensku

Zdravím,
ve středu odjíždím na firemní sportovky na Slovensko a jak to tak bývá, GPSka nezůstane doma a bude se kešovat o 106.

1. Proto by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti se slovenskými kešemi jak ve městech, tak v horách, jsou u nich nějaké speciality, na které se připravit (třeba u těch francouzských bylo to, že byly docela blbě zaměřeny).
  2. Budu se vyskytovat v okolí Liptovského Mikuláše, kam přijedeme/odjedeme vlakem a hotel budeme mít v Zuberci, měl by někdo konkrétní tip na parádní keš v okolí?

Předem dík za jakékoliv poznatky a tipy

Mám odlovených cca 30 slovenských převážně v Trnavském kraji a musím uznat že obsahy (cache od DreamerSK) a mistrné provedení (GeoRarach) předčí většinu českých. Taky není zakešován kdejaký most, kostel, mateřská škola, úřad atd, takže místa mají jistou hodnotu…prostě na Slováky úpadek geocachingu teprve čeká B)

Zaměření perfektní, terén občas obtížnější, ale s tím se počítá.

Měla jsem z keší stejný pocit jako Trauma Zero. Keše byly na opravdu nádherných místech a když jsou čtyři hvězdičky obtížnosti terénu tak to znamená hodinový výstup do kopce skoro po čtyřech bez cesty. Některé keše, zvláště ty nové byly plné krásných věciček, ale nebylo to pravidlem, ty starší už byly také v horším stavu. Určitě jsem ze všech byla nadšená už jen pro tu krajinu.

Z okolí Liptovského Mikuláše jsem nedávno přijel z dovolené. Nevím teda, jaký budeš mít akční rádius, ale jednoznačně můžu doporučit většinu keší ve městě, hlavně ty od PepeLopez, protože jsou dobře udělané na pěkných místech. A z těch přírodních bych vyzdvihl [cache]GCMGC6[/cache], protože ta je na naprosto úžasném místě s výborným obsahem (u nás jsem v keši třeba kinofilmy ještě neviděl). Další z těch hezkých jsou:

• poblíž LM: [cache]GC1BV55[/cache], [cache]GC1FVJZ[/cache] (tady pozor! pokud půjdeš od Borové, jdi tou prašnou cestou a nenech se zmást, že v mapě není naznačená a ukazuje SILNICI asi 40m bokem. Sice tam ty kopřivy ještě prosekané asi budou, ale vzdali jsme to v půlce :D) a [cache]GC1GDEE[/cache] (zajímavý úkryt a má to být pěkné místo, my jsme tady ale byli za tmy).
  • trošičku dál od LM, ale stojí za to: [cache]GC1HBKW[/cache] (pěkný úkryt na moc hezkém místě a ještě jsou tam i boby :)), [cache]GC18P08[/cache] (bomba místo a výborně se tady koupe. Kousek odtud je ještě [cache]GC1FQAJ[/cache], což je sice hovnovka, ale je tady termální pramen, kde se dá celkem slušně vykoupat). No a samozřejmě, pokud se ti podaří odchytit nějakého rybáře (první odbočka za LM vlevo, směrem k Maře), tak stojí za to i [cache]GC1WPXK[/cache] :wink:
    Kdyby byly nějaké dotazy, klidně se ptej :slight_smile:

ku8az: díky, tak rozsáhlý report jsem opravdu nečekal. Keše v okolí jsem si namátkou procházel, ale opravdu nevím, na co všechno bude čas. Jedu tam v rámci firemních sportovních her a i když je v plánu se z nějakého programu ulejt a zajít na túru s kešováním, tak vůbec netuším, na jak dlouho a jakým směrem to bude. Z těch zmiňovaných jsem se podle listingu zamiloval do poslední ostrovní kešky, která vypadá parádně. Někde jsem i četl, že se tam dá dojít s mírným broděním. Na satelitních mapách to tak skoro vypadá… nemáš o tom nějaké informace? I když jsem četl, že je ostrov plný chráněných ptáků a prý se tam nesmí.

Mě tam v té "cizině" docela zaskočil způsob užívání, respektive nepoužívání, hintů. Dost často jsme v terénu z připraveného vytištěného listingu rozluštili nápovědu, která zněla: fotospoiler. Myslel jsem, že autora zadupu. Potkali jsme takových keší několik a to v rozptylu asi 100km, takže mi to připadá jako pravidlo - slovenští autoři keší hinty nijak zvlášť nerozepisují, spíše spoléhají na to, kačeři loví s PDAčkem a spoiler si stáhnou v terénu z internetu. Pár keší jsme kvůli tomu nenašli, pár dohledali až jiný den, když jsme se mezitím podívali na internet. Jestli nemáte s sebou v terénu net, je třeba se vždycky podívat, jestli se pod listingem nenachází přiložený obrázek s názvem "Spoiler".

Viz můj log na té keši :slight_smile: Jo, dojít se tam dá. Za keší Jánošíkovo väzenie další odbočka vpravo do obytné zóny, dojedeš před sběrné suroviny, tam přes koleje a seš na břehu takového výstupku do přehrady. Odtud údajně vede bývalá cesta, kde je vody zhruba po prsa až k tomu ostrůvku, ale jistě to nevím, říkal to ten rybář. Prý vede přes celou přehradu, jen na některých místech dno klesá tak na 3-4m.
Jedni kačeři, co jsme s nima mluvili, tam plavali a říkali, že je tam fakt místama mělko. Ale museli se prodírat ptačím trusem :smiley: A nenech se zmást těma maličkýma ostrůvkama plnýma ptáků… mezi nimi je sice vody po kolena, ale prý jsou tam jámy, kde je najednou tak 4m vody. Ale dost velký úsek by se tam dal projít opravdu broděním. Navíc to tam často hlídají ochranáři kvůli hnízdišti a ty pokuty jsou opravdu solidní! Nás přišel výlet s rybářem, který byl sympaťák a celou cestu zajímavě vykládal, na 5€, dal jsem mu ale 7 za ochotu a odborný výklad :slight_smile: Takže pohoda.
S těmi fotohinty je to sice trochu pravda, ale my jsme neměli snad s žádnou výraznější problémy… akorát u té kyselky je místo podrobně napsané v listingu a ne v hintu a je fakt kvalitně schovaná. A voda je tam výborná :slight_smile:

weri: jinak pokud bys chtěl fotky z nějakých keší pro představu, jak to na tom místě vypadá, tak stačí říct a nějak se domluvíme :slight_smile:

Na Slovensku mám odloveno hodně keší, jezdím tam každý rok na začátku a konci prázdnin severní cestou až na východ a máme odlovené jak městské, tak i přírodní keše. Přírodní jsou většinou fakt nádherné procházky, městské jak u nás - mikrošky, poslední dobou se rozmohly nano a to je docela opruz. S hintama jsem většinou na problém nenarazil. Smetiště bylo u kešky taky párkrát, ale velmi vyjímečně.

Díky všem za užitečné rady, za hodinu a půl jedu vlakem směr Slovensko.

ku8az: tobě specielní dík za fotky, až se vrátím, tak se taky o pár podělím.